14.3 C
Amposta

Es posa en marxa a les farmàcies ebrenques un programa pilot per prevenir el consum de risc d’alcohol

Salut i algunes farmàcies de les Terres de l'Ebre posen en marxa un programa pilot de prevenció del consum de risc d'alcohol que determinarà si aquesta estratègia pionera es fa extensiva arreu del territori català

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública del Departament de Salut impulsa un programa pilot d’identificació precoç i d’intervenció breu del consum de risc d’alcohol a les farmàcies. Aquest programa s’ha creat juntament amb el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) i amb el suport de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC).

Un total de 27 farmàcies de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona participen en aquest projecte amb el qual es pretén avaluar la utilitat i l’acceptació d’una estratègia d’identificació precoç i intervenció breu a les persones que presenten un consum de risc d’alcohol. S’adreça especialment a les persones que tenen prescrits medicaments que interaccionen amb l’alcohol, estan embarassades o planificant un embaràs. La prova pilot es posa en marxa avui, 1 de març, i s’estendrà durant tot un mes.

Joan Colom, subdirector general de Drogodependències, ha posat l’èmfasi en el fet que “aquesta és una acció que s’emmarca dins del Pla de Drogues i Addiccions Comportamentals de Catalunya 2019-2023 i dona continuïtat a totes les accions preventives dutes a terme per la subdirecció General de Drogodependències amb el programa Beveu Menys.” Pel que fa al president del COFT, Toni Veciana, valora positivament aquesta iniciativa atès que, “com a professionals sanitaris pròxims als ciutadans, els farmacèutics i farmacèutiques es troben en una posició idònia per realitzar tasques de prevenció i promoció de la salut.” A més, afegeix que “des del col·lectiu farmacèutic hi ha interès en invertir esforços per ajudar a reduir els problemes de salut relacionats d’un consum de risc d’alcohol.”

Intervenció personalitzada

Els farmacèutics duran a terme un cribratge del consum d’alcohol a les persones que sol·liciten uns determinats fàrmacs que poden interaccionar amb l’alcohol o una prova d’embaràs i, en cas necessari, es procedirà a fer una intervenció breu orientada a reduir el consum d’alcohol i els riscos derivats. El programa ha prioritzat les persones que prenen medicaments que poden interaccionar amb l’alcohol (benzodiazepina, acenocumarol, fàrmacs per tractar l’hipotiroïdisme o l’hipertiroïdisme, etc.) i les dones embarassades, perquè són grups d’alt risc i són fàcils d’identificar en l’àmbit de la farmàcia comunitària.

La intervenció farmacèutica es farà sempre amb previ consentiment de la persona usuària i a la denominada zona d’atenció personalitzada (ZAP) dins de la pròpia farmàcia, per preservar-ne la privacitat. En els casos que aquesta no l’accepti, el professional farmacèutic li oferirà un fulletó amb informació clau sobre les interaccions d’aquesta substància amb medicaments i els riscos derivats del consum d’alcohol durant l’embaràs. Alhora, li oferirà la possibilitat de parlar-ne en alguna altra ocasió més propícia.

Els professionals de les farmàcies participants han estat formats prèviament per tal de poder identificar correctament el consum de risc d’alcohol i oferir la intervenció més adient en cada cas. El programa pilot s’avaluarà mitjançant grups focals amb els propis professionals i enquestes de satisfacció a les persones usuàries i permetrà determinar si aquesta estratègia pionera es fa extensiva arreu del territori català.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -