14.3 C
Amposta

És economia circular

El canvi climàtic impacta en el medi ambient, l'escassetat de recursos i la creixent demanda de matèries primeres són motius per assolir els objectius de l'economia circular per fer un model més ecològic, sostenible i humà

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La tecnologia està present i connectada a la societat, una activitat per crear, produir productes o regenerar-los, sistemes i processos amb una perspectiva social i mediambiental al lloc on es produeixen. La tecnologia és el coneixement científic i els nous coneixements científics aprofiten altres societats encara que siguin anteriors per millorar tecnologies i innovacions, un exemple palpable, fa més de quatre mil anys que es va inventar la roda i encara la fem servir. En línia amb aquesta tecnologia tenim el revamping i el retrofit sobre maquinària industrial i el sector automobilístic. El retrofit és l’acció d’afegir algun component o accessori que no tenia la màquina o l’automòbil quan es va fabricar, mentre que el revamping millora diferents aspectes de la forma, estructura o situació, aquesta tecnologia està a l’ordre del dia tot sent de fa molts anys, la crisi el fet especial i molt demandada.

La tecnologia revamping es fa servir quan les fabriques, tallers o gestors de manteniment no disposen de capital per invertir en nova maquinària i tenen experts en la plantilla per fer la millora de tota la maquinària. Els tècnics necessiten molta creativitat i la necessitat de conservar l’estructura, sistemes de seguretat, elèctrics i es fa gairebé tot manual i únic per cada màquina. Aplicar el revamping una màquina actual i adaptar-la a les necessitats que es busca és tan bàsic com incloure una reixa o un panell augmentant la seguretat per l’ús de tecnologia més avançada de les peces originals i redueix els costos econòmics. Un exemple el trobem en un vehicle quan li baixem el consum cada cent km per sota d’un euro amb energia elèctrica que és més eficient i assequible que els combustibles fòssils amb menys emissions de gasos efecte hivernacle.

Els principis de l’economia circular és optimitzar els recursos naturals, matèries primeres, l’aigua, reducció d’emissions de gasos efecte hivernacle, el disseny per facilitar la reparació i l’ús posterior dels components canviats, buscar solucions sostenibles amb sinergies entre les empreses, minimitzar els residus per arribar als nivells de sostenibilitat bàsics i rebutjar els que no necessitem, tenir prioritat en reduir el nostre consum, reutilitzar productes que prèviament han estat rebutjats, reparar per allargar la vida dels productes, restaura productes antics per fer-los més eficients, redissenyar amb criteris de sostenibilitat. Les R de l’economia circular són la guia dels puristes en ecologia i sostenibilitat i per aquest motiu el revamping té molts punts per estar dins aquesta guia i els sectors implicats haurien de col·locar-ho a les seves agendes per arribar a la data proposada per la UE de contaminació i residus zero. Les activitats que fan servir aquestes tècniques redueixen els costos de producció en fer servir menys matèries primeres protegint el medi ambient amb una aposta per la sostenibilitat. Pensem-hi.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -