14.3 C
Amposta

[ENTREVISTA] La cooperativa PÀTXERA de Sant Jaume d’Enveja rep un dels Premis Emprèn 2023

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

En el marc dels Premis Emprèn de la Diputació de Tarragona del 2023, la cooperativa de serveis de desenvolupament rural PÀTXERA de Sant Jaume d’Enveja ha estat reconeguda pel seu notable treball i contribució al creixement sostenible de la comunitat local. Aquesta cooperativa, enclavada en el cor del territori, ha destacat pel seu compromís amb el desenvolupament rural i la seva dedicació a millorar la qualitat de vida dels habitants de la zona.

En aquesta entrevista, la redacció d’Imagina Ràdio hem pogut parlar amb Lola Martínez per conèixer més a fons el propòsit i les activitats de PÀTXERA, així com les seves perspectives i reptes en el futur:

– Enhorabona per haver rebut un dels Premis Emprèn del 2023. Ens podeu explicar breument en què consisteix aquest reconeixement i com us sentiu d’haver estat seleccionats?

En el nostre cas vam ser reconegudes com a guanyadores de la categoria d’Emprenedoria Social. Un guardó que reconeix les noves iniciatives empresarials en l’àmbit del cooperativisme i l’Economia Social. Els valors de la nostra cooperativa, Pàtxera,  i del nostre projecte principal, Lo Vora, se situen dins aquest marc. Som una empresa que neix i actua amb criteris de sostenibilitat, feminisme i inclusivitat, arrelament i desenvolupament rural. El desenvolupament personal i professional de les persones que hi treballem és un puntal del nostre projecte, com ho és treballar amb les persones i productores del nostre territori. 


– Quina és la missió principal de la cooperativa PÀTXERA de Sant Jaume d’Enveja i quines àrees o serveis abasteixen?

Pàtxera neix per demostrar que als pobles hi passen coses. Per demostrar que a rural també s’hi poden generar espais de cultura i oci de qualitat  i que també s’hi pot generar oportunitats de desenvolupament i creixement professional. Hem vingut a fer allò que mos diuen que només pot passar a les ciutats, però aquí, i sense renunciar a la identitat i a la idiosincràsia rural. Aprofitem les fortaleses que mos ofereix Sant Jaume d’Enveja i el seu entorn per desenvolupar la nostra activitat: productores de proximitat i amb una qualitat inigualable, una xarxa de sororitat i cohesió entre les persones que hi habitem, un entorn natural excepcional… Amb tot això ens centrem en la restauració i la gastronomia, l’ecoturisme i la cultura per ser generadores de projectes.


– Podríeu detallar alguns dels projectes o iniciatives més destacats que heu desenvolupat recentment?

El projecte pel qual se’ns està començant a conèixer és Lo Vora, un bar situat a l’embarcador fluvial de Sant Jaume d’Enveja, i que és la seu de molts dels subprojectes que estem iniciant. Estem dinamitzant aquest espai per canviar-li el model de negoci i fer que no només sigui un bar. Lo Vora un ateneu, un espai de trobades improbables entre locals, turistes i curiosos, un espai on hi trobem concerts, exposicions, clubs de lectura, contacontes, teatre i altres arts. A la vegada, un pol turístic que advoca per un turisme de valors ecosocials, posant la bicicleta i la descoberta del bosc de ribera al centre. I, evidentment, un bar que s’abasteix amb productes de proximitat i amb criteris de sostenibilitat i mercat social.   Lo Vora és un espai que preten teixir complicitats entre persones, col·lectius, associacions i mirades per generar activitat tot l’any i, d’aquesta manera aconseguir dues fites: per una banda, aportar cultura, gastronomia i turisme de qualitat al Delta i, per altra, generar una ocupació de qualitat i desestacionalitzada


– Com ha evolucionat la cooperativa des que es va fundar i quins han estat els reptes més importants que heu hagut de superar?

L’1 d’abril farà un any que vam obrir les portes de Lo Vora, i ha passat volant! No sabria quantificar quantes coses hem après, perquè són infinites. Estem aprenent a programar i a generar  activitat en temporada baixa, aquest repte és EL REPTE que ens proposàvem des del principi. Crec que l’any que ve farem moltes coses diferents però que anem pel bon camí. És el més difícil però el que més ens omple. Per altra banda, ara s’aproxima l’estiu i la temporada alta i, com bé sap tothom, és el moment de més feina. Compaginar les nostres activitats  amb poder donar un bon servei no és fàcil però precisament és el que ens permet mantenir el nostre model. Aquest estiu l’encarem amb moltes ganes, estem consolidant un equip de treball que creix i aprèn i es fa seu Lo Vora i que ens permet fer-ho amb comoditat i també una clientela cada vegada més fidel que ens dóna suport en totes les idees que tirem endavant. Trobar aquest equip i donar a conèixer els nostres projectes i valors a la clientela segurament també és un dels reptes més complexes que afrontem però si no fos així ja ho tindríem tot fet, no? Estem començant!


– Quin és el vostre impacte a la comunitat local i com contribuïu al desenvolupament rural de la zona?

M’agrada pensar que el primer impacte que hem generat i que ja té resultats és la obertura de l’espai, no en un sentit literal, és clar. El local de l’Embarcador ja hi tenia un bar abans, vull dir en un sentit social. Hem obert les portes de l’espai intercooperant amb col·lectius, projectes i associacions i després d’un any crec que comença a veure’s i a generar fruits. Estem súper orgulloses d’acollir els vermuts literaris feministes cada tres setmanes. Un espai de reflexió i cures que és una passada. Formem part de l’ecosistema de l’Ateneu Cooperatiu. Cooperem amb altres empreses locals, com 4 camins, amb qui hem impulsat recentment el servei de lloguer de bicicletes i ben aviat tindrem més projectes amb comú amb d’altres. Estem implicades en la construcció d’una futura associació de comerç, turisme i restauració al poble. Estem col·laborant amb l’entitat de teatre del poble per generar cosetes, volem ingressar en un futur no gaire llunyà a l’associació d’Ecoturisme, treballem amb productores locals per portar el producte del terreno a l’àmbit quotidià i senzill del bar… La qüestió és no parar. Hem nascut fent xarxa i per fer xarxa i d’aquesta manera obrim les portes de Lo Vora al poble, al Delta, a tothom.


– Quins són els vostres plans i objectius futurs com a cooperativa, especialment després de guanyar aquest prestigiós premi?

En un sentit pràctic, la dotació econòmica del premi la destinarem a invertir en equipament per poder generar més activitat. I l’altaveu i reconeixement que ens atorga, com aquesta entrevista, per reivindicar que es pot treballar, es pot portar una empresa, des dels valors i el compromís. La sostenibilitat, l’ocupació de qualitat, la retenció de la cultura, el producte de proximitat, la inclusió no són momés paraulots per fer campanyes de màrqueting i tampoc són valors platònics que no es poden portar a la pràctica. Som d’una generació d’emprenedoria amb un compromís per un futur millor que el present laboral, social i mediambiental en el que hem crescut. Hem emprès per viure l’empresa i la feina d’una manera diferent, i estem demostrant que és possible. 

Pel que fa al futur, a curt termini, volem donar-nos un any per consolidar el projecte de Lo Vora, per corregir errors, per impulsar projectes dins aquest espai que encara estem creant  i sobretot per gaudir-lo. No us enganyaré, l’emprenedoria és dura, i estem suant i trencant-nos el cap constantment i fins i tot diria que patim en alguns moments, però cada vegada gaudim més, més sovint i més estona. Després de l’estiu i cap al final d’any,  també serà hora de començar a pensar projectes nous, de la mà de col·laboradors i col·laboradores que estem coneixent i amb qui estem començant a treballar, tant a dins del Vora, com a fora. Esperem que d’aquí uns mesos en sentiu a parlar i tornem a xerrar!


– Podeu destacar algunes col·laboracions o associacions que hagueu establert amb altres organitzacions o institucions per impulsar el desenvolupament rural?

Com t’he comentat, hem nascut amb un ADN cooperatiu. Els projectes de Pàtxera i Lo Vora tenen sentit entesos des del marc de la intercooperació, l’associacionsme, la col·laboració i l’intercanvi. Estem començant a treballar amb altres iniciatives i empreses locals, buscant punts d’interès en comú i necessitats. També amb associacions de Sant Jaume i de Deltebre i amb projectes ebrencs, com l’Ateneu Cooperatiu. Fa un any que ens hem posat en marxa i encara no treballem amb tothom amb qui voldríem fer-ho, però som incansables en aquesta direcció. Esperem que ben aviat puguem constituir l’Associació de Comerç, Restauració i Turisme de Sant Jaume i esperem també ser sòcies de l’Associació d’Ecoturisme ben aviat. Oferim espai i el nostre suport a la Comissió Feministra de Deltebre i Sant Jaume i tenim les portes obertes a col·lectius, projectes i reivindicacions socials. Aprofito per fer una crida: casa nostra és casa vostra, benvingudes siguin les propostes per generar noves col·laboracions i activitats!

Crec que també hem d’aprofitar aquest espai de reconeixement per reconèxer nosaltres a qui ens està donant suport, a tota la clientela que ens anima a continuar generant propostes, que hi participa, que ens felicita, que ens estima i que xala amb nosaltres i alhora ens ajuda a millorar quan ens equivoquem. 

I també ens cal fer menció a les administracions que es fixen en el nostre projecte com un motor pel desenvolupament del nostre territori, des del punt de vista social i econòmic. Hem de destacar el suport de la Generalitat de Catalunya, i en concret del Departament d’Empresa i Treball, que també ha reconegut Lo Vora i ens ha donat finançament per arrencar algunes de les nostres iniciatives i la Diputació de Tarragona, és clar que amb el Premi Emprèn ens està validant com un projecte de valor per aquest desenvolupament rural.

Ens importa molt el poble on som i el seu entorn i per això no només treballem perquè els nostres projectes creixin, ho fem convençudes de fer-ho al Delta de l’Ebre. En aquest sentit, hem de trobat suport en els Ajuntaments que ja ens coneixen, com l’Ajuntament de Sant Jaume que ens dona suport facilitant-nos el dia a dia de la nostra activitat, amb qüestions que poden semblar banals però són imprescindibles, com per exemple, facilitant-nos el reciclatge i l’aparcament de bicicletes per tal de poder dur a la pràctica els nostres compromisos. O com l’Ajuntament d’Amposta, que sent capital de la nostra comarca ens ha ofert els seus serveis d’ocupació  i ens han d’una manera genial en el procés de configuració i contractació del nostre equip. 

– Com creieu que les iniciatives com la vostra podrien inspirar altres comunitats o empreses a promoure el desenvolupament sostenible i local?

No crec que siguem visionàries, ni genials, ni excepcionals. Som un equip molt treballador, això sí, constant i convençut. I amb això vull dir el mateix que he dit abans, que una emprenedoria compromesa amb l’entorn que l’envolta, amb el planeta i amb les persones és possible. Que guanyar-se la vida dignament no és incompatible amb no destruir el planeta ni la conciliació de les persones amb les seves vides. I que per fer un salt professional no cal (sempre) anar a ciutat.  Aquesta plantejament no és exclusiu de Pàtxera, ni de Lo Vora. Fa un any que caminem i cada vegada ens trobem amb més gent que la comparteix i estem teixim amistats i complicitats, aquí a Sant Jaume, a Deltebre, a Ulldecona, a Amposta, a Roquetes, a La Ràpita, i arreu. I trobar-nos aquesta gent ens està ajudant molt. No crec que siguem un projecte tant expert ni consolidat com per ser exemple i inspiració de ningú però som aquí per compartir. 

Redacció- Xavi Llambrich

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -