14.3 C
Amposta

[ENTREVISTA] Jordi Príncep, director de l’EtcA: “El circ està més valorat perquè cada cop se’n veu més”

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El projecte Cerç de Circ presentat conjuntament per l’Escola de teatre i circ
d’Amposta i l’Escola Cèsar Martinell de Pinell de Brai, ha resultat ser un dels deu
guanyadors del premi Baldiri Connexions que atorga anualment la Fundació Carulla.

Els dos centres ebrencs, l’escènic i l’educatiu, sumen forces per crear un projecte
que es basa en la introducció de les arts escèniques a les aules per tractar temes
curriculars des d’una perspectiva interdisciplinària i artística, fomentant la capacitat
de resiliència que necessiten els infants i joves davant els reptes actuals.

Avui, la redacció d’Imagina Ràdio hem pogut parlar amb Jordi Príncep, director de l’Escola de Teatre i Circ d’Amposta:

Com recordes els inicis de l’Escola de Teatre i circ d’Amposta?

L’Escola de teatre i circ d’Amposta neix ara fa 8 anys per tal de ser un mitjà adient, no només per la formació bàsica i professional d’actors/actrius i artistes de circ sinó també per posar les eines que ofereixen el fet teatral i les arts del circ al servei d’altres àmbits professionals en els que la imaginació, la comunicació i la creativitat desenvolupen un paper important.

Com definiries el projecte ebrenc “Cerç de Circ” de l’Escola de teatre i circ d’Amposta?

El projecte “Cerç de Circ” es defineix com un projecte que pretén fer arribar la formació artística i les seves possibilitats pedagògiques de les arts del circ dins dels centres educatius perquè els infants puguin conèixer de la mà de professionals aquestes disciplines, practicar-les i iniciar processos creatius.

Dia Muncial del Circ a Amposta - Òmnium Cultural
Dia Muncial del Circ a Amposta – Òmnium Cultural

Fa poc heu rebut el premi Baldiri Connexions 2021, quina valoració en feu?

En fem una valoració molt positiva i més després de saber que s’havien presentat 133 projectes. Estem especialment contents per l’oportunitat que suposa per a l’alumnat de l’escola d’apropar-se a aquest art i poder-ho fer en el marc del seu procés educatiu dins al centre.

Personalment, creus que el circ està suficientment valorat a la societat?

Cada cop està més valorat perquè cada cop se’n veu més, hi ha més escoles i es va normalitzant com una formació i pràctica artística més. Que ofereix moltes possibilitats tant dins d’escena com a d’altres contextos com l’educatiu, el social, etc.

Com ha sigut l’unió dels dos centres ebrencs, l’escènic i l’educatiu, per crear aquest projecte?

Nosaltres formem part de l’equip de Nilak, el recent projecte guanyador dels Premis Carulla i que pretèn portar les arts escèniques contemporànies a les comarques i municipis de Catalunya que no tenen espai escènic o programació d’aquest tipus d’espectacles dins la seva oferta cultural. A partir d’aquí naturalment ens podíem vincular al Pinell de Brau i específicament a la seva escola per anar desenvolupant un projecte que va en la mateixa direcció que Nilak en quan a descentralitzar i democratitzar l’oferta cultural professional contemporània fent-la accessible a tota la ciutadania, sigui per als habitants d’una gran ciutat o els d’un poble petit. Volem que tothom pugui accedir a la formació, la pràctica i la recepció de les arts escèniques en totes les seves expressions.

El projecte vincula les dues comarques Montsià i Terra Alta amb la intersecció entre arts escèniques i l’educació. Quins objectius teniu de cara al proper curs escolar?

Les possibilitats d’aquesta mixtura entre arts i educació, des del meu punt de vista, és un dels reptes que tenim per anar millorant i dotant a les institucions educatives, però també a les artístiques, de continguts, didàctiques, mètodes i perspectives amb les quals es poden enriquir mútuament. Possibilitant, que tant l’alumnat com el professorat, desenvolupem al màxim la creativitat i la comunicació com dos dels aspectes competencials cabdals recollits als currículums i que a més, molts experts coincideixen en apuntar, que són i seran claus per a afrontar els nous reptes del present i del futur. Per això el projecte “Cerç de Circ” vol ser un petit pas efectiu en anar materialitzant a les nostres comarques un dret elemental com és el de l’accés i partipació en la vida cultural des d’una perspectiva de transformació i d’innovació.

El fet de que ens poguem vincular dues comarques veïnes ens permet constatar que continuar treballant amb xarxa pot originar projectes i oportunitats ben interessants.

Com us ha afectat la pandèmia a la cultura?

Des del mes de març de l’any passat un cop es declara la pandèmia i les consegüents restriccions, vam haver de paralitzar les classes presencials i únicament vam poder mantenir les teòriques i les individualitzades d’algunes matèries. L’afectació per a l’EtcA ha estat important: projectes previstos que no s’han fet, actuacions i espectacles que no hem pogut realitzar, creacions i mostres que s’han interromput, formacions que no s’han pogut fer, etc. Des d’aquí vull agrair a l’alumnat i famílies així com al professorat la seva comprensió, compromís i entusiasme per anar adaptant-se a la incertesa constant que hem estat vivint durant aquest any i mig. Ara ens queda acabar de tancar aquest complicat curs i ja anem preparant el següent amb moltes ganes, encarant nous reptes i amb la il·lusió renovada.

Com a última pregunta, com som una ràdio musical, ens agradaria saber quina és la teva cançó preferida i perquè

Eso que tú me das de Jarabe de Palo per l’alegria, l’agraïment i esperança que transmet per viure. I en homenatge i record al Pau que ahir feia un any de la seva pèrdua.

Redacció- X. Ll

 

 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -