14.3 C
Amposta

[ENTREVISTA] Javier Casanova, president de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre: “Tenim una inacció tant de l’administració de l’Estat com de la mateixa Generalitat que no sap defensar els seus espais naturals”

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Quina opinió teniu vosaltres com a Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre sobre el pla del Ministeri?
Al final no deixa de ser un document tècnic, però que no és un pla, no dóna resposta al que hauria de donar resposta, que és el pla de protecció del delta de l’Ebre. L’únic que contempla és una nova delimitació, la resta es queda molt en supòsits. No té ni planificació ni pressupostos, no té res concret.

Quins canvis heu notat en altres anys?

L’any passat ja es va veure amb el Glòria. Ens va tocar deixar de fer els manteniments propis de la comunitat per tenir-ho tot preparat per a la nova collita. L’any 2021 és més normal, com sempre. Però tenim en compte que en un moment concret, en l’estat tan dèbil que es troba el delta principalment a la seva façana costanera, ens saltarà l’alarma, tindrem més problemes i com sempre ens passa aquí, ens trobarem sols. Quan va passar el temporal Glòria els únics que vam estar som nosaltres, la Comunitat de Regants de l’Ebre. Ningú més va fer cap gestió. Al cap d’uns mesos va aparèixer Costes i va fer la meitat del manteniment de la costa, perquè l’altra meitat també la vam fer nosaltres. Perquè venia un altre temporal i vam decidir col·laborar amb ells. Però tornarà a venir.

En general, us sentiu ajudats?

Nosaltres formem part d’una pota, que és el Departament d’Agricultura, que per sort ens ha ajudat econòmicament a solucionar tots els problemes que ens van vindre amb el temporal del Glòria. A banda, vam anar una mica més enllà i vam poder rebre l’ajuda per enfortir el delta en la mesura que vam poder. Hem d’entendre que el delta de l’Ebre és un terreny en moltes competències compartides en les quals ningú actua, però que tothom té competències. Hem fet tot el que hem pogut. Hem fet coses que en futurs temporals ens podrien ajudar a fer que no passi el que ens va passar.

El delta de l’Ebre té un problema des de fa molts anys, que és la regressió que no es deté. Ara estem en aquell punt de no retorn. Mentre teníem certa amplada de platja era una sensació que ja vindrà, però ara ja ha arribat el moment. Tenim una inacció tant de l’administració de l’Estat com de la mateixa Generalitat que no sap defensar els seus espais naturals.

Després del Glòria va venir el Filomena

D’una escala de l’1 al 10, el Glòria no és un 10. A vegades s’ha definit com un fènomen extraodinari i no va ser així. Nosaltres aqui de temporals n’hem viscut molts, en una amplada de platja que ara no tenim, però de temporals n’hem viscut molts. L’any 2000 n’hi va haver un,  l’any 2007 un altre. Si el Glòria no és un 10, el Filomena és un 1. Ara cada vegada que hi ha un temporal se’ns activen totes les alarmes perquè si tenim un temporal que vagi més enllà d’una magnitut baixa, ja ens pot suposar un problema.

Personalment, com veus el futur del delta de l’Ebre?

La realitat és que estem en un context en el que les dues grans administracions: l’Estat i la Generalitat, no estan per la labor. Nosaltres com a territori estem fent una cosa molt ben feta: hem aconseguit crear la Taula de Consens i crear una opinió de territori, hem posat el nostre encuny com a territori. L’Estat ens agradi o no, també ha posat el seu encuny. Tenim una Generalitat que també diu que ens dona la suport en el pla delta però la veritat és que l’encuny de la Generalitat, donant solucions o almenys la seva opinió de la visió del delta, jo encara no l’he vist. Crec que és responsabilitat de la Generalitat i una obligació al territori. La problemàtica del delta no tindria que haver estat lligada a uns pactes de govern. Jo vull veure l’encuny, no vull paraules. Vull fets.

 

Redacció- X. Ll

 

 

 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -