14.3 C
Amposta

Entrevista a Mari Pau Cid, presidenta d’Avantebre, una cooperativa que teixeix esperances d’inclusió i feminisme a l’Ebre

Descobreix com Avantebre utilitza l'art i la inclusió per potenciar el canvi social i donar suport a dones vulnerables i al col·lectiu LGTBIQ+

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Amb un profund compromís amb la transformació social i la igualtat de gènere, Mari Pau Cid, educadora social i actual presidenta d’Avantebre, ofereix una visió reveladora sobre els projectes innovadors de la cooperativa a les Terres de l’Ebre. La redacció d’Imagina Ràdio hem parlat amb ella per descobrir les iniciatives inclusives i feministes que són el cor de la missió d’Avantebre, incloent-hi el programa “Teixint Esperances” per a dones en situació vulnerable i les activitats teatrals que fomenten l’autoconfiança i la inclusió per a persones LGTBIQ+.

Aprofundim en la seva col·laboració amb altres entitats i professionals, i reflexionem sobre les expectatives i l’impacte que aquests projectes poden tenir en la comunitat local:

  • Què és Avantebre i quina és la seva missió a les Terres de l’Ebre?
    Avantebre és una cooperativa sense ànim de lucre d’àmbit social i feminista, nascuda amb l’objectiu de dinamitzar i millorar el territori incorporant una perspectiva de gènere i feminista per garantir una societat acollidora de la diversitat i lliure de violències.
    La nostra missió inclou la promoció de la participació ciutadana, el desenvolupament local i la inclusió social mitjançant diverses activitats i projectes.
Els professors del projecte teatral d’Avantebre i la directora de Feminisme a l’Ebre, Mar Lleixà. ACN
  • Podeu explicar-nos el projecte inclusiu i feminista que esteu portant a terme i com s’ha originat?
    TEIXINT ESPERANCES és un projecte per a dones que han patit violència de gènere i/o estant en situació de vulnerabilitat.
    L’objectiu del projecte és aprendre costura, un ofici un tant oblidat. Al principi vam pensar que potser era un ofici una mica feminitzat, ja que durant la història, ha recaigut aquesta tasca majoritàriament en les dones, però sol va caldre revisar les necessitats de moltes botigues de roba, què es precisava cosidora per fer arranjaments de roba. Per tant, aquesta va ser la raó per la que ens vam decidir en iniciar aquest projecte. Aquí poden aprendre des d’agafar una agulla de cosir fins a cosir en una màquina industrial i la majoria de les dones participants, estan molt contentes en tenir aquesta oportunitat d’aprendre a cosir, ja que no en sabien.
    Aquesta formació, a banda està complementada amb sessions mensuals d’emprenedoria i alfabetització digital. També reben la visita d’una psicòloga i una coach que els potencia l’empoderament individual.
  • Com abordeu la inclusió i l’autoconfiança de les persones LGTBIQ+ mitjançant les activitats teatrals innovadores que proposeu?
    Es treballa en equip i es fomenta la cooperació horitzontal entre les persones destinatàries i les professionals que intervenen al projecte, especialment durant el procés de creació.
    Aquest projecte se centra en la creació d’una xarxa de suport que brinda recursos i serveis a les persones LGTBI que enfronten situacions de violència i discriminació, per mitjà de l’art i la cultura com a eines d’intervenció social.
    Aquesta activitat es fonamenta en la identificació objectiva de necessitats de la comunitat LGTBI i en la creació d’un espectacle que reforci l’autoconfiança i la identitat dels seus membres. Per fer-ho, s’està duent a terme un procés creatiu en què les persones destinatàries participen activament en el disseny, la planificació, la implementació de les activitats i l’avaluació.
    Per mitjà de la interpretació s’abordaran temàtiques rellevants i actuals per a la comunitat, com l’acceptació, la diversitat i el respecte cap a l’orientació sexual i la identitat de gènere.
  • Quins són els objectius concrets d’aquest projecte, i com teniu previst aconseguir-los?
    Fomentar la inclusió del col·lectiu LGTBI a la societat i enfortir la identitat i l’autoconfiança de les persones del col·lectiu LGTBI a través de l’art i la cultura, com també el promoure la col·laboració i el treball en xarxa entre les entitats culturals i socials del territori.
    Les estratègies per poder aconseguir-ho: tallers, actuacions i altres activitats participatives per assolir aquests objectius.

Per mitjà de tallers i activitats participatives que permetin als membres del col·lectiu LGTBI expressar-se creativament, ja sigui a través de l’art visual, la interpretació teatral o altres formes d’expressió artística. Això pot contribuir a reforçar la identitat i l’autoconfiança, com també oferint Formació i Sensibilització i la col·laboració amb artistes i professionals LGTBI.

  • Com col·laboreu amb professionals de l’àmbit social en aquesta iniciativa i quina és la seva implicació?
    L’establiment de col·laboracions i aliances com per exemple amb el SAI (servei d’atenció integral) del Baix Ebre, enforteix les nostres activitats i ens ajuda a crear sinergies. Amb la seva cooperació amplifiquem l’impacte del nostre treball i generem més oportunitats de col·laboració, ja que implica la incorporació de coneixements experts per abordar temes socials rellevants, així com la possibilitat de col·laborar en la implementació i l’avaluació de les activitats.
  • Com valoreu l’ús de l’art i la cultura com a eines d’intervenció social, especialment en un context on no hi ha experiència prèvia en aquest àmbit?
    L’art i la cultura son eines poderoses per fomentar la comprensió i la cohesió social. En un context sense experiència prèvia, aquests esforços poden ser innovadors i contribuir a la construcció d’una comunitat més inclusiva i pot obrir noves vies d’autoexpressió.
    En general participar en projectes artístics pot ajudar al desenvolupament personal i construir la autoconfiança. Aquesta és una manera única d’empoderar les persones i donar-los un sentit d’èxit i pertinença, especialment en contextos on podrien sentir-se marginats.
  • Podrieu destacar alguna de les temàtiques rellevants que abordeu a través de la interpretació, com l’acceptació, la diversitat i el respecte cap a l’orientació sexual i la identitat de gènere?
    Les temàtiques inclouen històries personals i experiències de persones LGTBI, posant en relleu els desafiaments, les alegries i les diversitats dins del col·lectiu. Aquest enfocament ajuda a humanitzar les experiències i fomentar l’empatia i la comprensió.
    També a través de la interpretació, es poden representar personatges que desafien i desmantellen estereotips relacionats amb l’orientació sexual i la identitat de gènere. Això contribueix a la consciència crítica i al canvi de percepcions negatives.
  • Qui són els professionals destacats que imparteixen les classes i com aporten la seva experiència al projecte?
    Les persones professionals que imparteixen les classes son:
    Jordi Galo i Gemma Orts i també comptarem amb la magnifica experiència de Roberto Oliván, David Anguera i Montse Marro, persones amb una àmplia experiència i renom en l’àmbit de la interpretació, la música, expressió corporal i dansa, entre d’altres, els quals faran classes magistrals als alumnes, dintre del calendari d’activitats programades.
    Aquestes magnifiques persones professionals, proporcionen els coneixements especialitzats, experiència pràctica i una perspectiva diversa en la implementació del projecte.
  • Com teniu previst col·laborar amb altres entitats culturals, artistes i el SAI Tortosa i SAI Baix Ebre per enfortir la vostra tasca en xarxa i crear aliances?
    Establint aliances estratègiques. La col·laboració ens pot proporcionar recursos, suport logístic i una xarxa més àmplia, creant sinergies per aconseguir els objectius del projecte.
  • Quines expectatives teniu pel futur d’aquest projecte i com veieu el seu impacte a la comunitat local?
    Tot i que és difícil predir amb exactitud el futur d’un projecte, les expectatives inclouen un creixement continu del projecte, amb un impacte positiu en la comunitat local, com ara una major consciència, participació ciutadana i canvis positius en la percepció i actituds cap a les temàtiques abordades. I en cas d’èxit, el projecte podria convertir-se en un model a seguir per altres comunitats que busquen abordar les qüestions LGTBI a través de l’art i la cultura.

Redacció- Xavi Llambrich

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -