14.3 C
Amposta

Entitats municipalistes i Drets Socials signen un acord per enfortir els serveis socials

El nou Contracte Programa està dotat amb 1.408 milions d’euros per als ens locals i per al 2022 es contempla un augment de 76,5 milions d’euros per part del Departament de Drets Socials

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Departament de Drets Socials, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) han signat aquesta setmana l’acord marc per a la coordinació, la cooperació i la col·laboració entre l’administració de la Generalitat i els ens locals en matèria de serveis socials i altres programes de protecció social per al període 2022-2025. Aquest acord marc inclou les principals línies d’actuació per als propers quatre anys i es traduirà en un contracte programa amb els diferents ens locals per un total de 1.408 milions d’euros. Per a 2022, es contempla un increment de 76’5 milions d’euros per part del Departament, fins arribar a un total de 320 milions d’euros.

El president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha destacat que “amb aquest acord donem un pas endavant en l’atenció social de la màxima qualitat, en la cura de les persones més vulnerables i en garantir que ningú quedi enrere, visqui on visqui”.

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha explicat que “la prioritat és l’atenció a les persones  i famílies que es troben en situació d’especial vulnerabilitat social i de manca d’autonomia personal i aquesta atenció és més eficaç i eficient des de la proximitat, des d’on es coneix de manera més precisa les seves necessitats i es pot donar una resposta més immediata”. Per això, “reforcem el sistema de serveis socials amb més inversió i noves accions i serveis, com la lluita contra el sensellarisme o la teleassistència”.

Per part de la FMC, hi han estat presents l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, i l’alcaldessa de Sant Sadurní d’Anoia, Susanna Mèrida.Mitjançant el contracte programa, el departament de Drets Socials finança –en línies generals- el 66% del mòdul dels professionals dels equips bàsics de serveis socials i els programes que es desenvolupen, que són la porta d’entrada i el primer nivell del sistema públic de serveis socials i la garantia de més proximitat als usuaris i als àmbits familiar i social.

Els ens locals hi aporten la diferència del cost del servei i el 34% del mòdul dels professionals. També es poden introduir elements correctors en el finançament de manera consensuada. L’acord dona continuïtat al contracte programa 2016-2019, que es va prorrogar fins al 2021 pel context de pandèmia. La Covid-19 ha provocat un creixement de la demanda de serveis socials i els professionals dels equips bàsics d’atenció social han hagut d’atendre un major volum de persones, que a més requereixen d’una intervenció més integral.

Consolidació de treballadors socials i tècnics de suport 

Per poder donar resposta a aquestes mesures, el Departament de Drets Socials augmenta la dotació del contracte programa de serveis socials en 76,5M€ respecte del conveni anterior. Una part d’aquest increment -concretament 10,4 milions d’euros més que el 2016- van destinats a estabilitzar la plantilla actual de l’atenció social primària.En aquest sentit, es consolidaran els més de 400 treballadors socials de les àrees bàsiques que van incorporar-se amb addendes Covid durant 2021 i ara passen a estar inclosos dins del contracte programa. També s’incorporà progressivament la figura del tècnic de suport per la contractació de titulats en Dret o Psicologia, per a cadascuna de les àrees bàsiques de serveis socials. S’incorporaran aquestes perfils professionals a totes les Àrees Bàsiques de Serveis Socials.

Sensellarisme, nou servei

En comparació amb l’anterior contracte programa, l’acord marc preveu per al nou CP una actuació nova: la lluita contra el sensellarisme. Així, dins de l’estratègia catalana pel sensellarisme es mira de posar l’atenció del col·lectiu de persones sense llar, activant els recursos d’equipaments i serveis a cada territori per tal de prevenir l’exclusió social, facilitant les eines necessàries per aconseguir una societat més cohesionada i justa.

Servei d’atenció en l’entorn domiciliari (SAD i Teleassistència)

El nou model de Servei d’atenció en l’entorn domiciliari de les persones ofereix “una atenció social i de cura que garanteixi que les persones siguin autònomes i puguin desenvolupar el seu projecte vital on vulgui i com vulgui, amb integració al seu entorn familiar i comunitari”, ha explicat la consellera Cervera. Per tal d’afavorir aquest model, el Departament de Drets Socials ha incrementant el preu/hora que passa a ser de 19 euros pel primer i s’anirà incrementant al llarg de tot el CP.  També es finançarà la teleassistència avançada en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència promogut des de la UE.

En total, es destinaran més de 100 milions l’any vinent per a reforçar els serveis socials bàsics, especialment els serveis d’atenció domiciliària (SAD) en el marc del nou model d’autonomia personal. El contracte programa de serveis socials 2022-2025 neix amb la voluntat, entre d’altres, de donar resposta a aquestes necessitats i reforçar els serveis socials bàsics.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -