14.3 C
Amposta

Ens podem contagiar de COVID-19 en una piscina o al mar?

Alguns experts n'han parlat

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els experts expliquen que és bastant improblable que ens contagiem a través de l’aigua. Xavier Abad, cap de la Unitat d’Alta Biocontenció de l’IRTA-CReSA, en declaracions a la CCMA, destaca que una cloració correcta barra el pas al coronavirus i que la probabilitat d’infectar-se en una aigua de piscina clorada correctament és infinitesimal.

Albert Bosch, president de la Societat Espanyola de Virologia i catedràtic del Departament de Microbiologia de la UB, comenta que és molt improbable que a l’aigua s’hi pugui trobar el virus actiu. Si hi ha presència del virus de la Covid-19, seria per la femta de persones infectades. El que passa és que, probablement, el que s’excreta a la femta ja no és infecciós, per efecte de la bilis, etc. Si queda virus, infecció, i va a parar a piscines, qualsevol piscina ha de tenir un sistema de desinfecció, digues-li clor, sulfat de coure o ozó, precisament per eliminar els possibles patògens que pugui haver-hi. Si n’hi ha, el coronavirus seria inactivat.

Amb 0,5 mil·ligrams de clor per litre n’hi ha prou per desinfectar l’aigua. David Barceló, responsable de manteniment del Club Natació Barcelona, és partidari de treballar amb “valors màxims” per més seguretat. El virus, diluït en metres cúbics d’aigua clorada, tampoc seria perillós en cas d’empassar-se’n un glop. A més, el sol també ajuda les piscines a cel obert, afegeix l’expert. Per la radiació ultraviolada i el factor de la temperatura, inactivaria el virus ràpidament. Temperatures de 20, 22, 23 graus comencen a inactivar el coronavirus.

La llum solar també minimitza riscos en els banys al mar, on la salinitat juga igualment un paper important, ho explica Albert Bosch, president de la Societat Espanyola de Virologia i catedràtic de la UB: “Al mar tenim una situació diferent, l’origen és el mateix, l’excreció per femta, però allà hi tenim dos factors, un i molt important és la irradiació solar, la llum ultraviolada és un germicida molt potent. I l’altre factor ambiental és la salinitat, que també contribueix a la inactivació del virus. En el benentès que el virus hi pogués arribar, que no ho crec, quedaria inactivat per la llum ultraviolada i la salinitat del mateix mar.”

Quin és el principal factor de risc a la piscina i la platja?

El risc de contagi del coronavirus a la piscina i a la platja no ve de l’aigua, sinó del fet que els banyistes no facin cas de la distància de seguretat, com subratlla Albert Bosch: “El problema no és l’aigua, és la proximitat i, per tant, el que hem de mantenir és el distanciament entre les persones.”

Redacció – J. V. G.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -