14.3 C
Amposta

Engeguen un programa de neurorehabilitació per les seqüeles dels pacients que hagin tingut coronavirus

Tindrà una durada d'entre 4 i 8 setmanes

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Institut Guttmann ha decidit engegar un programa de neurorehabilitació per tractar les seqüeles de pacients que hagin tingut coronavirus. El programa de rehabilitació integral inclou rehabilitació funcional, neurològica-motora, cognitiva-conductual, emocional i respiratòria. Segons l’Institut, hi ha un elevat nombre de pacients que després de superar la fase aguda de la malaltia presenten complicacions associades al coronavirus, alguns dels quals tarden “mesos” en millorar. Això, assenyalen, es traduirà en un elevat cost per al sistema sanitari i especialment en dificultats per a les persones que ho pateixen i les seves famílies. El programa, que alternarà la medicina presencial i telemàtica, tindrà una durada d’entre 4 i 8 setmanes.

El tractament inclourà una valoració prèvia de l’estat del pacient i el tractament personalitzat per part d’un equip transdisciplinari integrat per metges neurorehabilitadors, fisioterapeutes i terapeutes ocupacionals, neuropsicòlegs i l’accés a la plataforma de telerehabilitació cognitiva Guttmann, NeuroPersonalTrainer.

L’institut Guttmann remarca que ha participat activament des de l’inici de la pandèmia en el tractament de la fase aguda de pacients covid-19 amb l’Hospital Germans Trias i Pujol i considera que aquest fet i “l’expertesa i el coneixement” que té en el tractament neurorehabilitador intensiu i integral ha estat l’origen del nou programa.

Estudi per conèixer la repercussió sobre la salut cerebral

A banda d’aquest programa dissenyat per l’equip assistencial per la doctora Montserrat Bernabeu, han ideat també un estudi de recerca longitudinal basat en tecnologies mòbils que té com a objectiu conèixer, de manera objectiva, a curt, mig i llarg termini, la repercussió sobre la salut cerebral (neurològica i psiquiàtrica), els trastorns cognitius que se’n deriven i com aquests repercuteixen en el desenvolupament de les activitats de la vida diària de les persones que han estat afectades pel virus.

L’estudi subratllen que es beneficiarà de l’experiència i el coneixement assolits en el projecte de recerca Barcelona Brain Health Initiative, on participen més de 4.000 voluntaris sans, que compta amb el suport de la Fundació La Caixa i està liderat pel professor Álvaro Pascual-Leone. Precisament serà Pascual-Leone qui codirigirà aquest estudi longitudinal obert a tota la població afectada per la covid-19.

L’estudi, a més d’avançar en el coneixement científic, facilitarà la identificació de persones que puguin beneficiar-se del programa clínic i la previsió de recursos necessaris per minimitzar l’impacte de la pandèmia sobre les persones, les seves famílies i la societat en general.

Seqüeles del coronavirus

Segons l’Institut Guttmann, les seqüeles que pot deixar el coronavirus no només afecten la part física, sinó que s’ha vist que amb relativa freqüència que també afecten la memòria, la conducta, l’estat d’ànim i la capacitat per realitzar activitats de la vida diària.

De fet, remarquen que publicacions recents indiquen que entre un 70% i un 98% dels pacients amb característiques similars als de covid-19 presenten dèficits cognitius, menys de la meitat es recuperen en el primer any i fins a un 20% persisteixen amb dificultats cinc anys després de l’alta hospitalària. El cas específic dels pacients post coronavirus porta associades altres complicacions com un augment significatiu de l’ansietat per la situació d’aïllament, la qual cosa representa un empitjorament de la seva qualitat de vida.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -