14.3 C
Amposta

En són molts a la tardor

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Estem de ple a la tardor, estació en què es comencen a collir els bolets sent molts els boletaires que ja han començat la campanya d’enguany encara que el començament ha estat desigual en el territori, una diferent composició del sol i la climatologia ha fet començar abans als del nord que el sud. Tenien tots clar que seria una immillorable campanya amb les dades que tenien i possiblement podria ser la millor temporada de fa anys, però a mesura que anem entrant a la tardor sembla que les expectatives van quedant enrere perquè el factor que ho pot fer possible, la climatologia, no està a favor dels boletaires ni de la micologia, si no plou es pot perdre la temporada de moment en el territori només aire i baixada de temperatures, caldrien unes ruixades.

És molt coneguda la tradició dels bolets al nostre país per l’orografia muntanyosa, la seva configuració afavoreix la propagació de la micologia i estableix una base de la cultura d’aquest món boletaire i per zones els experts opinen que els de les zones humides i amb més nutrients són els més gustosos. Els bolets són l’aparell esporífer de diversos tipus de fongs els més corrents els basiomisets d’un casquet esfèric de diferent grandària que està sostingut per una cama que són la part visible d’aquests. A Catalunya hi tenim més de 44 espècies comestibles i 17 de no comestible. Apareixen en la cultura popular perquè són la casa dels barrufets, en el Mario Bross deien que el feia créixer i tenen propietats farmacològiques i psicotròpiques. L’altre vessant cultural és la cuina, els bolets són de temporada sent ingredients per a tots els plats per les seves formes, colors i sabors.

Al nostre territori es poden trobar a les muntanyes de Tivissa, la serra de Llaveria Vandellòs i al Baix Ebre a la serralada dels Ports. Els ports un immens massís on els seus punts més alts arriben a 1400 metres, el pulmó de les terres de l’Ebre, amb una gran diversitat de sol on tenim Pinedes tipus mediterrànies, Obagues i Vessants amb molts Alzinars i faig l’escenari micològic perfecte on si poden trobar deu dels millors bolets que es cullen al país en el seu ric sotabosc entre elles els rovellons o Pinetells, els cama-secs o camagrocs, carlets, rossinyol, trompetes de la mort i més a l’hivern fredolic i bromosa blanca o negra. Al Baix Ebre els boscos són planifolis i la seva composició són majoritàriament de Pi Blanc i en petites zones hi ha alzines, roures, pi roig, pinassa i d’altres especies com oliveres, grèvol o teix, si troben totes les espècies mencionades, és a causa de la composició del sol.

Per acabar, recomano que quan anem al bosc tinguem en compte que estem en un espai natural tenint cura de no embrutar-lo llençant residus perquè si queden molt de temps, no hi ha servei de neteja com els pobles o ciutats, s’ha de dur cistella de vímet per col·locar-hi els bolets així si cauen espores es queden al bosc, no passa això si els posem en una bossa de plàstic. Pensem-hi.

Joan Cunill, enginyer mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -