La Fundació Catalana de Futbol ha celebrat la cinquena edició dels Premis Solidaris en directe per fcf.tv, els quals reconeixen els valors del futbol i el futbol sala català. Enguany, l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, a Barcelona, ha tornat a ser l’escenari on s’ha celebrat la gala, com ve succeint en les darreres edicions, en un acte que ha tingut la solidaritat de clubs, futbolistes i persones vinculades al món del futbol català com a gran protagonista. A aquest emotiu acte han acudit presidents, entrenadors, jugadors i àrbitres d’arreu del territori català.
Aquestes distincions tenen com a objectiu premiar aquelles iniciatives i activitats de tot Catalunya que promouen els valors, la solidaritat, el respecte, el joc net i l’ètica esportiva en els camps i pavellons de futbol i futbol sala. Els vint-i-un premis, dividits en diferents categories, han estat entregats pels diferents membres del Jurat. Fes clic AQUÍ per consultar-ho.
El president de la Fundació Catalana de Futbol, Pere Guardiola, ha donat les gràcies a les diferents entitats i institucions que han donat suport a la cinquena edició dels Premis Solidaris, la primera després de la pandèmia sanitària, així com a tots els assistents per prendre part de l’acte. “Aquesta no és una festa de la Fundació, sinó que és un homenatge a la solidaritat dels clubs de futbol. Tot i que avui només s’entreguen 21 premis, tots vosaltres representeu a tot el futbol català, l’empenta i les ganes que teniu d’ajudar als altres. La pandèmia ens ha emprenyat una mica, no podent celebrar aquesta gala la temporada passada, però no hem parat de fer activitats. Tot ho fem amb ganes de fer-ho bé. La Fundació ha de ser un exemple per ajudar als altres, per això està feta, per fer accions socials. El futbol uneix, aglutina, fa que la solidaritat vagi endavant”, ha expressat Guardiola.
Al seu torn, el Conseller de Damm i patró de la Fundació de l’FCF, Ramon Agenjo, ha afirmat amb rotunditat que “si hi ha un dia que val especialment la pena formar part de la família del futbol català és, justament, aquest. La família del futbol de casa nostra és imparable. No hi ha res més bonic en aquest mon que ajudar a les persones. I aquesta és una tasca que fa sempre molt bé, i de manera imparable, la Fundació de la Federació Catalana de Futbol”.
Per la seva part, el president de l’FCF, Joan Soteras, ha dit que “nosaltres i la Fundació estem per ajudar als altres, per ajudar a millorar clubs que tenen necessitats determinades. Volem que des del més petit i fins al més gran puguin jugar i gaudir del futbol”.
Els premiats de totes les categories han estat els següents:
Premi ‘Foment dels Valors’:
1) CF Santa Eugènia: la diversitat cultural com a bandera. Es tracta d’un club formatiu que engloba infants dels barris gironins de Can Gibert, Santa Eugènia i Sant Narcís. A més, és una de les entitats més internacionals, si tenim en compte que acull a jugadors, jugadores i entrenadors de fins a 12 nacionalitats diferents, de procedència europea, africana, americana i asiàtica. El premi és un reconeixement a la gran tasca social que fa el club i que dirigeix tota una nissaga gironina: els Calvet.
2) El segon premi ha estat per a l’AE Ramassà -Futbol femení inclusiu. Futbol com a eina d’integració-.
3) El tercer guardó l’ha recollit el CF Base Vilobí 2015 -Aliments solidaris contra la pobresa-.
Premi ‘Entrenador/a’:
1) Aitor Palacios Zaguirre: botes de futbol solidàries. És entrenador del CF Lliçà de Vall i de la Selecció Territorial del Vallès. Palacios ha posat en marxa una campanya solidària de recollida de botes de futbol per donar a infants dels barris més vulnerables de Sabadell i Terrassa, amb talles des de la 35 fins a la 44. Les botes es poden portar al camp Mpal. de Can Puiggener, i el mateix Aitor s’ha ofert a recollir-les personalment per tal de fer-les arribar als infants més necessitats. Tampoc descarta que aquestes botes es puguin repartir a d’altres punts del territori. La previsió es recollir-ne 200 parells en aquest inici de campanya.
2) El segon premi ha estat per a Manel Sala de la Torre -Tots sumem contra el càncer-.
3) El tercer guardó l’ha recollit Vicente Pérez Ales -Màscares de protecció solidàries-.
Premi ‘Club/Persona club’:
1) C. Gimnàstic de Tarragona: samarretes solidàries per infants hospitalitzats. La revista Panenka va iniciar una campanya per convertir les bates d’hospital de pediatria en samarretes dels seus equips de futbol favorits. La campanya, que portava com a nom Les Bates Més Fortes, s’ha materialitzat a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona gràcies a la col·laboració del Nàstic. Les bates de pediatria d’aquest centre són samarretes oficials del club que, gràcies a les cosidores del Servei d’Hoteleria del centre sanitari, s’han convertit en bates hospitalàries, les quals influeixen positivament en l’estat d’ànim dels infants, ajudant-los a reduir l’estrès davant l’inici d’un tractament farmacològic o d’entrar a quiròfan.
2) El segon premi se l’ha endut l’Escola Esportiva Brafa –Futbol per a persones a l’atur. Programa SPES-.
3) El tercer guardó ha estat per al CE APA Poble Sec -Un club de barri per a la gent-.
Premi ‘Jugador/a’:
1) Keita Baldé: gest solidari amb els temporers de Lleida. L’exjugador blaugrana, i actual futbolista del Cagliari Calcio, volia contractar diferents hotels, hostals i altres allotjaments de la ciutat de Lleida per acollir a un grup de 200 temporers per a la campanya de recollida de fruita de la zona, que estaven dormint al carrer en plena pandèmia. Davant la negativa dels hotelers a donar-los allotjament, tot i fer el pagament per avançat, Baldé va fer servir els mitjans de comunicació per denunciar els fets. Finalment, l’actual campió de la Copa Àfrica va llogar un edifici deshabitat de tres plantes del barri de La Mariola i el va condicionar per donar acollida a 90 temporers, a més de facilitar-los menjar i roba.
“Per pròpia voluntat he volgut ajudar a 200 persones a Lleida. La majoria son senegalesos i els he volgut ajudar, fent tot el que està en les meves mans. Vivim en una societat complicada, en temps difícils, però crec que ningú mereix aquesta indiferència i dificultat en la seva vida. Si només una persona n’està ajudant a 200 amb una llar, menjar i roba, si ens ajuntem cinc, imagineu què podríem crer i què podríem donar als ciutadans”. Aquestes son les paraules que Baldé va expressar en un vídeo publicat a les seves xarxes socials per denunciar la situació dels temporers.
El Keita Baldé més solidari
Durant la gala, el futbolista ha enviat un vídeo d’agraïment a l’FCF i a la Fundació per haver estat reconegut pel seu gest solidari amb els temporers de Lleida. “Som jugadors de futbol, però abans d’això som persones. Crec que hem de donar exemple dins i fora del camp. Hem de ser bones persones i fer el millor que poguem. Volia agrair-ho a la Federació, a tots els treballadors i al Carles Domènech”.
Així mateix, Keita Baldé també ha expressat les seves ganes de tornar a vestir la samarreta de l’Absoluta i és que ha desitjat “veure’ns aviat per poder gaudir d’un partit de la Selecció Catalana tots junts”. Recordem que Baldé ha jugat un únic partit amb la Selecció Catalana, l’any 2015 davant Euskadi al Camp Nou.
2) El segon premi ha estat per a Oriol Benet –El desfibril·lador. L’àngel de la guarda dels camps de futbol-.
3) El tercer per a Mira Navarro -Jugar a futbol superant barreres-.
Premi ‘Àrbitre/a’:
1) Daniel Garcia Peig: d’arbitrar a salvar vides. El porter de la Terlenka Barcelonita CF, en un partit davant la UE Cornellà de la Preferent Juvenil, va patir un xoc epilèptic, convulsionant i traient força sang per la boca. L’àrbitre del partit, Daniel Garcia, no va dubtar en actuar i, amb l’ajuda de dues persones de la grada, va practicar la maniobra de Güedel (tub) per evitar que el jugador pogués empassar-se la llengua i ofegar-se. Amb aquesta candidatura s’ha premiat la decisió, actuació i intervenció ràpida de l’àrbitre per salvar la vida a una persona, amb molt control i domini de la situació.
2) El segon premi ha estat per a Samuel Bonett Escalante -L’arbitratge com a oportunitat d’una nova vida-.
3) El tercer per a Eusebio Fabregat Talón -Els valors del diàleg-.
Premi ‘Ètica Esportiva i Joc Net’:
1) Aleví ‘A’ CF Camarles: tots amb l’Adrià. L’Adrià Ferré pateix Distròfia Muscular Congènita i, a dia d’avui, no té cura. Els seus companys li han fet costat en tot moment. Deixant a banda els resultats, prefereixen tenir a l’Adrià a l’equip i col·laborar per a què faci realitat el seu somni, que és seguir gaudint del futbol, seu esport preferit. Se’ls hi atorga aquesta candidatura pel mèrit i el gran valor humà que fa l’Aleví ‘A’ del CF Camarles amb l’Adrià, demostrant que el futbol és més que sortir a competir i obtenir uns resultats: són els valors com l’amistat, la companyia, el respecte i l’estima cap a ell.
2) El segon premi ha estat per a Marc Abós -Mestre del Fair Play-.
3) El tercer l’ha recollit Jordi Pérez -Empats solidaris-.
‘Premis Extraordinaris del Jurat’:
Aquesta categoria ha comptat amb tres guardons, que han estat:
- Street Soccer Barcelona: viure el futbol fora del carrer. Street Soccer Barcelona és una associació sense ànim de lucre dirigida a persones sense sostre i en precarietat social aguda. Utilitza el futbol com a eina integradora i emancipadora que permet conèixer, acompanyar, ajudar i millorar la qualitat de vida de persones en situacions vulnerables extremes i que viuen en primera persona el sensellarisme.
A més, organitza entrenaments setmanals amb dutxes i esmorzars per a tots els participants, convertint-se així en un espai de respir per promoure una rutina saludable, “sanejar” la ment i fer noves amistats a través de l’esport, en aquest cas, del futbol.
El fundador i coordinador general de l’entitat, Frederic Vidal, ha explicat que “de cara al futur ens agradaria disposar de més dies d’entrenament i tenir algun altre equip de futbol per viure-ho encara més”.
- Juan Carlos Unzué: la lluita personal d’un entrenador. Sempre positiu, Unzué està donant visibilitat a tot el que comporta la malaltia de l’ELA, amb els canvis físics que està patint el seu cos. A la vegada, porta a terme projectes i iniciatives benèfiques per recollir fons per a la investigació de l’ELA i ajudar a les més de 4.000 persones que la pateixen a Espanya. Per exemple, ha creat un curs de futbol en línia impartit per ell mateix i dirigit a qualsevol entrenador, sigui de la categoria que sigui. Un curs a un preu baix on els diners recollits es destinen a la investigació de l’Esclerosi Lateral Amiotròfica.
“He d’agrair moltes coses, primer a l’FCF i a la Fundació per organitzar aquesta gala. Tan de bo que la pugueu organitzar molts i molts anys. Però sobretot he d’agrair molt personalment que ens hagueu donat la possibilitat a tots nosaltres de percebre, de conèixer, a molta gent fantàstica, a corroborar una cosa que fa molts anys que penso, i és que en aquest mon hi ha gent fantàstica. Avui hem pogut comprovar com hi ha gent solidària, imaginativa, empàtica, amb moltes ganes d’ajudar. Amb el pas del temps ens adonem que gaudim més donant que no pas rebent. Sense esperar res a canvi, acabes rebent de manera multiplicada. I això és el que he rebut avui aquí”, ha conclòs Juan Carlos Unzué.
- Pare Manel: la humilitat personificada. Manel Pousa era una persona incansable que va treballar sempre per les persones més desafavorides i en tots els àmbits: al barri de la Trinitat Vella i Nou Barris, a les presons, a les escoles…. I si ell sol no podia, buscava la manera de trobar solució recorrent a amics, entitats i col·laboradors. Va crear l’Associació Esportiva Babar, un club que va presidir i que va comptar amb l’ajuda de Txus Lahoz, ex mànager del FC Barcelona de futbol sala i on, a través d’aquesta disciplina, va poder treure a molts infants del carrer. A més a més, durant 24 anys va celebrar l’esdeveniment “Guanya’t el Cel amb el Pare Manel” per recollir fons per a la seva Fundació.
La presidenta de la Fundació Pare Manel, Sandra Pardo, ha comentat que “el llegat del Manel son les seves causes, les persones que treballem per fer una societat diferent, més justa, on tothom hi tingui cabuda. No volem ser millor que ningú. Dono infinites gràcies per tots els projectes que hem conegut avui aquí, demostrant com el futbol pot canviar els cors i les mirades. Nosaltres continuem treballant per fer una societat millor a través del futbol”.
L’acte ha estat amenitzat per les actuacions del cor Mas Gospel.
Redacció