14.3 C
Amposta

Els treballadors ja no seran els responsables de portar la baixa mèdica a la feina

Quan entrarà en vigor i qui s'encarregarà de gestionar-ho?

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

A partir de l’1 d’abril ja no caldrà que el treballador entregui la baixa mèdica a la seua empresa. Aquesta mesura va ser publicada al BOE el dijous dia 5 de gener. El metge o la mútua enviaran el comunicat mèdic d’incapacitat temporal a la Seguretat Social de manera immediata o amb un dia hàbil de marge com a màxim. La Seguretat Social comunicarà a l’empresa la informació rebuda i un cop rebuda la notificació, l’empresa tindrà un màxim de 3 dies hàbils per formalitzar les dades necessàries a través del sistema RED per gestionar aquest tràmit.

La tradicional còpia de la baixa per entregar a l’empresa desapareix i la persona que està malalta ja no serà la responsable de portar en mà aquest certificat a la feina. La gestió serà telemàtica i seran els metges, la Seguretat Social, les mútues i les empreses els responsables d’intercanviar-se els documents necessaris, sense intervenció del treballador afectat.

Aquests són els principals canvis en la gestió de les baixes, les confirmacions i les altes mèdiques que inclou el reial decret aprovat pel govern espanyol el 27 de desembre de 2022:

  • El personal mèdic només entregarà un comunicat de baixa, confirmació o alta a l’usuari, que és l’actual exemplar per al treballador.
  • S’elimina la segona còpia, la de l’empresa, que rebrà la informació de manera telemàtica.
  • La persona treballadora ja no és la responsable d’entregar el comunicat a l’empresa, l’entitat gestora o la mútua, per evitar tràmits feixucs per a qui està malalt o en situació d’incapacitat temporal.
  • En el cas de baixes de menys de cinc dies s’emetran al mateix temps els comunicats de baixa i d’alta mèdica, com fins ara. Si la persona afectada no s’ha recuperat, podrà demanar una revisió abans que es faci efectiva l’alta i el metge podrà emetre el comunicat de confirmació si encara no està en condicions de tornar a treballar.
  • Les baixes mèdiques de més de 5 dies inclouran la data de revisió mèdica prevista, com fins ara. Els terminis màxims en què s’han de fer aquestes revisions i les posteriors en cas de confirmació de baixa varien en funció de si la baixa mèdica és d’entre 5 i 30 dies, de 31 dies a 2 mesos o a partir dels 61 dies.
  • Les revisions mèdiques de confirmació de baixa o d’alta es podran avançar als terminis previstos quan l’empresa o la mútua ho considerin necessari, en funció de l’evolució del pacient.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -