Els sopars d’empresa propis del desembre tornen amb força després de dos Nadals marcats per la pandèmia. Si bé els darrers anys les setmanes prèvies a les festes estaven marcades per la contenció per evitar contagis abans de les cites familiars, enguany el virus ha desaparegut de les converses i molts restaurants acumulen més peticions de les que poden atendre. Reserves de vint, trenta i fins a un centenar de persones que demanen uns menús de grup que mantindran, a grans trets, un preu estable tot i la inflació. L’oci nocturn també espera amb candeletes unes celebracions que normalment encadenen les sobretaules amb les copes, i d’aquí, a les discoteques. En resum, molts grups concentrat en pocs dies, especialment després del pont.
Al restaurant La Margui, al barri del Clot de Barcelona, tenen diverses reserves que els ompliran el restaurant durant les setmanes vinents. Tot plegat contrasta amb el panorama del 2021, quan la Generalitat va recomanar obertament a la ciutadania que s’abstingués de participar en els sopars d’empresa per evitar omplir els hospitals de malalts de covid just abans de les vacances. En aquella ocasió, l’aleshores conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va apostar per evitar les trobades amb els companys de feina per tal de poder tenir unes festes de Nadal normals amb la família, fet que va causar un allau de cancel·lacions de darrera hora.
Tot i els ensurts dels darrers anys, en Jordi, cuiner del restaurant, es mostra optimista. “El fet de tenir un local ampli i diàfan tenim la sort de rebre grups grans. Aquest any hem tingut grups de vuitanta persones, de seixanta… Abans eren grups més petits perquè pagava el treballador, però ara són grups més grans i que no ajusten tant amb el preu”, explica a l’ACN el responsable d’aquest negoci especialitzat en esmorzars de forquilla i menús de migdia de cuina catalana.
En el seu cas, assegura que no ha canviat el preu dels sopars de Nadal tot i l’augment inesperat dels costos, particularment de l’electricitat, un fet que, reconeix, està afectant molt els marges de la restauració.
Un calendari difícil
Més enllà de l’escalada de costos, el calendari també és un element que els restauradors observen amb deteniment a l’hora de fer les seves previsions. En aquesta ocasió, en Jordi ressalta que tota l’activitat de sopars es concentrarà en un espai de temps molt petit, entre el llarg pont de la Constitució i la Immaculada, que arranca aquest divendres i que bloquejarà dos caps de setmana, i les festes de Nadal, quan guanyen pes les trobades familiars i d’amics. Amb tot, reconeix que es nota “més alegria” i que també les empreses estan col·laborant més amb l’organització dels sopars.
No gaire lluny de La Margui hi ha La Ruta Gallega, un altre restaurant barceloní molt centrat en menús i sopars de grup. Des d’allà, en Lluís Ignasi reconeix que ho tenen “tot reservat” amb moltes trobades que s’han avançat des del novembre per evitar les sales plenes i els preus més cars. “Hem mantingut el preu, de 25 euros per les empreses, només ha canviat algun menú si la gent volia algun capritx com pop, marisc o gambes”, explica a l’ACN aquest cambrer.
“La gent vol reservats, ho han reservat tot, ho tenim tot agafat, dinars i sopars”, destaca. Pel que fa al tipus de peticions, apunta que, en el seu cas, cada cop hi ha més empreses on els mateixos treballadors es paguen els àpats. “Abans venia el cap i ho reservava i ho pagava ell tot”, recorda. Per poder allargar la nit, en aquest restaurant gallec ofereixen també un espai de cocteleria, on els clients poden seguir la celebració sense haver-se de moure, fer cues ni pagar massa per una copa.
Superar el 2019
Des del punt de vista d’organitzacions patronals com Fecasarm, que agrupa restaurants i negocis d’oci nocturn, enguany el volum de reserves està sent positiu, de manera que anticipen “una bona campanya” tot i que el calendari, avisen, deixa poc marge per fer reserves de grup. “Hi ha molts grups que s’està concentrant en uns dies molt concrets, i els locals tenen les mides que tenen i una capacitat determinada. Hem de lamentar que estem rebent més peticions de les que podem atendre”, detalla a l’ACN el president de l’entitat, David López. Pel que fa als preus, reconeix que s’estan “retocant” tot i que el 80% dels sobrecostos s’estan absorbint via marges.
ACN