14.3 C
Amposta

Els sectors productius i conservacionistes del Delta de l’Ebre es coordinen per assolir la màxima eficiència en l’ús dels cabals

Davant la declaració per part de la CHE de la situació excepcional per sequera extraordinària i la reducció de les dotacions de regadiu, reclamen la necessitat d’assegurar el cabal ambiental també al Delta de l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquesta setmana el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha constituït les dues Taules de Seguiment, una per l’hemidelta dret i l’altra per l’hemidelta esquerra, previstes al Pla integral de gestió de l’aigua dolça del Delta de l’Ebre (PIGADE), que forma part de l’Estratègia Delta impulsada pel Govern. Les Taules de Seguiment han d’aportar experiència, coneixements i punts de vista dels diferents actors del Delta de l’Ebre per materialitzar les actuacions previstes al Pla i avançar, també, en la coordinació per objectius comuns i assolir la màxima eficiència en l’ús ambiental dels cabals.

“Aquest darrer aspecte és especialment necessari en aquests moments en què la concessió d’aigua per al cultiu d’arròs durant la present campanya ha disminuït a menys de la meitat”, ha declarat el director dels Serveis Territorials del Departament, Jesús Gómez. Ahir la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre va publicar la resolució segons la qual es declara per a la unitat territorial del Baix Ebre, que compren des de Mequinensa fins al Delta de l’Ebre, la situació excepcional per sequera extraordinària. Aquesta declaració planteja una reducció de les dotacions de regadiu del 50%, que s’haurà de concretar en la propera comissió de desembassament.

Gómez ha recordat que “l’aigua que inunda els camps i permet el cultiu d’arròs afecta directament la pervivència de tota la fauna associada i és la mateixa que després anirà a les basses i badies i donarà riquesa i equilibri ecològic a aquests fràgils ecosistemes aquàtics”“La consellera Jordà ja va enviar la setmana passada una carta a la ministra Ribera on feia evident la necessitat de què es compleixi amb els 20 m3/s de cabal ambiental als canals del Delta amb l’objectiu que puguin arribar al conjunt dels camps d’arròs i badies durant tots els mesos de l’any i, especialment, de juliol a desembre”, ha dit el director territorial.

Aquesta demanda també es compartida pels integrants de les recent creades taules de seguiment del PIGADE, integrades per les comunitats de regants, representants dels caçadors, Prodelta, Fepromodel, Confraria de Sant Pere, sindicats agraris, Unió de Pagesos i JARC, el Parc Natural del Delta de l’Ebre i la fundació SEO Birdlife, en representació de les entitats conservacionistes. Tots plegats han acordat unir tots els esforços per prioritzar que l’aigua que surt dels arrossars arribi, en la màxima quantitat possible, a les basses del Delta i, posteriorment, a les badies.

La constitució de les Taules de Seguiment del PIGADE també ha servit per crear una eina efectiva d’informació de cabals disponibles per a ús ambiental al Delta, que coordinarà el Parc Natural del Delta de l’Ebre i que compartirà amb les entitats amb representació a les Taules de Seguiment. Les Taules de Seguiment tindran caràcter mensual per anar valorant l’efectivitat de les actuacions i l’evolució dels cabals i ecosistemes.

Així mateix, cal recordar que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha creat una xarxa territorial formada per les oficines comarcals i els serveis territorials del Departament per fer un seguiment setmanal, i al detall, de les afectacions reals que està tenint la sequera en el sector agrari de Catalunya.

Aquesta monitorització de l’impacte de la sequera en el sector primari és un dels acords que el Departament va subscriure el passat 24 d’abril amb Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya en el marc de la Taula Agrària per fer aquest seguiment periòdic tant a les conques internes catalanes com les que estan afectades per la gestió de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.

L’objectiu és recollir la informació detallada de cada comarca per avaluar la situació en temps real i poder actuar de forma precisa i efectiva i prendre mesures tant al sector agrícola com al ramader per ajudar-los a afrontar aquesta situació extraordinària.

El Delta, una prioritat

El Govern de la Generalitat considera la recuperació del Delta una prioritat. L’Estratègia Delta, de la qual forma part el Pla integral de gestió de l’aigua dolça del Delta de l’Ebre (PIGADE), és el full de ruta del Departament d’Acció Climàtica per garantir la preservació d’aquest espai natural i frenar la seva regressió, i contempla les actuacions consensuades i calendaritzades a curt, mitjà i llarg termini. El PIGADE preveu una inversió de 36,7 milions per a la gestió integral de l’aigua dolça del Delta, que s’afegirà a les accions projectades en el marc de l’Estratègia relacionades amb la gestió dels sediments, l’estabilització del frontal deltaic i la protecció de la part interior del Delta, i que ascendeix a un total 116,7 milions.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -