14.3 C
Amposta

Els quatre nous escenaris en funció de la incidència del virus a les Terres de l’Ebre

El pla de contingència de la regió sanitària de les Terres de l'Ebre gestiona i redirigeix "fluxos de pacients arreu del territori", prioritzant la seguretat "dels pacients i dels professionals sanitaris"

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -
El pla de contingència de la regió sanitària de les Terres de l’Ebre es va redefinir a finals de juliol amb quatre escenaris d’actuació diferents, en funció de les dades epidemiològiques i la pressió assistencial. El pla gestiona i redirigeix “fluxos de pacients arreu del territori”, prioritzant la seguretat “dels pacients i dels professionals sanitaris”. Els quatre escenaris s’han definit com a extremadament desfavorable, d’escalada, de desescalada i escenari estable o de baixa transmissió. La situació actual és d’escalada, amb l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa assumint els pacients covid més greus i el de la Santa Creu de Jesús la resta. També es facilita la derivació de pacients no covid a Amposta i Móra d’Ebre.

El pla de contingència homogeneïtza els criteris “de priorització i pràctica assistencial”, defineix quatre escenaris, fa recomanacions per organitzar la recuperació de l’activitat als centres sanitaris i coordina els diferents recursos de la regió sanitària de les Terres de l’Ebre per atendre totes les necessitats “amb visió territorial”.

Davant la segona onada del virus, també s’han iniciat projectes per augmentar la capacitat sanitària. Són l’ampliació d’Urgències i l’adequació d’una unitat de semicrítics a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta; l’habilitació per a pacients covid i sospitosos a la quarta planta de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús; i l’habilitació per a l’aïllament de casos sospitosos a la quarta planta l’Hospital Comarcal d’Amposta.

Els escenaris
L’escenari d’escalada, en el qual es troba actualment el territori ebrenc, es defineix per la incidència d’infeccions acumulada en els últims 14 dies, quan aquesta augmenta per sobre dels 20 casos per 100.000 habitants. Si en 14 dies disminueix per sota dels 20 casos per 100.000 habitants, l’escenari és el de desescalada. Quan durant 15 dies no hi ha cap nou contagi, la situació seria la d’estabilitat o baixa transmissió i permetria recuperar l’activitat assistencial habitual, reforçada amb la telemedicina, així com les proves diagnòstiques amb criteris d’urgència i les cirurgies no urgents en pacients no vulnerables a la covid.

En l’escenari de desescalada es prioritza atendre els pacients que acumulen retards d’entre 4 i 8 setmanes als quals la demora els podria afectar negativament en el diagnòstic. També es faran les proves diagnòstiques que impliquin un canvi de tractament a mitjà termini, les cirurgies no urgents en pacients no vulnerables a la covid, i les accions de suport i proactivitat per reduir la inestabilitat dels pacients.

En l’escenari d’escalada té prioritat l’activitat assistencial que no es pot posposar: proves diagnòstiques que impliquen un canvi de tractament a curt termini i seguiment de pacients amb pronòstic estable però amb risc d’inestabilitat. També s’hi fan PCR de cribratge a ingressats, prequirúrgics i predeterminades proves que afectin la cavitat oral.

La situació extremadament desfavorable és causada per la pressió assistencial d’ingressos covid als hospitals i per un augment de casos i brots en l’àmbit d’atenció primària. En aquest cas es prioritzaran les emergències i aquelles pràctiques que es puguin assumir per disponibilitat de professionals, material, equipament, espai i que no comprometin el balanç risc-benefici del pacient. En aquest escenari s’ampliarà la capacitat de llits de crítics a l’Hospital Verge de la Cinta fins a disposar de la nova unitat de semicrítics, prevista per als pròxims mesos. També es tornaria a fer la cirurgia de trauma urgent a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre; la cirurgia major ambulatòria de traumatologia es concentraria a l’Hospital de Móra; i la de cirurgia general a l’Hospital Comarcal d’Amposta.

La situació actual
En l’actual escenari d’escalada, l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta atén a pacients crítics, semicrítics, aguts d’alta i mitjana complexitat i covid aguts; l’Hospital de la Santa Creu atén a pacients d’atenció intermèdia o perfil sociosanitari i els perfils no covid habituals; i els Hospitals Comarcals de Móra d’Ebre i d’Amposta facilitaran la derivació de pacients no covid en funció de les necessitats de llits aguts i intermedis, per tal de mantenir i recuperar la resta d’activitat no covid.

La Clínica Terres de l’Ebre atén els pacients habituals així com la unitat d’hospitalització de Salut Mental. En el cas de pacients psiquiàtrics ingressats i confirmats com a casos covid, es valorarà la gravetat i estat de la persona de forma coordinada amb SEM per decidir en cas necessari la derivació al recurs més adient.

Se segueix disposant d’espais addicionals a l’antiga residència de gent gran d’Amposta i l’Hotel Salut SB de Tarragona i al setembre s’activarà, si és necessari algun hotel salut dins la regió sanitària ebrenca.

L’atenció primària
Cada centre d’atenció primària valorarà l’ocupació de les visites presencials. Els ciutadans han de trucar o contactar per la web i les aplicacions de Salut abans d’anar al CAP. Es reforçarà la programació per part del personal administratiu i sanitari, es potenciarà la gestió d’infermeria de la demanda aguda i l’assistència de les persones amb patologia crònica estable.

S’augmentarà el temps d’atenció domiciliària per atendre els pacients més vulnerables i als pacients de residències geriàtriques. En funció de cada fase, es concentraran equips.

Les residències de gent gran tenen els seus propis plans de contingència i també s’han previst espais addicionals per poder utilitzar davant d’algun brot important. Si cal fer derivacions, ho coordinarà el SEM i s’adoptaran mesures addicionals, com la restricció de visites, sortides i ingressos en funció de la situació epidemiològica. Les mesures es revertiran quan la situació sigui més favorable.

Redacció – E. C.
- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -