14.3 C
Amposta

Els pescadors creuen que el canvi climàtic ha minvat la captura d’angula aquest any

El més vist

- Advertisement -
J.V.- La campanya de l’angula al delta de l’Ebre s’ha tancat enguany amb una disminució de pràcticament la meitat de les captures respecte les efectuades l’any passat. Així ho constaten les dades de la Confraria de Pescadors de Deltebre, que centralitza la comercialització de les captures de tot el Delta: no s’ha arribat als 600 quilos pescats davant dels 1.100 registrats al tancament de 2018. Tot i que, tradicionalment, és una pesca amb alts i baixos en anys alternatius, el secretari de la Confraria, Pascual Chacón, ha apuntat que les condicions climàtiques benèvoles d’aquest hivern haurien influït decisivament en aquesta caiguda: les temperatures han estat molt suaus, no s’han produït precipitacions ni grans nevades als Pirineus que hagin incrementat els cabals de l’Ebre i les llevantades o episodis de vent han estat comptats. “El canvi climàtic ens afecta”, assegura Chacón.
“No és que no n’hi hagi d’angules. És la confluència del temps”, ha reiterat Chacón sobre el descens de les captures experimentat durant aquesta campanya, que es va obrir l’1 de novembre de 2018 i s’ha tancat aquest passat 20 de març. Tot i l’espectacularitat de la caiguda, aclareix que no és el primer cop que detecten campanyes alternances irregulars d’un any per l’altre, segons la creença arrelada popularment al sector.

- Advertisement -

Ara, però, els pescadors d’angula del delta de l’Ebre són conscients que , més enllà de les condicions peculiars necessàries per a la pesca de l’angula –l’aleví de l’anguila que creua l’Atlàntic i l’estret de Gibraltar des del mar dels Sargassos per remuntar els rius-, el factor climàtic està influint més que mai en la seva sort. Si l’any anterior les llevantades de la tardor van permetre superar la tona, l’hivern “climatològicament primaveral” ha estat decisiu. “La poca pesca que hem tingut ha estat els tres dies que ha fet mal temps”, reconeix Chacón. Els cabals fluvials abundants i els temporals de llevant són els reclams fonamentals per atreure l’angula a remuntar el riu.

Així doncs, com qualsevol activitat pesquera, recorda el secretari de la Confraria de Deltebre, el comportament de les espècies piscícoles –tant des del punt de vista reproductiu com del desenvolupament- està directament per les condicions del medi, requereix unes condicions climàtiques concretes. I, actualment, el sector percep que aquestes condicions estan canviant. “Tothom està notant un canvi climàtic important. Ens afecta: estàvem acostumats que de novembre a desembre teníem vents de dalt, llevantades, fred i enguany no ha estat així. No hi ha hagut desgel i no ha baixat aigua”, subscriu.

Tot plegat s’ha traduït en jornades, durant els últims dies hàbils de març, amb captures totals a tot el Delta de només uns quatre quilos d’angula. En general, calcula Chacón, els prop de 300 pescadors autoritzats a tot el delta de l’Ebre han capturat de mitjana uns 2,5 quilos cadascun. En canvi, aquestes baixes quantitats no han suposat un increment de preus. “No puja. La Unió Europea està dins del CITES –el conveni que regula el comerç internacional d’espècies amenaçades- i no es permet l’exportació: només a l’interior d’Europa. Va a l’engreix en bona part i no al consumidor final”, certifica.

Els preus se situen entre els 200 i els 300 euros el quilo. Únicament durant el període que va entre novembre i finals de desembre, davant l’expectativa de l’increment de consum nadalenc, aquestes xifres repunten cap a la part superior. Amb tot, Chacón precisa que una major disponibilitat d’angules atreu més els compradors, perquè facilita i abarateix el seu transport. A diferència de dècades passades, la producció menys elevada s’ha vist compensada amb una millor valoració econòmica. “Tenim menys pesquera però si hagués anat econòmicament millor, compensaria”, tanca.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -