EconomiaNotícies

S’inicia el moviment dels ‘armilles taronges’ per combatre la crisi dels citricultors

El municipi es torna a mobilitzar amb els pobles valencians per defensar el sector dels acords internacionals amb Sudàfrica

El municipi d’Alcanar, al Montsià, viu un “moment crític” a causa de la complicada campanya del sector dels cítrics que està arrossegant altres sectors econòmics del municipi. L’alcalde Joan Roig ha alertat que s’han destruït ja “centenars de llocs de treball” mentre s’abandonen explotacions i infraestructures agrícoles i moltes empreses relacionades amb la citricultura estan tancant. L’Ajuntament d’Alcanar és l’únic de Catalunya que s’ha adherit a la Plataforma per la Dignitat del Pagès, que ha nascut al País Valencià per defensar la citricultura, i anima altres municipis ebrencs a seguir els seus passos. Aquest vespre, com ja van fer al desembre, es tornaran a manifestar per exigir l’aplicació de la clàusula salvaguarda contra el lliure mercat de cítrics africans a Europa.
L’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, ha assenyalat que estan fent tot allò que està ” a les seves mans” per ajudar els pagesos i pageses però ha recordat que “el recorregut que pot fer l’Ajuntament i les administracions locals és limitat”. Per aquest motiu, ha insistit en demanar al govern espanyol “que prengui la iniciativa” per demanar a la Unió Europea (UE) que s’apliqui la clàusula salvaguarda del tractat de lliure comerç que té signat amb els països de l’Àfrica Meridional. “Ens seguirem mobilitzant i l’exemple és la manifestació d’aquest dilluns perquè es posin les piles i es protegeixi el sector citrícola davant una tractat totalment injust per als nostres productes”, ha dit Roig. Aquest acord internacional, ha recordat, obliga als productors canareus a compartir fruit sud-africà en “espai i temps” en una “competició totalment injusta per motius socioeconòmics, ambientals i fitosanitaris”, ha afegit.

Alcanar té una economia que “descansa” sobre el primer sector i d’aquest depenen els comerços, l’hostaleria i totes les branques econòmiques del poble. “Depenem de les campanyes citrícoles i enguany és un autèntic desastre, i venim d’altres campanyes dolentes per diferents motius, sobretot estructurals, que també s’han d’analitzar, pactar en calma i trobar-hi solucions”, ha demanat l’alcalde.

Compensacions econòmiques

També la coalició valenciana Compromís ha proposat al govern espanyol que es compensin les pèrdues als citricultors mentre es dilata la reclamació d’aquesta clàusula salvaguarda a Europa, com han fet, impulsat des d’Itàlia, per al sector arrossaire. El sector valencià xifra en més de 100 milions d’euros les pèrdues de la primera meitat de la campanya. Els senadors de la formació exigeixen al Ministeri d’Agricultura que assumeixi “la ruïna” de milers d’explotacions que ni s’estan recol·lectant pel “desànim” generat al sector.Compromís també presentarà una nova moció al Senat per a què es creï una ponència en la Comissió de la Cambra Alta al Senat sobre els efectes dels acords i els tractats internacionals que generen una competència deslleial al sector primari espanyol.

“Cementiri” a Borriana.
Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close