14.3 C
Amposta

Els municipis pesquers ebrencs podran accedir als 15,6 M€ dels ajuts europeus destinats a promoure l’Economia Blava sostenible

El Departament d’Acció Climàtica ha seleccionat la candidatura de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Deltebre, Les Cases d’Alcanar, Amposta, La Ràpita i Sant Jaume d'Enveja per a constituir-se com a Grup d’Acció Local Pesquer, entitat necessària per vehicular aquestes ajudes

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, i el director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, han presentat als municipis pesquers de les Terres de l’Ebre les ajudes del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA) destinades a promoure l’Economia Blava sostenible mitjançant projectes de cooperació local.

El pressupost destinat al desenvolupament local participatiu els pròxims 6 anys és de 15,6 milions d’euros, el doble del pressupost actual. L’objectiu d’aquest increment és poder implementar els projectes proposats pels territoris pesquers a la totalitat del litoral pesquer català, per a la qual cosa s’ha reservat el 21% del Fons Europeu Marítim de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA) a aquesta línia d’ajuts.

Tercera candidatura com a Grup d’Acció Local Pesquer

Aquest és el tercer cop que el Departament d’Acció Climàtica selecciona la candidatura dels municipis de les Terres de l’Ebre per constituir-se com a Grup d’Acció Local Pesquer (GALP), esdevenint així l’embrió del desenvolupament local participatiu. Formar un Grup d’Acció Local Pesquer és unpas imprescindible per poder optar a aquestes ajudes.Els Grups d’Acció Local sónentitats sorgides per dissenyar i desenvolupar en el territori, de baix a dalt, estratègies per a la gestió dels ajuts europeus, tot permetent centrar les actuacions i els recursos en les prioritats definides pel territori mateix.

L’àmbit territorial del Grup d’Acció Local Pesquer del Mar de l’Ebre abasta els municipis pesquers de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Deltebre, Les Cases d’Alcanar, Amposta, La Ràpita i Sant Jaume d’Enveja, amb una superfície de 510 km2. Les comarques del Baix Ebre i Montsià que integren el GALP són poc poblades, tenen una densitat de 85 habitants per km2.

Actualment s’identifiquen 964 llocs de treball dels sectors de l’economia blava a la zona. Estan adherides al GALP les Confraries de Pescadors de la zona, amb una flota pesquera de 187 embarcacions que generen unes captures de 4.179 tones anuals i una recaptació en primera venda de 24 milions d’euros.

La zona compta a una important activitat aqüícola amb 177 instal·lacions autoritzades, que produeixen anualment7.547 tones de productes aqüícoles i una recaptació en primera venda de 49,27 milions d’euros.

A banda de la candidatura del Mar de l’Ebre, que enguany s’ha constituït per tercer cop, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en el marc del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA), ha seleccionat 4 candidatures més de Grups d’Acció Local Pesquers (GALP) que abasten la totalitat dels municipis pesquers de Catalunya.

Una oportunitat per al territori

Per poder optar als ajuts, les candidatures seleccionades hauran de presentar una Estratègia de desenvolupament abans del 31 de juliol de 2023.Les candidatures es podran acollir a un ajut preparatori per a la dinamització del procés participatiu i la redacció dels projectes. En el cas del grup de la Costa Daurada, rebran 6.156 euros per a la redacció del projecteAquests projectes hauran de reflectir la vinculació amb l’Estratègia marítima de Catalunya.

Per a la selecció de les candidatures i l’aprovació de les estratègies, es té en compte la zona d’aplicació de les activitats i també altres criteris territorials (municipis, superfície d’aplicació de la proposta), sectorials (activitat pesquera, aqüícola, Economia Blava), socials (densitat de població, atur i renda familiar) i ambientals (superfície de zones PEIN al territori), i es prioritza la presència de dones de la mar en el territori dels projectes proposats.

També es valora si les activitats presentades contribueixen als objectius estratègics del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i l’Aqüicultura i a implementar l’estratègia De la granja a taula, a desenvolupar l’Economia Blava, a mitigar el canvi climàtic i a fomentar el patrimoni cultural, social i ambiental, i si preveuen actuacions de cooperació.

Es valorarà així mateix la capacitat dels Grups d’Acció Local Pesquers candidats i la implicació dels actors locals. Amb l’objectiu de garantir l’impacte sobre les comunitats pesqueres, aquests grups hauran de ser liderats pel sector pesquer.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -