14.3 C
Amposta

Els mosquits inunden els municipis del Delta de l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La població dels municipis del Delta de l’Ebre està farta dels mosquits i és que els tractaments contra les larves als arrossars no estan sent prou eficaços. Imagina Ràdio ha pogut parlar amb el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), l’ens encarregat de dur a terme els tractaments contra els mosquits, i en concret, amb el seu president Xavier Faura, per conèixer per què es dona aquest augment incontrolat.

El COPATE té previst dur a terme durant aquesta campanya, abans del 15 d’agost, data límit marcada pel Departament d’Acció Climàtica, tres tractaments, un dels quals ja va realitzar fa dues setmanes. El segon començarà el dilluns vinent, dia 11 de juliol. La previsió és la de l’any passat, però enguany s’estan donant diverses casuístiques per culpa de les quals els tractaments no estan sent suficients per evitar que els mosquits entorpeixin la vida quotidiana als pobles del Delta.

Primer de tot, hi ha un problema amb el producte que s’utilitza per matar les larves als arrossars. Aquest producte és el biocida BTI, un producte ecològic i eficaç, però té dos inconvenients, segons apunta Faura, ja que és més car i es necessita llençar més quantitat perquè sigui igual de funcional que l’insecticida que s’havia usat fins a l’any passat.

En segon lloc, enguany les inclemències meteorològiques no estan sent favorables. “Les pluges d’aquestes últimes setmanes combinades amb episodis de calor intensa estan beneficiant la proliferació dels mosquits”, diu el president del COPATE.

A més a més, Xavier Faura ha deixat palès un tercer inconvenient i és que els arrossaires fa uns anys que ja no poden ruixar els camps amb insecticida i això també fa que els mosquits es reprodueixin lliurement als llocs on no arriben els tractaments.

Segons Faura, “si poguéssim fumigar tot el Delta, mataríem totes les larves, però no podem fumigar 22.000 hectàrees d’arrossars, és impagable. A l’Empordà sí que poden, perquè en tenen 6.000. Per tant, el que fem aquí és una xarxa de protecció de 500 metres dels nuclis de població, malgrat això, estem ruixant un 10% del total, 5.000 hectàrees”.

El president del COPATE reconeix que el preu del servei l’any que ve s’haurà de revisar per l’encariment de les matèries primeres. Enguany es destinen 870.000 euros pel control dels mosquits, però Faura voldria duplicar o triplicar aquesta xifra per adaptar el tractament al nou producte biològic i a la nova realitat de crisi climàtica.

El COPATE demanarà més recursos a les administracions superiors, a la Generalitat i a la Diputació de Tarragona, per augmentar el nombre de tractaments l’any vinent i aconseguir posar a ratlla els mosquits. D’altra banda, demanarà a Acció Climàtica un conveni plurianual per garantir l’execució dels tractaments.

El finançament dels tractaments va a càrrec de la Generalitat, la Diputació de Tarragona, els ajuntaments i els consells comarcals del Baix Ebre i Montsià.

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -