L’Ajuntament de Flix i la comissió de Festes han presentat els gegants de Flix en un acte públic després d’haver dut a terme la restauració integral dels elements estructurals, el repintat i la renovació de la seua vestimenta.
Els motius que han portat a dur a terme aquesta restauració han estat el deteriorament de les estructures, en les quals s’hi havia detectat algunes escletxes; l’impuls de la preservació d’una part molt rellevant del patrimoni material folklòric del municipi, símbol tangible de la història de Flix, les seues tradicions i els seus valors; i la voluntat de seguir creant al voltant dels gegants i també dels capgrossos, un sentiment identitari únic, de pertànyer a una comunitat i enfortir la cohesió social. Així ho han explicat les regidores de festes, Cristina Ferrús i Vera Llombart, que han assegurat que “compartir i celebrar el patrimoni comú ens reforça com a poble i és crucial per a la convivència i la solidaritat”.
L’any 1952, ara fa 72 anys, va ser quan el consistori flixanco els va adquirir. En aquell moment i durant els següents 37 anys, el gegant va lluir un vestit de color grana i la geganta un vestit de color blau i un to de pell més fosc amb acabat setinat. L’any 1989, ara fa 35 anys, es van confeccionar els vestits que han dut fins l’actualitat; la geganta un vestit rosa i el gegant un vestit verd. L’any 2000 es va procedir a modificar el rostre aclarint notablement el to de pell i utilitzant una paleta de tons pastels.
Aquest 2024, els gegants de Flix sumen una nova data al seu historial, lluint completament renovats de rostre, estructura i indumentària. Així doncs, s’han renovat les estructures de tots dos gegants. Pel que fa al rostre, s’ha refet de nou i s’ha optat per una acabat amb aplicació d’ombres i llums per crear més profunditat i realisme al rostre. En el cas dels vestits, s’ha procurat incorporar unes vestidures més nobiliàries pròpies de la tradició popular i inspirades en la indumentària original de quan es van adquirir.
Fotografia publicada al programa de Festa Major de 1989, amb el grup de persones participants en un curs de costura organitzat per l’INEM de Móra a petició de l’Ajuntament de Flix i que van confeccionar els vestits dels gegants. De dalt a baix, a partir de l’esquerra: Enriqueta Montané Miranda, Rocío Calvo Jiménez, nom desconegut, Maika (cognoms desconeguts), Tomasa Giménez Benítez, Rita Marín Plaza, Montserrat Chaparro García, M. Teresa Sabaté Sabaté, Teresa Rodríguez Rius, persona sense identificar, Matilde Blanco Díaz, Paquita Rey Solé, Fermina Acero Giral, Maruja Blas Pérez i Teresa Bagés Rodes. A sota, entre els gegants, Núria Nogales Casanovas (professora del curs).
Durant l’acte de presentació es va homenatjar a totes les flixanques que van col·laborar en l’elaboració dels vestits que els gegants han lluït fins el dia d’avui.
Aquesta restauració ha estat possible gràcies al suport del Departament de Cultura de la Generalitat i s’ha dut a terme pel Taller Ferran de Tarragona sota la supervisió dels geganters de Flix i de les regidories de festes.