14.3 C
Amposta

Els gats poden tenir coronavirus, però no està provat que el passin a humans

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els gats es poden infectar amb el SARS-CoV-2, però els gossos són menys susceptibles a aquest coronavirus. Així ho afirma un estudi fet per investigadors xinesos. En el mateix estudi, assenyalen que les fures també tenen risc d’infecció, però porcs, pollastres i ànecs, no.

El primer que s’ha de matisar és que es tracta d’un estudi que encara no ha estat revisat per altres científics i que es publica de manera preliminar a la web bioRxiv. L’han dut a terme investigadors de l’Institut de Recerca Veterinària de Harbin ì l’ha dirigit el viròleg Bu Zhigao.

Gats i fures

Els investigadors van introduir mostres de SARS-CoV-2 en el nas de cinc gats domèstics. Quan dos d’aquests van ser sacrificats al cap de sis dies, van trobar-hi ARN del virus i partícules infeccioses en els conductes respiratoris.

Els altres tres gats van ser posats en gàbies amb més companys d’espècie. I al cap d’uns dies un d’aquests animals exposats també tenia ARN del SARS-CoV-2. Aquest gat i els altres tres van produir anticossos contra el coronavirus. Els autors també van observar que les fures eren susceptibles al SARS-CoV-2. Per això, proposen que podrien ser un model animal per assajar possibles vacunes o fàrmacs.

Les fures ja s’utilitzen per estudiar la grip. I l’any 2003, investigadors de l’Institut de Virologia del Centre Mèdic Erasmus, a Rotterdam, van publicar un article a Nature on demostraven que la SARS, el coronavirus que provoca la Síndrome Respiratòria Aguda Greu, directament emparentada amb l’actual, podia infectar fures i gats. També assenyalaven que podien transmetre’l a altres animals.

Diferent a la vida real

L’actual estudi xinès no convenç alguns científics. En declaracions a la revista Nature, la viròloga Linda Saif, de la Universitat de l’Estat d’Ohio, comenta que es tracta d’un grup molt reduït i que als animals se’ls van donar dosis de manera deliberada. Això, afirma, no és necessàriament equivalent al que pot passar amb les interaccions a la vida real. Afegeix que cap dels animals infectats va desenvolupar símptomes i que només un dels gats que van estar en contacte amb els altres es va infectar.

Per això, creu que aquests felins no deuen ser gaire susceptibles al coronavirus i que no hi ha proves que el puguin transmetre a la gent. També troba a faltar molts detalls sobre com es va dur a terme l’experiment. Ara com ara hi ha molt pocs casos coneguts d’animals domèstics infectats. Se sap del cas d’un gat a Bèlgica i de dos gossos a Hong Kong.

Algunes precaucions amb les mascotes

A la pàgina d’informació sobre la SARS-CoV-2 del Ministeri de Sanitat es diu que “no cal prendre precaucions especials amb els animals a Espanya”. El document porta data del 2 d’abril.

Per la seva banda, el Canal Salut de la Generalitat afirma que “no hi ha evidència que els animals domèstics puguin contraure el coronavirus SARS-CoV-2 i tampoc que el puguin transmetre a persones ni altres animals”. Però afegeix aquesta precaució:

“En tot cas, els animals poden ser portadors passius de partícules del virus (a la pell, al nas, etc.), si han estat en contacte amb persones infectades. Per aquest motiu, si tens coronavirus o sospites que pots tenir-ne, cal que evitis el contacte proper amb el teu animal de companyia i que utilitzis mascareta.”

També assenyala que si es decideix deixar l’animal temporalment a algú altre, “aquesta persona haurà d’evitar utilitzar els mateixos estris que hagin pogut estar en contacte amb tu, com ara plats de menjar i beure, o corretges i collars”.

El Centre per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC) també afirma que no hi ha proves que els animals de companyia puguin transmetre el virus. Segons algunes fonts, però, es recomana limitar el contacte amb les mascotes, i no acaronar-les, ni deixar que ens llepin ni compartir-hi menjar.

Davant la incertesa, és convenient prendre precaucions. Però segons deia Dirk Pfeiffer, epidemiòleg a la Universitat de Hong Kong, el focus per controlar la Covid-19 “s’ha de mantenir indubtablement a reduir el risc de transmissió d’humà a humà”.

Font: CCMA

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -