14.3 C
Amposta

Els consells comarcals ebrencs reforçaran el turisme a la Reserva de la Biosfera amb una inversió de 3 M€

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els consells comarcals de les Terres de l’Ebre destinaran tres milions d’euros a l’execució del ‘Pla d’espais naturals de la Reserva de la Biosfera’, en el marc de la segona convocatòria del Programa Extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions, finançat amb els fons Next Generation. La iniciativa preveu catorze actuacions que se centraran en els eixos de transició verda i sostenible, millora de l’eficiència energètica, transició digital i competitivitat. S’executaran al llarg dels pròxims tres anys i es faran a les àrees rurals de les comarques ebrenques per “incrementar” els beneficis derivats de les activitats recreatives i turístiques, que actualment es concentren més a les zones litorals.

“Aquest pla serà una eina de transformació territorial, que ha de permetre aplicar un model de turisme sostenible en el marc de la Reserva de la Biosfera i convertir-se en paradigma de com el sector turístic és capaç d’exercir de palanca de canvi del territori”, ha explicat el president del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) i del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura. “Volem assolir un equilibri en el desenvolupament socioeconòmic del territori”, ha afegit.

De fet, el pla contempla desenvolupar accions vinculades a la restauració i posada en valor d’ecosistemes fluvials i de ribera per fomentar-ne l’ús públic i turístic, així com la millora dels itineraris naturals i la seva interconnexió per a la pràctica del cicloturisme i senderisme. Alhora, també inclou la implementació d’actuacions que potenciïn el caràcter “singular” del patrimoni cultural ebrenc i accions vinculades a l’estratègia digital de promoció del turisme de natura.

A tall d’exemple, entre les actuacions que es faran, Roig ha destacat la interconnexió i millora dels itineraris en bici de la Reserva de la Biosfera. En concret, es connectarà el camí natural Via Verda del Carrilet de la Cava amb el pont Penjant d’Amposta, es crearà un nou itinerari resseguint el traçat de l’Eurovelo (entre Amposta i Freginals) que s’unirà amb el camí natural de l’Ebre i es milloraran els túnels de la Via Verda de la Val de Zafan. “Aprofitarem els Next Generation per dinamitzar les poblacions de l’interior de la comarca, per potenciar el cicloturisme”, ha subratllat Roig.

També a la Via Verda de la Val de Zafan, el pla de sostenibilitat turística contempla la recuperació i reforma de les estacions de Bot i Horta de Sant Joan i la tematització de diversos trams a través d’art luminescent, una actuació que generarà atractiu turístic, ja que incorporarà una proposta artística en relació temàtica amb cada indret – Horta amb Picasso, Bot amb el vi, Benifallet amb el riu, Xerta amb l’assut i Aldover amb els cítrics.

Així mateix, la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà ha detallat que les accions que es faran permetran enllaçar la Via Verda des del Matarranya fins al Delta de l’Ebre. “Presentem un projecte transversal per potenciar el turisme a la Reserva de la Biosfera i convertir la Via Verda en un aparador del producte agroalimentari ebrenc”, ha apuntat.

Per la seva banda, presidenta de l’ens comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, ha explicat que les actuacions, emmarcades en l’eix de transició verda i sostenible, serviran per a la restauració d’hàbitats i entorns ecosistèmics i per a la gestió de l’ús públic d’espais naturals i la millora dels equipaments a la Reserva Natural de Sebes.

En l’àmbit de la transició digital, el pla contempla expandir el festival de vídeo mapping EbreLumen al conjunt del territori per dotar d’un nou producte turístic que permeti projectar el territori, internacionalitzar el festival i reduir l’estacionalitat turística.

Finalment, les intervencions seleccionades s’han prioritzat de manera consensuada entre els diferents agents locals i deriven dels plans estratègics locals d’àmbit comarcal, com són la Ribera d’Ebre Viva, Terra Alta +, Baix Ebre Avant i els plans de reactivació socioeconòmica postcovid; i els supracomarcals amb el pla d’acció de la Reserva de la Biosfera i projecte 7 Comarques.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -