14.3 C
Amposta

Els ciutadans son els perjudicats

L'electricitat és una forma d'energia que surt del moviment dels electrons de la capa externa dels àtoms que hi ha en la superfície d'un material conductor, el sistema de subministrament d'aquesta energia, és el conjunt de mitjans per la generació, transport i distribució de l'energia elèctrica que el ciutadà paga per sobre del seu cost

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquest mes d’agost el preu mitjà de l’electricitat pels clients de la tarifa regulada vinculats al mercat majorista ha registrat el preu més alt de fa molt temps, més de 307 euros per MWh. Aquesta puja del mercat majorista també denominat Pool va ser d’un 46%, 154,89 euros, en el mateix mes de l’any passat si ha d’afegir la compensació diària per l’ajustament del preu del gas fruit de l’aplicació del topall que utilitzant les centrals tèrmiques que estava situat en 153 euros. Com sempre la diferència ha de ser finançada pels consumidors que estan exposats al preu de mercat del dia a dia, així dona la xifra total de més de 307 euros MWh. Aquesta puja de preus de l’electricitat el mes d’agost ha estat provocada pels alts preus del gas a causa del tancament de Gazprom a l’haver tallat el subministrament d’aquesta energia a Europa.

A Espanya, l’absència del mecanisme de l’Excepció Ibèrica, aquest va entrar en vigor el 15 de juny i limita el preu del gas destinat a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 MWh durant un període de dotze mesos, el govern volia amb aquesta mesura cobrir els mesos d’hivern on la despesa es multiplica, van voler controlar els preus que estaven desbocats el mes de març d’enguany el preu va arribar a 544,987 euros MWh i a principis d’agost de 476 d’aquí el mecanisme Excepció Ibèrica. A Espanya Iberdrola ha fet saber els resultats comptables del primer semestre de l’any amb un increment del 36% respecte al mateix període de l’any passat, resultats anunciats pel president que cobra la barbaritat de 42.000 euros al mes i acull polítics amb sous desorbitats per no fer res en el consell d’administració, i s’atreveix a dir sense cap mena d’embut que els sous proposats per la ministra de Treball son desorbitats i que les jubilacions s’haurien de revisar, no té vergonya. M’entres la seva companyia acaba l’aigua dels embassaments, pantans i rius per fer l’energia que després ens ven a preus desorbitats, deixant d’anys col·laterals greus perquè els pagesos han de regar i amb aquesta absència de pluja no ho poden fer.

Teòricament, els governs diuen que fan moltes mesures per frenar els preus d’aquesta energia que està molt per sobre dels seus costos per aquest motiu el secretari general de l’ONU titlla a totes aquestes empreses elèctriques d’Immorals per obtenir uns beneficis desmesurats en mig d’aquesta crisi energètica a costa dels més necessitats i del clima. El secretari de l’ONU demana als governs que apliquin grans impostos als guanys d’aquests hòldings i destinar-los als més necessitats i acabar amb la pobresa energètica.

L’informe presentat pel Grup de Resposta a la Crisi Global sobre l’energia, que depèn de l’ONU, detalla amb precisió que els guanys d’aquestes companyies energètiques han estat al primer trimestre d’aquest any de més de 98.000 milions d’euros i demanen a les persones que enviïn un missatge clar a la indústria dels combustibles fòssils i els seus finançadors perquè parin aquesta condícia pel bé del conjunt de la societat i el planeta. La solució implica desencadenar una revolució de les energies verdes, s’han d’ampliar i diversificar les matèries primeres i tecnologies renovables, convertint en béns públics tecnologies que emmagatzemen per eliminar tràmits burocràtics dels processos i canviar els subsidis als combustibles fòssils per les ajudes a les llars més vulnerables i inversions verdes renovables. Pensem-hi.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -