- Anunci -
14.3 C
Amposta

Els casos diagnosticats de VIH a Catalunya cauen més d’un 25% en 5 anys

El més vist

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre podria encapçalar el desconfinament a Catalunya

El ministeri de Sanitat nega que hagi acceptat la petició de la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè Catalunya utilitzi les regions sanitàries i...

La recollida de cirera comença a la Ribera d’Ebre amb millors previsions que l’any passat

La recollida de la cirera, que obre la campanya de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre, ha començat amb retard per les pluges...

La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre és la menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya

Les Terres de l'Ebre són la regió menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya. La baixa densitat de població ha beneficiat el territori ebrenc...

L’ICS Terres de l’Ebre crea una Unitat domiciliària per recollir mostres per a PCR

La Gerència Territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre, arran de la COVID-19, ha constituït la Unitat de Recollida de Mostres, integrada per...

Baixen les infeccions per VIH a Catalunya. El nombre de casos diagnosticats ha caigut més d’un 25% en 5 anys. L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha registrat durant el 2018 un total de 613 nous diagnòstics, cosa que representa un 4,9% menys en relació al 2017 i un 26,7% menys en relació als declarats al 2013.

Aquesta reducció del nombre de nous diagnòstics del VIH es deu, en part, a una disminució i retard en la declaració, però també reflecteix l’efecte de la disminució de la transmissibilitat poblacional a causa de la incorporació dels tractaments universals l’any 2015 i de les polítiques preventives en marxa.

A Catalunya, s’estima que 32.429 persones viuen amb el VIH. Actualment, la taxa d’incidència de la infecció és de 8,1 casos per cada 100.000 habitants. Els homes representen el 87% del total de casos, amb una taxa de 14,2 casos per 100.000 habitants mentre que les dones presenten una taxa de 2,1 casos per 100.000 habitants. Quant a la mitjana d’edat de les persones que viuen amb el VIH és de 36 anys.

Segons dades del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i SIDA de Catalunya (CEEISCAT) i pel que fa a la principal via de transmissió, sis de cada deu diagnòstics van ser en homes que tenen sexe amb altres homes (59%) i més de dos de cada deu (23%) van ser en homes i dones heterosexuals.

D’altra banda, un 11% de les persones infectades a Catalunya encara ho desconeix i el 44% dels nous diagnòstics complien criteris de diagnòstic tardà.

La resposta al VIH a Catalunya

A Catalunya es treballa per garantir una atenció de la salut universal i equitativa, també en el cas del VIH, que incorpora la perspectiva de gènere, la promoció de la recerca i la innovació.

Una de les últimes actuacions del Departament de Salut és la implementació del nou tractament per a la prevenció del VIH -l’anomenada profilaxi preexposició (PrEP), que ja ha començat a dispensar-se amb la previsió de beneficiar prop de 2.500 persones a Catalunya. Aquest tractament, finançat íntegrament per la Generalitat de Catalunya i que té una inversió d’uns 840.000 euros, suposa una estratègia de salut pública molt efectiva per a prevenir el VIH en persones amb elevat risc d’infecció.

El desplegament d’estratègies que permeten el seguiment de l’evolució, la promoció de l’educació per a la salut, la prevenció de l’aparició de nous casos, la seva detecció i tractament precoç són presents al nostre país, amb especial èmfasi a les que faciliten que totes les persones puguin conèixer el seu estat serològic, la qual cosa permet el ràpid accés als tractaments i una disminució dràstica de la possibilitat de transmissió.

El Pla per a l’accessibilitat al preservatiu (més de 2.000.000 d’unitats distribuïdes gratuïtament); la provisió de material divulgatiu adaptat a les noves tecnologies; els programes d’intercanvi de xeringues (1.058.705 xeringues distribuïdes a través de 602 agents); el suport tècnic i econòmic a projectes de prevenció desplegats per entitats comunitàries (1.359.908,49 euros a 61 projectes de 30 entitats); la diversificació de l’oferta per a la realització de la prova de detecció del VIH (14.681 proves realitzades en 12 ONG, 2.756 proves a 127 farmàcies i més de 300.000 proves fetes a la xarxa sanitària); la formació continuada dels professionals que participen en l’atenció a les persones que viuen amb el VIH i la garantia de l’accés ràpid al sistema sanitari de totes les persones afectades són algunes de les actuacions dutes a terme per Salut.

En aquest sentit, la creació del Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques l’any 2017 i el desplegament del Pla d’Acció enfront del VIH i les altres ITS 2016-2020, ambdós aprovats per Acord de Govern, són un clar exemple que el VIH és una prioritat a Catalunya.

Un manifest que compta amb la implicació de més de 130 entitats

Coincidint l’1 de desembre, amb el Dia Mundial de la Sida, aquest any 134 entitats públiques i privades s’han sumat al manifest promogut pel Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).

Amb el títol Ni estigma ni discriminació!, l’escrit aposta per fomentar i mantenir el respecte i la no discriminació de les persones que viuen amb el VIH/sida. L’efemèride serveix perquè persones i institucions uneixin esforços per fomentar la conscienciació en relació amb la malaltia i mostrar solidaritat internacional, així com també per donar a conèixer la situació i impulsar avenços pel que fa a la prevenció i el tractament de la infecció en els països amb més prevalença i també de la resta del món.

La lluita contra l’estigma i la discriminació cap a les persones amb VIH és responsabilitat d’una societat compromesa amb els drets humans ja que empitjoren la qualitat de vida i la salut, produeixen desigualtats en l’accés a serveis socials, jurídics i sanitaris, al mercat laboral i a l’habitatge entre d’altres. El Pacte Social contra la discriminació de les persones que viuen amb VIH, impulsat conjuntament pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el Departament de Salut i les entitats comunitàries ha de constituir les bases de l’estratègia per a la resolució d’aquesta vulneració de drets.

Objectiu d’ONUSIDA: acabar amb la sida l’any 2030

La comunitat internacional ha assumit el compromís de posar fi a l’epidèmia com a amenaça per a la salut pública al 2030, objectiu que forma part de l’Agenda 2030 pel desenvolupament sostenible, aprovada per l’Assemblea de les Nacions Unides.

El darrer informe d’ONUSIDA, el Programa de les Nacions Unides per al VIH, estima que hi ha 37,9 milions de persones VIH positives al món i 1,7 milions de nous diagnòstics el 2018. A l’Estat espanyol, durant l’any 2018 es van declarar 3.244 nous casos.

ONUSIDA ha establert l’objectiu 90-90-90 com a meta a assumir per al 2020. Aquest objectiu planteja que el 90% de les persones infectades pel VIH ho sàpiguen, que el 90% d’aquestes estiguin en tractament i que el 90% d’aquestes últimes tinguin la càrrega viral indetectable.

A Catalunya, les xifres en relació a aquest objectiu són 89-88-93 i es treballa per a la definició i consecució del quart 90, el que té a veure amb què les persones VIH+ tinguin una bona qualitat de vida.

Redacció – J. V.

- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

Deltebre inicia la producció d’una campanya turística per incentivar el turisme de proximitat

Aquesta mateixa setmana s’han iniciat els treballs de realització d’una nova campanya turística i de promoció de Deltebre amb l’objectiu principal de dinamitzar el...

L’alcalde de la Sénia demana el retorn dels serveis habituals del CAP del municipi

L'alcalde de la Sénia, José Ramon Bellaubí Caballer, en una carta oberta dirigida a la gerent de la Regió Sanitària de les Terres de...

Estat i Generalitat es comprometen a fer front a la regressió del Delta amb aportacions de sorra

Les aportacions massives de sorra per reforçar els punts crítics del Delta de l'Ebre serà l'actuació prioritària a curt termini que els governs espanyol...

L’Ajuntament d’Amposta cancel·la les Festes Majors previstes del 7 al 16 d’agost

L’Ajuntament d’Amposta ha decidit suspendre les Festes Majors d’Amposta, previstes del 7 al 16 d’agost, i també del Poble Nou, i programar activitats alternatives...

Els hospitals de les Terres de l’Ebre recuperen l’activitat

Els hospitals de les Terres de l'Ebre recuperaran en pocs dies tota l'activitat quirúrgica, de consultes externes i de proves diagnòstiques. La crisi de...
- Anunci -
- Anunci -