14.3 C
Amposta

Els cambrers avisen que serà un estiu de rècord però “el pitjor” en condicions dels empleats

Els negocis de la restauració afronten la temporada amb manca de personal pels mals horaris i els sous baixos

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els cambrers entrevistats per l’ACN denuncien les “males condicions” amb què treballen dia si dia també. Els empleats han notat un canvi substancial després de la covid, ja que les empreses han optat per mantenir plantilles reduïdes i rebaixar al mínim els serveis externs com ara la neteja, per recuperar-se de la davallada de facturació dels últims dos anys.

Els processos de selecció de personal dels últims mesos s’han trobat que “no ve gairebé ningú o la qualitat de la gent que ve és pèssima”, ja que gran part dels treballadors habituals de l’hostaleria han anat a altres rams com els supermercats o la logística, amb sous més alts i horaris menys exigents. “En alguns casos entres a treballar i no saps quan plegaràs. Els descansos no es compleixen i tampoc els dies de festa”, ha explicat Marc Valerí, delegat de la CGT.

“Cada dia és agònic. La gent surt amb estrès, plorant, es donen situacions molt crítiques”, coincideix l’Hèctor (nom fictici), un cambrer d’un hotel amb més de 35 anys d’antiguitat que denuncia que “mai” havia viscut una situació així. Els empleats miren amb preocupació aquesta campanya turística després de “dos mesos al màxim”. “No vull pensar com serà l’estiu”, diu abans d’abans de confessar que hi ha treballadors que deixen la feina d’un dia per l’altre quan troben una altra opció, encara que se’ls pagui només una mica més. “La gent per 50 euros més marxa“, simplifica.

El conveni de l’hostaleria està caducat des del 2019 i les negociacions per renovar-lo fa mesos que s’allarguen. En una reunió aquesta setmana, els sindicats van pressionar als gremis d’hotels i de restauració per incloure clàusules de revisió salarial i per arribar a un acord abans de la temporada alta per poder traslladar l’increment salarial com abans millor.

Els representants dels treballadors estan centrant la negociació en els sous perquè veuen amb bons ulls la resta del text. Segons els sindicats, el problema es troba en el compliment de la normativa i no el seu contingut. De fet, alguns dels empresaris reconeixen aquestes pràctiques i la dificultat de garantir el compliment dels drets laborals en un sector tan atomitzat i amb poca tradició sindical.

Ara tinc 12 persones i normalment a l’estiu 20, però ara mateix estic buscant cinc persones i no en trobo“, apunta per la seva part en Miguel, que té un establiment que serveix menjars i copes i està obert de 8 del matí fins a la mitjanit.

Alguns empresaris reconeixen que el personal hauria de cobrar més, però adverteixen de les conseqüències d’una pujada de salaris generalitzada. “Tot s’ha encarit i si hem de pagar el que realment es mereixen, el tiquet mitjà s’hauria de duplicar“, opina Xavier Martí, propietari i xef del restaurant Casa Macarrilla.

No dic que nosaltres paguem malament però si compares la feina d’un cambrer amb qualsevol operari que treballa de dilluns a divendres de nou a sis no compensa“, admet Martí, que ho contraposa, per exemple, amb la feina d’un manyà, que si s’activa d’urgència cobra “uns 150 o 200 euros per venir un diumenge més la feina que fa“. “Nosaltres hi som tots els diumenges i festius“, sentencia.

Segons l’associació, la vuitantena de restaurants d’aquesta població turística i pesquera també tenen dificultats per trobar personal des de la pandèmia, ja que es troben que és una feina “mal pagada” a diferència d’altres de cap de setmana. De la mateixa manera, el sector hoteler -que representa el 26% del PIB tarragoní- busca allargar la temporada a 8 mesos.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -