14.3 C
Amposta

El PSC denuncia que el Govern retalla els Fons Nuclears de 2024 i els “atomitza” en moltes línies d’ajuts

Els diputats socialistes ebrencs lamenten la "nefasta gestió" dels recursos, que qualifiquen de "joc de trilers"

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els diputats del PSC a l’Ebre, Lídia Ferré i Joaquim Paladella, han denunciat la “nefasta gestió” del Govern dels Fons de Transició Nuclear d’aquest 2024. D’una banda, els socialistes consideren “una excusa” que la dotació, enguany, es retalli i es limiti a uns 20 MEUR per la pròrroga pressupostària, ja que es podria assolir la xifra dels 80 MEUR amb modificacions de crèdit que “tindrien l’aval de Parlament“. El PSC també alerta que aquests 20 MEUR “s’han atomitzat” en moltes línies d’ajuts d’inversions d’alt impacte i ha provocat que prop d’un centenar de projectes s’hagin quedat fora. “Ens estan prenent aquesta oportunitat de futur amb trampes i un joc de trilers que la gent del territori no es mereix“, ha dit Paladella.

Ferré i Paladella han lamentat que un any més els diners dels Fons de Transició Nuclear “no arribaran al territori”, tot i que “és llei” i haurien de fer-ho. El diputat ebrenc ha reclamat al Govern que compleixi “la voluntat del Parlament” i retorni a les Terres de l’Ebre, els diners que en surten. Paladella ha assegurat que l’executiu català “no té gens d’interès” en “la prosperitat i el desenvolupament sostenible” de les comarques ebrenques i que torna a “menysprear-les” perquè les consideren “un territori de segona“. “Aquest cop, no ho permetrem“, ha assegurat el diputat socialista.

Paladella ha recordat que tampoc els 83,6 milions d’euros, la meitat de la recaptació de l’impost nuclear de 2023, no s’han acabat de repartir – de manera excepcional, als ajuntaments, com preveia la llei l’any passat-. Amb l’argument de la pròrroga dels pressupostos, el govern va anunciar que la dotació dels Fons Nuclears de 2024 seria de 24 milions d’euros. Una vintena s’han de repartir entre una quinzena de línies d’ajuts previstes per als mesos d’abril i maig.

Des del PSC insisteixen que aquest argument és “una excusa” per continuar absorbint, desviant i gastant la dotació dels Fons en altres despeses del Govern. El diputat Paladella ha assenyalat que “el Parlament avalaria” les modificacions de crèdit necessàries per poder destinar la mateixa dotació als Fons Nuclears enguany, uns 80 milions d’euros, quatre cops la xifra prevista.

Pocs recursos i “atomitzats”

Els diputats socialistes ebrencs també lamenten que els pocs recursos dels Fons Nuclears de 2024 s’hagin de repartir en moltes línies d’ajuts. D’entrada, això ha provocat que només es puguin atendre una vintena de les sol·licituds de les inversions d’alt impacte, i fent ús dels recursos del Penta I de 2023. Sense aquesta dotació només es podien atendre 7 o 8 propostes. Els diners per a inversions del Penta I de 2023 s’haurien de tornar en la convocatòria de 2025.

96 de 116 projectes presentats han quedat fora, “un error de gestió molt greu” per al PSC perquè suposa “una atomització” dels diners amb els quals moltes empreses i cooperatives ja comptaven, i després “que ja es posessin pals a les rodes” perquè “no es presentessin molts projectes“. “És un gran despropòsit. Això no és la llei que ha aprovat el Parlament. La llei és molt bona, però la gestió és nefasta“, ha criticat Joaquim Paladella. “Tots els partits del territori hem d’exigir que els diners arribin“, ha insistit.

El PSC també reclama les línies d’ajut a l’agricultura i el turisme que encara no s’han publicat. En aquest sentit, Paladella avisa que els Fons de Transició Nuclear no han de servir “per estalviar” diners del pressupost de la Generalitat, com alerta que pot passar amb la convocatòria d’ajut als regadius. “Ens estan tornant a prendre diners d’aquí i han acabat distribuint deu línies més d’alimentació sense que cap vagi directament als agricultors i ramaders“, ha criticat.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -