14.3 C
Amposta

El Parc Natural del Delta de l’Ebre completa l’itinerari adaptat als Ullals de Baltasar

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La directora dels Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat a les Terres de l’Ebre, Lidia Pino; el director del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Francesc Vidal, i l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, han inaugurat avui el recorregut circular adaptat als Ullals de Baltasar, després que la Generalitat ha enllestit els treballs per completar-lo, en el marc de la restauració d’aquest espai natural. També hi han assistit representants de les associacions EXAD i Barreres Fora que treballen per a l’accessibilitat i per eliminar barreres arquitectòniques.

En aquest sentit, el 2009 el Parc Natural del Delta de l’Ebre va adquirir aquesta finca singular, que acull més de 50 basses amb forma d’ull,  originades a partir de les surgències d’aigües subterrànies. Llavors va impulsar una actuació de restauració de l’espai natural, que ha inclòs l’eliminació de brossa acumulada i la flora exòtica existent, així com la creació d’un itinerari interpretatiu de 530 metres. L’objectiu és l’ordenació de l’espai per a l’ús públic i a la divulgació dels seus valors geològics, faunístics i florístics.

Ara, s’ha completat un nou tram que li dona continuïtat a l’itinerari de 530 metres i el fa circular, per a facilitar la descoberta dels Ullals. El nou tram abasta una longitud de 140 metres, de manera que el recorregut suma en total uns 700 metres de longitud. Comprèn un encaminament amb passarel·les de fusta que travessa les diverses basses, i el fa accessible també a persones amb mobilitat reduïda. Precisament, per superar les làmines d’aigua al llarg del camí, s’ha optat per una solució estructural singular, utilitzant barques típiques d’aquestes basses com a estructures i fonaments dels ponts flotants. Els treballs, que es van iniciar l’any passat, han tingut una durada de 3 mesos.

Un espai ric i divers

Els Ullals de Baltasar conformen un espai ric i divers dins del terme municipal d’Amposta, atípic tant per la seva raresa geològica com pel bosc de ribera i la fauna i flora que acull. Comprèn un conjunt de bassetes de típica forma circular o d’ull que li donen nom, que s’originen a partir de la pluja que cau a les serres calcàries pròximes del Montsià, Ports i Serra del Boix-Cardó. L’aqüífer provinent d’aquestes muntanyes arriba al Delta de l’Ebre i topa amb els materials argilosos i impermeables, emergint cap a la superfície.

L’espai acull prop de 50 formacions d’aquest tipus, de diàmetres compresos entre 0,5 i 50 metres i una fondària d’entre 0,5 i 9 metres i s’assenten sobre una zona de torbes vegetals que es troba fins a una profunditat de 7 metres.

La flora dels Ullals és molt peculiar. Inclou espècies sorprenents, com la nimfea blanca (Nymphaea alba) i la utriculària, única planta insectívora del Delta. Pel que fa a la fauna, destaca la presència de diverses espècies de peixos endèmics de la península Ibèrica, com el samaruc (Valencia hispànica) , i en perill d’extinció, com l’espinós (Gasterosteus aculeatus). A més, martinets (Egretta garzetta) i esplugabous (Bubulcus ibis) s’ajoquen als arbres i canyissars dels Ullals durant l’hivern.

La humitat i l’ombra de l’espai li proporciona una frescor poc habitual als grans espais oberts que es troben a la resta del Delta de l’Ebre. Aquí els boscos de ribera són escassos i només estan present en punts aïllats i en algunes illes fluvials (Sapinya i Gràcia). En concret,  l’itinerari dels Ullals transcorre pel mig d’un bosc de ribera plantat el 2013 en una àrea antigament conreada amb arrossars. Compta amb més de 4.000 arbres d’espècies de ribera, com ara xops, oms, salzes, i àlbers. Els boscos de ribera són escassos al Delta i només estan present en punts aïllats i en algunes illes fluvials (Sapinya i Gràcia). Precisament, l’estiu passat el parc també va inaugurar un altre recorregut circular de prop de 1.800 metres per recórrer l’interior del bosc, molt a prop del que ara es posa en servei per descobrir els Ullals.

Redacció – R. T.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -