14.3 C
Amposta

El mónFILMAT tanca una sisena edició “prudent” amb poques projeccions presencials, però “molt heterogènies”

El certamen programa tretze llargmetratges i vint-i-dos curts i recupera la presència de directors

El més vist

- Advertisement -
El Festival Internacional de Cinema i Paisatge mónFILMAT clou aquest diumenge a la nit quatre dies de certamen amb la projecció dels films ‘Homenatge a Judes’ i ‘Pedra pàtria’ al Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre, d’Amposta. En la sisena edició, s’han programat tretze llargmetratges, 22 curts i un “work in progress” i s’ha recuperat la presència dels directors. “Ha estat una edició molt prudent, amb poques sessions presencials, però molt heterogènies”, ha dit a l’ACN el programador del festival, Xavier Miró. El certamen ha mantingut la virtualitat amb una desena de projeccions a través de la plataforma Festhome. També s’han visionat pel·lícules a la Ràpita i, per primera vegada, a Tortosa, coincidint amb la seva capitalitat cultural.
Segons Miró, el públic s’ha entusiasmat amb la pel·lícula ‘La Niñas’, de la directora Pilar Palomero i ha pogut veure films “molt arriscats” com ‘Lúa Vermella’. “Aquest any, hem aconseguit el maridatge entre l’espai de projecció i la pel·lícula, no es tracta de projectar en qualsevol lloc, sinó de mirar que la pel·lícula sigui adient i encaixi en l’entorn”, ha assegurat el programador.

- Advertisement -

Enguany, s’han programat obres centrades en la introspecció i l’autoreflexió, sense deixar de banda l’eix temàtic central del festival: el paisatge. Miró ha explicat que no buscava aquesta mena de films, però l’actual context de pandèmia hi ha influït. “En general han estat pel·lícules poc divertides; i una mica més dures que l’any passat”, ha afegit. A tall d’exemple, ha destacat la pel·lícula inaugural ‘Transoceánicas’, de Meritxell Colell i Lucia Vassallo.

L’organització apunta que aquesta edició és menys internacional a causa del context sanitari. Amb tot, s’han pogut veure obres com ‘Last Words’ o ‘Lúa Vermella’, dos films reconeguts en l’àmbit internacional. En el cas de ‘Last Words’, de Jonathan Nossiter, encara no té distribució a Espanya, tot i que ha “enamorat” en els nombrosos festivals internacionals on s’ha projectat. “No busquem tant la internacionalització de les pel·lícules sinó el fet que encara no s’hagin pogut veure o bé que siguin molt difícil de veure-les”, ha assenyalat Miró.

Gairebé 700 visualitzacions i 400 assistents

A l’espera del recompte final, el certamen ha aplegat unes 400 persones de públic en les sessions presencials fetes en els diferents espais escollits, com l’antic Col·legi de les Monges i Lo Pati Centre d’Art d’Amposta, la plaça dels Dolors de Tortosa i el Museu de la Mar de l’Ebre de la Ràpita. Pel que fa a les visualitzacions, s’han xifrat en 690 – les cintes s’han pogut veure a través de la plataforma Festhome. En global, el festival ha reunit un miler de persones, gràcies a la fórmula híbrida. La pel·lícula més vista en línia ha estat ‘Armugan’ i ‘Las Niñas’ pel que fa a les projeccions presencials.

“Valorem molt positivament aquesta edició, perquè hem pogut recuperar coses que el 2020 no vam poder fer; hem projectat per primera vegada a Tortosa, hem tornat a la Ràpita, recupera’t els ‘foodstrucks’ o la presència de directors, estem molt contents i agraïm la presència del públic perquè sense ell la nostra feina no tindria massa sentit”, ha subratllat la directora de Lo Pati, Aida Boix.

Boix ha recordat que els va sorprendre la bona acollida de l’any passat i ha recalcat que el festival té un públic molt fidel. “Tenim moltes ganes que arribi l’any vinent per tornar a fer un festival complet, on puguem compartir una mica més del que hem fet en aquesta edició”, ha comentat.

Pel que al format virtual, l’organització encara no ha pres cap decisió sobre si el mantindran en la pròxima edició. Tot i això, Miró recalca que mónFILMAT no va néixer per tenir sessions en línia i, diu, que seria contradictori amb l’esperit del festival. I en aquest sentit, ha reivindicat la presencialitat de la gran pantalla.

 

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -