14.3 C
Amposta

El ministre d’Agricultura descarta que arribin treballadors a Catalunya d’altres punts d’Espanya

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, ha descartat un corredor sanitari per als treballadors d’altres punts de l’Estat que volguessin traslladar-se a les comarques de Lleida per treballar en la campanya de la fruita en considerar que s’incorreria en un “greu risc”. “És justament el què hem volgut evitar, perquè estem parlant no d’una o dues persones sinó de desenes, centenars o varis milers de persones i no és la solució”, ha assegurat el ministre a Catalunya Ràdio l’endemà que el govern espanyol aprovés un decret per facilitar la contractació temporal d’aturats i persones migrants per la manca de temporers. Planas també ha explicat que es preveuen ajudes europees per a la flota pesquera afectada per la crisi del covid-19.

El ministre ha recordat, sobre la possibilitat de traslladar temporers a les comarques de Lleida, que la situació arran de la pandèmia és “inèdita” i el risc que suposaria la mobilitat quan el que s’està fent és limitar-la al màxim. “Davant una situació extraordinària, mitjans extraordinaris”, ha afegit Planas, que ha insistit que ara cal treballar “a nivell local i comarcal”. El ministre ha subratllat que cal garantir la producció i l’abastiment ja que en cas contrari, si l’oferta disminueix els productes pujaran i més tenint en compte que dues terceres parts del producte s’exporta.

El govern espanyol va aprovar aquest dimarts el decret que permet la contractació de migrants i aturats, que podran compaginar la prestació per desocupació i el salari que percebran. A més, aquest sou s’abonarà via transferència per evitar la manipulació de bitllets i en una mesura que també afavorirà la “transparència”, segons ha dit el ministre. En queden exempts els autònoms, excepte els qui no hagin demanat ajuda pels efectes del covid-19, i els afectats pels ERTO. En aquest sentit, Planas ha argumentat que els expedients temporals de regulació d’ocupació eren una mesura per evitar acomiadaments definitius.

Per Planas, incorporar joves immigrants amb permís de residència al camp a la feina al camp serà “molt positiu” ja que “s’integraran millor a la societat”. “És un aspecte fonamental”, ha dit el titular d’Agricultura, que també ha comentat que es posaran facilitats en aquells casos en què el permís de residència estigui en tramitació.

D’altra banda, el ministre ha explicat que aquest dimecres es reunirà amb els consellers autonòmics per analitzar la situació i tractar ajudes per al sacrifici del xai, mentre que sobre el sector pesquer, Planas ha assenyalat que pròximament la Comissió Europea aprovarà unes ajudes en els propers dies per a la flota que aquestes setmanes ha quedat varada com a conseqüència del Covid-19 i puguin rebre així una compensació econòmica que es gestionarà amb les comunitats autònomes. En aquest sentit, el ministre ha dit que el sector és “molt important per al teixit econòmic i social” de tot l’Estat.

“Si volem ser solidaris i ajudar els petits productors i pescadors, hem de consumir xai, peix fresc i formatge de cabra i ovella és també una tasca solidària”, ha apuntat.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -