Salut i bons aliments

El grup dels llegums

Es denominen llegums les llavors o fruits comestibles d’un grup de plantes pertanyents a la família de les lleguminoses i que es desenvolupen a dins d’una beina. Generalment, aquest llegum es consumeixen seques i madures, encara que també es poden consumir com a llavors verdes.

Els llegums són molt importants des del punt de vista nutricional, perquè són un aliment àmpliament disponible que conté una bona quantitat de proteïnes i vitamines del grup B, a més d’hidrats de carboni. Algunes varietats com la soja, són riques en olis.

Gairebé tots els llegums contenen més proteïnes que la carn, però la proteïna dels llegums és d’una qualitat inferior, i això és així perquè la proteïna dels llegums té menys quantitat d’un aminoàcid que es diu metionina.

VERITAT o FALS

És el formatge addictiu com qualsevol droga social?

VERITAT. El formatge és present en pizzes, entrepans, pastes, salses i infinitat de plats. Fa poc s’ha descobert el que podria ser el secret del seu èxit. El formatge és tan addictiu com determinades drogues, com són l’alcohol i el tabac. Aquesta és la conclusió a què han arribat uns científics de la Universitat de Michigan als Estats Units després d’experimentar amb 500 estudiants. El formatge té una proteïna anomenada caseïna que sembla tenir uns efectes similars durant la seva digestió als dels opiacis

La caseïna en qüestió està present en tots els productes lactis, però és en el formatge on el seu valor es multiplica per 10 en tractar-se d’un producte molt elaborat. Aquesta proteïna allibera en l’organisme les anomenades casomorfinas, el que genera una agradable sensació de benestar i provoca addicció…

LA XIFRA

Un estudi l’any 2018 sota el nom de “Prevenció amb dieta mediterrània” ha demostrat que amb una dieta mediterrània duta a terme per un nutricionista a l’Atenció Primària es pot reduir un 30 % el risc de patir una malaltia cardiovascular. A Catalunya un 35 % dels nens entre 6 i 12 anys pateix sobrepès i un 8 % pateixen obesitat.

Un exemple d’aquesta política preventiva nutricional que hem senyalat pot ser el que es fa en matèria de prevenció sanitària a Nova Zelanda, on per cada dòlar invertit en prevenció/tractament dietètics es produeix un estalvi de 6,40 dòlars en medicaments i atenció hospitalària.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Et pot interessar...

Close
Close