14.3 C
Amposta

El grup de les fruites i les hortalisses (I)

El més vist

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre podria encapçalar el desconfinament a Catalunya

El ministeri de Sanitat nega que hagi acceptat la petició de la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè Catalunya utilitzi les regions sanitàries i...

La recollida de cirera comença a la Ribera d’Ebre amb millors previsions que l’any passat

La recollida de la cirera, que obre la campanya de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre, ha començat amb retard per les pluges...

La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre és la menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya

Les Terres de l'Ebre són la regió menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya. La baixa densitat de població ha beneficiat el territori ebrenc...

L’ICS Terres de l’Ebre crea una Unitat domiciliària per recollir mostres per a PCR

La Gerència Territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre, arran de la COVID-19, ha constituït la Unitat de Recollida de Mostres, integrada per...
- Advertisement -
- Advertisement -

El principal aspecte nutritiu de les fruites és el contingut que tenen de vitamina C, que gairebé sempre és alt. A més, algunes fruites contenen quantitats significatives de carotè. El carotè és un pigment que els hi dóna un color taronja. En general, es pot dir que les fruites tenen poc greix, poques proteïnes i poc midó. Els hidrats de carboni s’hi troben en forma de sucres.

Les fruites es poden classificar segons diferents criteris. Segons la composició nutricional, principalment del contingut en hidrats de carboni, aigua i lípids, les fruites poden ser: fruites fresques aquoses, amilàcies, oleaginoses i fruites exòtiques o tropicals.

Les FRUITES FRESQUES AQUOSES tenen un alt contingut en aigua, entre el 75 % i el 95 %. També destaca el contingut en sucres solubles i vitamines (principalment la C). Poden ser fruites àcides –com la taronja, la llimona, la mandarina, el pomelo, la maduixa o la grosella- i fruites ensucrades –com l’albercoc, el préssec, la poma, la pera, el raïm o la pruna.

Les fruites AMILÀCIES són fruites amb un alt contingut en hidrats de carboni com, per exemple, el plàtan o la castanya.

Les fruites OLEAGINOSES són fruites d’escàs contingut d’aigua i amb un alt valor energètic. Són riques en lípids, hidrats de carboni, proteïnes, sals minerals i vitamines, es a dir, amb tots els nutrients. Entre aquesta classe de fruita hi ha, entre altres, les nous, les avellanes, les ametlles i les olives.

I, finalment, segons la composició nutricional, estan les FRUITES EXÒTIQUES O TROPICALS. La majoria d’aquestes contenen una proporció més gran de sucres -és a dir, hidrats de carboni- i vitamines que les conreades en climes temperats; i això és així perquè el contingut en aigua és més baix. Alguns exemples de fruites exòtiques o tropicals són: el meló, la síndria, el mango, el kiwi, el plàtan, la pinya, la xirimoia o la papaia.

VERITAT o FALS

És recomanable descongelar els aliments a temperatura ambient

FALS. No és aconsellable descongelar els aliments a temperatura ambient. La millor manera de descongelar els aliments és fer-ho amb temps i dintre del mateix frigorífic. I sempre posant l’element a descongelar a la zona baixa de la nevera i amb un recipient per tal d’evitar que l’aigua s’escorri entre els altres aliments del frigorífic. Aquest és un mètode de descongelació natural en què els riscos de contaminació dels aliments es minimitzen. Una segona opció -si no s’ha tingut la prevenció de fer-ho amb temps i a la nevera- és el microones. Quan s’utilitza aquest aparell s’ha de tenir la precaució de fer-ho en curtes etapes per tal d’anar canviant de posició l’aliment i evitar que es cuini. Una tercera manera de descongelar és tenir l’aliment dins d’un envàs i posar-lo una estona sota el xorro d’aigua freda de l’aixeta; aquest mètode té l’inconvenient de què es força lent, incòmode i que es gasta molta aigua.

La raó per la qual és tan important evitar la temperatura ambient a l’hora de descongelar qualsevol aliment es deu al fet que els bacteris creixen en zones de temperatures, diguem, “confortables”. Es considera que la zona de perill de contaminació està entre els 4 °C i els 65 °C.

El procés de descongelació que se segueixi és tan important com el procés de congelació que s’hagi seguit prèviament. Tanmateix s’ha de tenir present que hi ha aliments que es poden cuinar de manera directa fins i tot si estan ultracongelats, com són, entre altres, les patates de fregidora, les croquetes o les empanades.

Quan es descongeli al microones pa u altres aliments que tinguin molta humitat pot ser un bon recurs posar un got petit d’aigua dintre l’aparell per tal que no quedin reblanits els aliments a descongelar.

LA XIFRA

L’alvocat és la fruita que més ha crescut en importància comercial arreu del món.

L’or verd, així s’anomena aquest superaliment (a causa de l’alta proporció de greixos insaturats), ha vist com recentment es desxifrava el seu codi genètic i que probablement explicaria la seva facilitat a adaptar-se a una gran diversitat d’ambients de cultiu.

El nivell de producció d’aquesta fruita tropical té un creixement anual, i previst fins a l’any 2025, del 3 %. Els seus saludables greixos insaturats aporten 2/3 parts de les calories de l’alvocat; i els greixos vénen representats per l’àcid oleic que és un lípid cardioprotector.
Empès per les campanyes publicitàries associades a la vida saludable, la seva demanda en només un any (2016-2017) es va disparar en un brutal 350 %, sobretot per l’interès dels mercats nord-americà i asiàtic.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

L’Ampolla rep el distintiu de Viles Marineres de l’Agència Catalana de Turisme

L’Agència Catalana de Turisme (ACT), del Departament d’Empresa i Coneixement, ha atorgat tres nous distintius de la marca Barris i Viles Marineres, adreçada a...

La Diputació crea nous ajuts per a autònoms i microempreses culturals per pal·liar els efectes de la Covid-19

Amb l'objectiu de mitigar els efectes de la pandèmia de Covid-19 en el sector de la cultura, la Diputació de Tarragona destinarà, per primer...

El Govern activa un pla de 3,3 MEUR per ajudar els sectors marítims a superar la crisi de la Covid-19

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha presentat aquest dijous des de Sant Carles de la Ràpita (Montsià) el pla de...

Prop de 6 MEUR d’inversió en instal·lacions assistencials de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre

La gerent de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, acompanyada de la directora de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC),...

CCOO critica que es manté la manca de mesures de protecció per al personal del transport sanitari

L'Agrupació d'Ambulàncies de la Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO de Catalunya ha criticat que es manté la manca de mesures de...
- Anunci -
- Anunci -