Salut i bons aliments

El grup de les fruites i hortalisses (I)

El principal aspecte nutritiu de les fruites és el contingut que tenen de vitamina C, que gairebé sempre és alt. A més, algunes fruites contenen quantitats significatives de carotè. El carotè és un pigment que els hi dóna un color taronja. En general, es pot dir que les fruites tenen poc greix, poques proteïnes i poc midó. Els hidrats de carboni s’hi troben en forma de sucres.

Les fruites es poden classificar segons diferents criteris. Segons la composició nutricional, principalment del contingut en hidrats de carboni, aigua i lípids, les fruites poden ser: fruites fresques aquoses, amilàcies, oleaginoses i fruites exòtiques o tropicals.

Les FRUITES FRESQUES AQUOSES tenen un alt contingut en aigua, entre el 75 % i el 95 %. També destaca el contingut en sucres solubles i vitamines (principalment la C). Poden ser fruites àcides –com la taronja, la llimona, la mandarina, el pomelo, la maduixa o la grosella- i fruites ensucrades –com l’albercoc, el préssec, la poma, la pera, el raïm o la pruna.

Les fruites AMILÀCIES són fruites amb un alt contingut en hidrats de carboni com, per exemple, el plàtan o la castanya.

Les fruites OLEAGINOSES són fruites d’escàs contingut d’aigua i amb un alt valor energètic. Són riques en lípids, hidrats de carboni, proteïnes, sals minerals i vitamines, es a dir, amb tots els nutrients. Entre aquesta classe de fruita hi ha, entre altres, les nous, les avellanes, les ametlles i les olives.
I, finalment, segons la composició nutricional, estan les FRUITES EXÒTIQUES O TROPICALS. La majoria d’aquestes contenen una proporció més gran de sucres -és a dir, hidrats de carboni- i vitamines que les conreades en climes temperats; i això és així perquè el contingut en aigua és més baix. Alguns exemples de fruites exòtiques o tropicals són: el meló, la síndria, el mango, el kiwi, el plàtan, la pinya, la xirimoia o la papaia.

VERITAT o FALS

És recomanable descongelar els aliments a temperatura ambient

FALS. No és aconsellable descongelar els aliments a temperatura ambient. La millor manera de descongelar els aliments és fer-ho amb temps i dintre del mateix frigorífic. I sempre posant l’element a descongelar a la zona baixa de la nevera i amb un recipient per tal d’evitar que l’aigua s’escorri entre els altres aliments del frigorífic. Aquest és un mètode de descongelació natural en què els riscos de contaminació dels aliments es minimitzen. Una segona opció -si no s’ha tingut la prevenció de fer-ho amb temps i a la nevera- és el microones. Quan s’utilitza aquest aparell s’ha de tenir la precaució de fer-ho en curtes etapes per tal d’anar canviant de posició l’aliment i evitar que es cuini. Una tercera manera de descongelar és tenir l’aliment dins d’un envàs i posar-lo una estona sota el xorro d’aigua freda de l’aixeta; aquest mètode té l’inconvenient de què es força lent, incòmode i que es gasta molta aigua.

La raó per la qual és tan important evitar la temperatura ambient a l’hora de descongelar qualsevol aliment es deu al fet que els bacteris creixen en zones de temperatures, diguem, “confortables”. Es considera que la zona de perill de contaminació està entre els 4°C i els 65°C.

El procés de descongelació que se segueixi és tan important com el procés de congelació que s’hagi seguit prèviament. Tanmateix s’ha de tenir present que hi ha aliments que es poden cuinar de manera directa fins i tot si estan ultracongelats, com són, entre altres, les patates de fregidora, les croquetes o les empanades.

Quan es descongeli al microones pa u altres aliments que tinguin molta humitat pot ser un bon recurs posar un got petit d’aigua dintre l’aparell per tal que no quedin reblanits els aliments a descongelar.

LA XIFRA

L’alvocat és la fruita que més ha crescut en importància comercial arreu del món.

L’or verd, així s’anomena aquest superaliment (a causa de l’alta proporció de greixos insaturats), ha vist com recentment es desxifrava el seu codi genètic i que probablement explicaria la seva facilitat a adaptar-se a una gran diversitat d’ambients de cultiu.

El nivell de producció d’aquesta fruita tropical té un creixement anual, i previst fins a l’any 2025, del 3 %. Els seus saludables greixos insaturats aporten 2/3 parts de les calories de l’alvocat; i els greixos vénen representats per l’àcid oleic que és un lípid cardioprotector.

Empès per les campanyes publicitàries associades a la vida saludable, la seva demanda en només un any (2016-2017) es va disparar en un brutal 350 %, sobretot per l’interès dels mercats nord-americà i asiàtic.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Et pot interessar...

Close
Close