14.3 C
Amposta

El Govern presenta al sector agroalimentari ebrenc els ajuts de l’Estratègia alimentària dotats amb 10 M€

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, i la directora dels Serveis Territorials de les Terres de l’Ebre del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jesús Gómez, han presentat al sector agroalimentari, les nou línies d’ajuts de l’Estratègia agroalimentària de Catalunya, que estan dotades amb 10 milions d’euros, en una trobada informativa que s’ha celebrat a la sala Terres de l’Ebre de l’edifici de la Generalitat de Catalunya a Tortosa.

Durant la presentació que s’ha fet al sector, Gòdia ha manifestat que són unes “ajudes transformadores” que impulsa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural amb “la voluntat d’avançar cap a un sistema agroalimentari sostenible ambientalment, però també econòmicament i socialment, i que doni resposta a grans reptes com ara l’emergència climàtica”.

El director general ha explicat que un primer bloc d’aquests ajuts està destinat a fomentar la producció i la seva transformació calculant la petjada ambiental del producte de les explotacions agràries i la creació i millora d’obradors compartits i de petits escorxadors. Un segon bloc vol impulsar l’emprenedoria en el sector mitjançant el foment del relleu generacional, els projectes liderats per dones i els projectes d’arrelament territorial del sector.

Un tercer bloc té l’objectiu de reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari i incrementar la seguretat i la qualitat amb el foment de la normativa d’higiene en petits elaboradors. Finalment, l’última línia és l’ajut Innotrack, destinat a la innovació en l’àmbit de la digitalització, la sostenibilitat i la competitivitat de l’empresa.

Calcular la petjada ambiental dels productes agraris

En concret, la primera de les línies d’ajut facilita als agricultors i ramaders el càlcul de la petjada ambiental dels productes agraris per obtenir la certificació Producció Agrària Sostenible (PAS). El Departament s’ha fixat l’objectiu que més del 50% de les explotacions agràries siguin sostenibles el 2030. Aquesta ajuda permetrà acompanyar els productors en aquesta transformació i posarà en valor i farà visible l’esforç que molts ja estan fent per assolir aquests nous reptes.

Les ajudes, que estan alineades amb el Pla estratègic de l’alimentació de Catalunya (PEAC) i amb l’Estratègia marítima catalana (EMC), han estat creades i consensuades d’una manera participativa, mitjançant la col·laboració i les aportacions dels 34 grups de treball que formen part del projecte. D’aquí han sorgit uns ajuts transversals amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats i demandes reals de tota la cadena alimentària.

Els ajuts, que compten amb una dotació de 10 milions d’euros, estan dividits en les nou línies següents:

Línia 1: ajuts per al càlcul del perfil de sostenibilitat ambiental de les explotacions agràries de Catalunya, que inclou el càlcul de la petjada ambiental de producte

Línia 2: ajuts per a la creació i millora dels obradors agroalimentaris compartits

Línia 3: ajuts per a la creació i millora dels processos productius, l’eficiència de petits escorxadors fixos i/o mòbils i activitats annexes d’obtenció i preparació de carn i productes carnis i d’establiments de manipulació de carn de caça

Línia 4: ajuts per al foment de projectes transformadors i per a l’arrelament territorial dins del sector agroalimentari

Línia 5: ajuts per al foment de la flexibilització de la normativa d’higiene i qualitat als petits elaboradors

Línia 6: ajuts per a la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari

Línia 7: ajuts per al foment del relleu generacional de negocis d’artesania alimentària

Línia 8: ajuts per al foment de projectes liderats per dones, relacionats amb la transformació d’aliments

Línia 9: ajut Innotrack per a la innovació en l’àmbit de la digitalització, la sostenibilitat i la competitivitat de l’empresa 

Amb aquests ajuts, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural vol dotar de l’instrument necessari per articular un sistema alimentari integral, sostenible, competitiu, arrelat territorialment al país i basat en la seva diversitat, que produeixi uns aliments saludables, accessibles i de qualitat, reconeguts per les persones consumidores.

Les dates de les sessions informatives en línia sobre els ajuts seran:

Sessió informativa per al foment de la transformació del sistema agroalimentari i pesquer català – dilluns 16 de gener de 2023

Sessió informativa per als ajuts per als negocis d’artesania alimentària, en el marc dels ajuts per al foment de la transformació del sistema agroalimentari i pesquer català – dilluns 16 de gener de 2023

Sessió informativa per als ajuts per a les explotacions agràries, en el marc dels ajuts per al foment de la transformació del sistema agroalimentari i pesquer català – dimarts 17 de gener

Sessió informativa per als ajuts per a emprenedors, en el marc dels ajuts per al foment de la transformació del sistema agroalimentari i pesquer català – dimarts 17 de gener

Sessió informativa per als ajuts per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, en el marc dels ajuts per al foment de la transformació del sistema agroalimentari i pesquer català – dimecres 18 de gener

Sessió informativa per als ajuts per a la creació i millora de l’eficiència de petits escorxadors, en el marc dels ajuts per al foment de la transformació del sistema agroalimentari i pesquer català – dijous 19 de gener

Les nou línies d’ajuts de l’Estratègia alimentària de Catalunya són una palanca de canvi de la transformació del sector agroalimentari del país. Avui, a les Terres de l’Ebre, on el sector té un gran pes, per acompanyar tots aquells projectes, petits i grans, que formen part del sistema agroalimentari de Catalunya”, ha conclòs el director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -