14.3 C
Amposta

El govern de Tortosa es garanteix la majoria a les societats municipals gràcies a l’abstenció de la CUP

L'alcalde insisteix que "mai s'ha garantit la proporcionalitat" del ple als consells tot i les crítiques de Junts

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’abstenció del regidor de la CUP i el vot de qualitat de l’alcalde ha permès aprovar els nomenaments dels nous representants de la corporació municipal de Tortosa als consells d’administració de les empreses municipals (GESAT i EPEL, Tortosa Media, Tortosa Esport i Tortosa Salut, i l’EMSP). Junts ha criticat durament que l’equip de govern, Movem-PSC i ERC, es garanteixin la majoria absoluta en els consells d’administració de les societats, tot i no disposar-la al plenari. L’alcalde Jordi Jordan ha recordat que mai “s’ha garantit la proporcionalitat de representació” del ple i que la normativa no ho contempla. El batlle ha acusat Junts de tenir “una actitud destructiva” i Roigé li ha recriminat a Jordan “una actitud despòtica”.

Segons s’ha aprovat al plenari, dels onze representants municipals que hi haurà als consells d’administració de les societats locals, Movem-PSC en tindrà quatre i ERC dos en el cas de GESAT i EPEL (gestió sanitària de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús), i a Tortosa Esport, Media i Salut. Pel que fa a l’empresa d’aigües municipal (EMSP), Movem-PSC té dos dels cinc representants i ERC, Junts i la CUP, un. La CUP s’havia quedat sense representació a l’anterior mandat a l’EMSP.

De fet, ha sigut l’abstenció dels cupaires que ha permès l’aprovació d’aquest punt del plenari, en el qual Junts ha votat en contra i l’equip de govern a favor. La cap de l’oposició ha criticat durament aquest “xec en blanc” que per a Junts per Tortosa converteix la CUP en “irrellevant” en aquests consells. “Han vingut a fer d’escolans de l’actual govern municipal. És igual que parlin d’externalització, de mútues, de remunicipalització, i és igual que votin que no al pressupost perquè es renten les mans i entreguen les societats al govern municipal”, ha criticat Roigé.

L’alcalde Jordi Jordan ha insistit que la proporcionalitat del plenari en els consells de les empreses municipis que els reclama l’oposició no s’ha garantit en els anteriors mandats i que els nomenaments aprovats s’adiuen a la llei i als diferents estatuts. “No ha existit mai, per molt que es repeteixi”, ha apuntat l’alcalde de Tortosa. Jordan ha subratllat “com a novetat” que tots els grups municipals s’incorporen a totes les societats, i que la, CUP “tindrà veu” per primera vegada a l’empresa d’Aigües.

Clínica Terres de l’Ebre

Jordan ha lamentat que Roigé “únicament i exclusivament busqui bloquejar l’acció de govern”, posant com a exemple la situació en què ha quedat l’aval dels 4 milions d’euros que cal per a acabar de pagar la Clínica Terres de l’Ebre. “Quan era presidenta de Tortosa Salut porta la proposta que era necessària i quan s’ha hagut de demanar l’aval al consistori ho bloqueja”, ha criticat l’alcalde.

En aquest sentit, amb l’aprovació aquest dilluns del nou consell d’administració de Tortosa Salut i el consistori continua mirant de trobar alguna “solució tècnica i econòmica” per poder desbloquejar la situació i evitar pagar els interessos mensuals d’aquest retard.

Jordan ha assegurat que els nomenaments han trigat un mes a aprovar-se perquè el grup de Junts no “donava els noms” dels seus representants. Segons l’alcalde, es va demanar per correu a final de juny i posteriorment, es va tornar a fer en junta de portaveus i amb consultes telefòniques –com era habitual, però s’han rebut quan es va fer per “registre oficial”, un tràmit “inèdit” en aquesta qüestió fins ara, segons l’alcalde. “Lamentem l’actitud destructiva de la senyora Roigé feta des del ressentiment i que va en contra de Tortosa”, ha dit.

Ampliació del Felip Pedrell

Tot i un ple d’alta tensió, s’han aprovat tots els punts de la sessió extraordinària d’aquest dilluns, inclòs el pagament de factures pendents de l’anterior mandat (uns 200.000 euros), l’aprovació inicial d’atorgament de les bases de subvencions i la continuïtat de Pla Educatiu d’Entorn.

Per unanimitat del plenari, també s’ha aprovat la plurianualitat de l’obra d’ampliació de l’Auditori Felip Pedrell, una actuació que costarà 2,9 milions d’euros, S’executarà enguany 13% del pressupost per iniciar els treballs i l’any que ve la resta. Jordan ha defensat que continua allargant la mà a l’oposició, “tot i la seva actitud destructiva” i de bloqueig, i que el govern municipal de Tortosa tirarà endavant amb tots els projectes heretats “que siguin tècnicament i econòmicament viables”.

Aquesta obra tindrà el finançament del Ministeri de Cultura de 2,5 milions d’euros i una altra de 950.000 euros de la Diputació de Tarragona, que la cap de l’oposició ha recordat que va aconseguir ella mateixa i l’exalcalde Ferran Bel, com a diputat al Congrés, en l’anterior legislatura.

La regidora d’Urbanisme i Promoció Econòmica, Maria Pilar Caballé, ha apuntat que ha quedat pendent la presentació del projecte tècnic executiu i el calendari d’actuació per rebre l’ajut de la Diputació. El projecte contemplarà algunes reparacions a la sala gran de l’auditori. Renovaran el sistema de climatització i es repararan unes goteres.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -