14.3 C
Amposta

[VÍDEO] El Govern assegura que s’escoltarà el territori abans d’implantar centrals eòliques o solars

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha assegurat que la implantació de nous parcs eòlics o solars es consensuarà amb els territoris. “S’obrirà el debat de l’on i que no hi hagi dubtes que escoltarem i tindrem en compte el territori. Potser en l’anterior model no era tan així”, ha defensat. En el cas concret de la Terra Alta, Chacón ha reiterat que es va comprometre amb les entitats socioeconòmiques perquè participin en la comissió tècnica que debatrà la nova llei de transició ecològica i que així es farà. “A la primera reunió, hi seran, només faltaria”, ha dit. El Departament ha avançat que dos dels cinc nous parcs que es volen fer a la comarca s’han aturat aquest dijous per caducitat de les autoritzacions ambientals.

La consellera d’Empresa ha explicat que la derogació de les Zones de Desenvolupament Prioritari sí que suposa una oportunitat per frenar la massificació eòlica, com la que pateix la Terra Alta, però ha advertit que els projectes impulsats amb l’antic model no sempre seran fàcils d’aturar. Ha recordat que les empreses promotores tenen uns drets adquirits i que si no es tenen en compte, “com a mínim estaríem prevaricant”, ha dit. “Seguirem parlant i treballant per mirar de reubicar i de variar”, ha afegit.

Justament, com ha avançat el Departament d’Empresa, dos dels cinc nous parcs que s’havien reactivat per construir a la Terra Alta i el Baix Ebre s’han aturat. Aquest dijous caducaven les autoritzacions ambientals i els ajuntaments tenien la petició de la llicència d’obres sobre la taula però la promotora ha tirat enrere els projectes. Són els parcs els Aligars i Tossa-Mola d’en Pasqual, que afectaven els termes municipals del Pinell de Brai, Prat de Conte i Benifallet. “Hem heretat una situació, l’hem de gestionar però deixem molt clar cap a on estem anant”, ha dit Chacón.

La consellera ha defensat que el nou model que planteja la llei de transició ecològica consensuarà amb el territori on s’han d’implantar les energies renovables però que caldrà conjugar en aquest debat els objectius de l’emergència climàtica a assumir. “Catalunya és la que és geofísicament i les zones de sol i vent són els són. S’obrirà el debat de l’on i que no hi hagi dubte que escoltarem el territori però caldrà decidir si complim fil per randa els objectius o escoltem les peticions del territori. Conjugar aquestes dues serà la qüestió”, ha defensat.

Participació de la Terra Alta a les comissions

La consellera d’Empresa ha anunciat que en uns dies es presentarà l’avantprojecte de la nova normativa i ha ratificat, com es va comprometre amb les entitats socioeconòmiques de la Terra Alta, que participaran en la comissió tècnica que definirà la llei. “La taula és oberta i hi participaran. M’hi vaig comprometre però no se n’ha fet cap en els últims mesos. A la primera, hi seran”, ha assegurat.

Visita a la Cambra Arrossera del Montsià

Chacón ha fet aquest divendres una visita institucional a les Terres de l’Ebre. A més del dinar amb representants de la Cambra de Comerç de Tortosa i de la visita a la cooperativa Soldebre, també ha conegut durant el matí els nous projectes que prepara la Cambra Arrossera del Montsià d’Amposta. “M’ha sorprès l’interessant futur basat en la innovació que té noms i cognoms en una empresa on d’entrada el nostre marc mental no ens hi situa”, ha destacat. “Cal trencar els estereotips que la gran innovació se situa en grans corporacions i a l’àrea metropolitana de Barcelona. És per treure’s el barret i felicitar-vos per aquesta iniciativa que presentarem al gener”, ha dit la consellera als directius de la Cambra ampostina. Els arrossaires li han demanat al Departament i al Govern, suport institucional per promocionar els productes de proximitat.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -