14.3 C
Amposta

El feminisme pren el carrer per segon any consecutiu amb motiu de la vaga del 8-M

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -
Per segon any consecutiu, el feminisme torna a prendre els carrers amb motiu del Dia Internacional de la Dona amb una vaga general convocada per diferents sindicats i aturades parcials en d’altres, però que les entitats feministes amplien a aturades de consum, de cures i d’educació. Amb el lema ‘Ens aturem per canviar-ho tot. Cap pas enrere’, es preveu que la manifestació més multitudinària tingui lloc a Tortosa a partir de les sis de la tarda a la plaça Barcelona. Les convocants demanen que les assistents portin una cartolina, paper o cartró de color lila, per realitzar una performance.

Des de l’organització de la vaga feminista es denuncia que les vides de les dones estan marcades per les desigualtats, les violències masclistes, la precarietat, l’exclusió social i laboral, els desnonaments, el racisme i la manca de responsabilitat de la societat patriarcal i de l’estat en el treball de cures. Per això, reclamen unitat per ”plantar cara” a l’ordre ”patriarcal, racista, colonitzador, capitalista i depredador” i proposen una altra forma ”de veure i d’entendre i d’estar al món”.

Convocatòries a l’Ebre

A Móra d’Ebre hi ha convocada a les 10 hores una manifestació que sortirà de l’Institut Julio Antonio i una hora després faran lectura del manifest a la plaça de Dalt i piquet electrònic. A Deltebre es farà una dinar popular al CSA Lo Maset.

A Amposta es començarà la jornada feminista amb una lectura del manifest a la plaça de l’Ajuntament i micròfon obert per llegir textos escrits per dones. A La Sénia, s’enlaçarà a centre Marcel·lí Domingo. Per últim, a Alcanar, es llegirà un manfiest a les 12h a la plaça de l’Ajuntament.

Finalment, tots els col·lectius feministes de l’Ebre es manifestaràn a les 6 de la tarda la plaça Barcelona de Tortosa. Es demana portar pancartes o cartolines de color lila per fer una perfomance.

Serveis mínims

Els principals serveis públics veuran afectat el seu funcionament a causa de la vaga general. Per exemple, en els transports, el Departament de Treball ha fixat el 33% dels serveis de Rodalies i Regionals, mentre que als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i Transports Metropolitans de Barcelona hauran de complir el 50% del servei entre dos quarts de set i dos quarts de deu del matí, i entre les cinc i les vuit del vespre. La resta del dia, circularà el 25% dels serveis.

Pel que fa als centre sanitaris, les urgències i unitats especials mantenen els servei habitual, mentre que es garanteixen els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital. També es farà l’activitat quirúrgica inajornable. En canvi, els centres d’assistència extrahospilarària hauran de garantir el 25% de la plantilla, mentre que els centres que no formen part de la Xarxa Sanitària d’Utilització Pública, només el personal imprescindible per garantir l’assistència urgent i inajornable.

El transport sanitari es manté per a les urgències, i tractaments oncològics, de diàlisi i d’oxigenoteràpia. Per a les farmàcies de guàrdia es manté el servei habitual. Al sector educatiu, els centres docents públics i privats no universitaris i llars d’infants han de garantir una persona de l’equip directiu per centre de treball a més d’un docent per cada sis aules als ensenyaments d’infantil i primària, un docent per cada quatre aules als centres d’educació especial, un terç del personal per garantir la seguretat en l’horari de menjador i activitats complementàries, i un terç de la plantilla a ales llars d’infants.

En els serveis funeraris s’haurà de garantir el 85% del servei en la recollida dels difunts fins a les sales de refrigeració i el 50% dels serveis administratius i d’atenció als familiars.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -