14.3 C
Amposta

El coronavirus posa a prova la vocació dels estudiants de l’àmbit de la salut

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els estudiants dels darrers cursos de Medicina i d’Infermeria, i els graduats de Medicina que esperaven escollir plaça de residència quan va sobrevenir l’emergència sanitària, són part de l’engranatge d’alguns centres assistencials. Són voluntaris que les institucions sanitàries han contractat per fer diverses tasques que alleugereixen la càrrega dels professionals sanitaris, especialment durant les setmanes de més pressió. Afirmen que és una oportunitat única per aprendre en un context d’emergència sanitària global, i a la vegada estan satisfets d’ajudar el sistema sanitari a resistir.

“No vaig dubtar en cap moment d’acceptar la feina”

Eulàlia Chanovas és una de les 133 estudiants de tercer i quart d’Infermeria de la URV que han treballat durant la pandèmia (actualment n’hi ha 120 en actiu). “Ho estic vivint amb molta il·lusió i responsabilitat. Em fa respecte la situació, però és un moment històric i és molt enriquidor a nivell professional i personal participar-hi com a infermera. No vaig dubtar en cap moment d’acceptar la feina”, assenyala. Ella cursa el darrer any del grau al campus Terres de l’Ebre i treballa a la zona de les urgències de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, tant a la zona habilitada per atendre els malalts amb símptomes compatibles amb la Covid-19 com a la que s’atenen pacients amb patologies comunes.

Però els hospitals no són els únics centres on s’han integrat els estudiants d’Infermeria. També ho han fet en residències de gent gran, centres de salut mental, serveis socials, centres sociosanitaris i centres d’atenció primària, a la demarcació de Tarragona, Barcelona, Castelló i Cantàbria. I, de fet, la necessitat de disposar d’aquests voluntaris ja està passant dels centres que atenen pacients aguts als que atenen població vulnerable.

És en aquest context que Idir Boulanouar, també estudiant de 4t d’Infermeria, ha treballat a la UCI de l’Hospital Santa Tecla de Tarragona i properament s’incorporarà al sociosanitari de la mateixa institució. Ell estava fora dels boxes per proporcionar als companys, que poden passar-se fins a 2 hores dins, allò que li demanessin, i entrava només per fer tasques que no requerissin l’infermera.

Boulanouar recorda que el que fan els estudiants “no són unes pràctiques, sinó que podem fer fins on els professionals ens donen autonomia, i la nostra feina és alleugerir la seva càrrega”. “Tot i ser personal de reforç, estem tutoritzades i sota la responsabilitat dels professionals titulats”, hi afegeix Chanovas.

La feina als centres assistencials i en serveis socials l’han de compatibilitzar amb les tasques del grau i el Treball de Fi de Grau, activitats indispensables per obtenir el títol. Per això Boulanouar afirma que “és complicat de gestionar, però la sensació que t’aporta ajudar és la recompensa”.

“Estem construint una base de dades per a recerca”

Ramon Descarrega també cursa el darrer any, però del grau de Medicina, i, com els altres 9 companys de facultat, està a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus. Treballa a la secció de malalties infeccioses amb l’encàrrec de reportar diàriament al Departament de Salut el nombre d’ingressos per Covid. La seva feina consisteix a trucar els familiars i pacients i respondre els qüestionaris que han d’enviar al Departament.

Però el registre de dades que està fent, junt amb dos companys de curs, és útil per a moltes altres qüestions: d’una banda, per a la gestió i presa de decisions, per això “elaborem els gràfics que llegiran la direcció i el personal de l’hospital”, explica. I, de l’altra banda, es podran fer estudis que aportin més coneixements sobre la malaltia: amb les dades que recullen “estem construint una base de dades per a recerca”.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -