14.3 C
Amposta

El coronavirus no va volant ni el transmeten els mosquits

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La por del coronavirus que provoca la malaltia batejada com a Covid-19 està propiciant que circulin creences falses sobre com actua aquest virus i com es pot evitar el contagi. L’Organització Mundial de la Salut, l’OMS, va recollint aquests rumors i hi contraposa fets provats i arguments per intentar desactivar-los.

No hi ha cap evidència que les mascotes transmetin la malaltia o que menjar determinats aliments, com ara els alls, eviti la infecció. Ara han ampliat la llista dels nous rumors que desmenteixen:

Les picades de mosquit poden transmetre el coronavirus

No hi ha cap evidència ni prova que indiqui que això és possible; el que se sap és que el virus es propaga sobretot pel contacte amb persones que n’estiguin infectades.

El coronavirus es pot desplaçar a grans distàncies per l’aire

No, el coronavirus passa d’una persona a una altra principalment a través de gotetes de saliva o secrecions del nas. Per protegir-se’n, cal evitar la proximitat de persones amb febre i tos i rentar-se sovint les mans.

El fred i la neu poden matar el virus que causa el Covid-19

No, el coronavirus és dins el cos de les persones infectades, que tenen una temperatura constant al voltant de 36,5 graus, independentment de la temperatura i la meteorologia exteriors.

La tos d’una persona infectada pot portar el coronavirus fins a 8 metres

No, les gotetes i secrecions d’una persona infectada que tus o esternuda poden arribar a un metre de distància, però no més. La infecció també es produeix quan s’ha tocat amb les mans una superfície contaminada i després es toquen els ulls, la boca o el nas. Per evitar-ho, el millor sistema és rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó, i també netejar-se-les amb un desinfectant amb alcohol.

El coronavirus es pot transmetre amb els bitllets, monedes i altres objectes

Pel que se sap ara, el coronavirus pot sobreviure unes quantes hores sobre els objectes si una persona infectada hi ha tossit o esternudat a sobre o els tocat. Malgrat tot, el risc de contreure la malaltia per aquesta via és molt baix, i es redueix encara més si es pren la precaució bàsica: rentar-se i desinfectar-se sovint les mans.

Es poden rentar o esterilitzar les mascaretes per reutilitzar-les

No, un cop utilitzades les mascaretes s’han d’eliminar. Si s’ha estat a prop d’una persona infectada, pel Covid-19 o per qualsevol altra malaltia respiratòria, la mascareta molt probablement està contaminada i, per tant, cal treure-se-la sense tocar la part frontal, llençar-la i rentar-se les mans.

Redacció – J. V. G.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -