La Demarcació de l’Ebre del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ha presentat el programa d’activitats per celebrar el Dia Mundial de l’Arquitectura, que tindrà lloc el proper 7 d’octubre.
Aquest any, s’han organitzat esdeveniments que s’estendran al voltant de la data principal, entre el 28 de setembre i el 15 de novembre, amb l’objectiu d’apropar l’arquitectura a la ciutadania i reforçar la seva funció social.
La presidenta de la Demarcació, Elena Rosales, ha destacat la importància d’aquestes activitats, que volen fomentar la relació entre el col·legi i el territori. “Des de la Demarcació estem treballant per apropar el col·legi a la ciutadania, refermant el paper social de l’arquitectura, que té com a funció, a part d’oferir servei als col·legiats, donar suport a la ciutadania i al territori”, ha explicat. “Nosaltres volem aconseguir fomentar l’arquitectura, el patrimoni i la cultura a través d’activitats com debats, visites o exposicions”, ha afegit Rosales.
Entre les activitats programades, destaca la 8a edició de #ArquiVolta_Ebre2024, que es durà a terme el cap de setmana del 28 i 29 de setembre. Sota el títol, “REfer l’espai públic, REcuperar la vida urbana” es farà una reflexió sobre les intervencions recents en diversos espais públics de Tortosa, com el carrer de Cervantes, la plaça d’Espanya i la plaça de la Catedral.
Un dels punts centrals de la celebració serà el festival A Cel Obert, on es podrà gaudir de la intervenció artística “La Dansa de les Flors” a la Casa Bau del 4 al 6 d’octubre, complementada amb un concert de música de cambra en col·laboració amb el DeltaChamber. El mateix 7 d’octubre, coincidint amb el Dia Mundial de l’Arquitectura, es durà a terme una nova edició de “Diàlegs d’Arquitectura amb” centrada en la figura de l’arquitecte Agustí Bartlett, en el marc de la celebració del centenari del seu treball com a arquitecte municipal de Tortosa.
Aquest any, es suma la participació en la 192a Edició de la fira agrícola, ramadera i industrial de Móra d’Ebre a l’octubre amb a la campanya “Posa cara al teu arquitecte” que segons explica la presidenta “aposta per la figura de l’arquitecte de referència, propera a la ciutadania per tal que pugui guiar, assessorar i projectar les intervencions que siguin necessàries per adequar, transformar i millorar els espais de vida de les persones”. Un exemple de les activitats que s’ha organitzat des del Col·legi amb la intenció d’obrir les portes a les quatre comarques i descentralitzar les activitats celebrades a Tortosa. Segons explica la presidenta, això s’ha pogut aconseguir gràcies al fet que, enguany, s’han creat uns grups territorials formats per col·legiats de les diferents comarques amb els quals s’han pogut organitzar activitats adreçades a tots els públics.
La comarca de la Ribera d’Ebre tindrà un paper destacat amb la creació de la primera edició de #ArquiVolta_RiberadEbre2024, una ruta arquitectònica guiada que inclou visites a edificis emblemàtics de Móra la Nova, com el Pont de les Arcades o l’Arxiu Històric i la col·locació de la placa “Docomomo Ibérico” en reconeixement dels seus valors patrimonials.
Les activitats conclouran el 15 de novembre amb la inauguració de l’exposició MIRADES TERRA a Tortosa, una activitat com a part d’un cicle dedicat a la terra, dels quatre elements. Aquesta exposició de la fotògrafa tortosina Bea Dalmau es titularà “Terra, forma i somni” i es podrà visitar fins al gener de 2025.
El secretari de la Demarcació, Enric Roig, ha subratllat que totes aquestes activitats tenen com a objectiu difondre i preservar el patrimoni arquitectònic de la regió, apropant la funció social de l’arquitectura a la societat. A més, Roig, ha afegit que el dia 19 de setembre, a la Diagonal de Barcelona, s’inaugurarà l’exposició de Mariano Cebolla amb fotografies dels diferents paisatges de l’Ebre, una activitat que tot i no celebrar-se al nostre territori, posa en valor la feina d’un artista local i la singularitat de casa nostra.
Redacció M.F