14.3 C
Amposta

El bacteri xilel·la s’estén pel País Valencià i arrassa milers d’hectàrees d’ametllers

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Diari ARA (Daniel Martín).- El govern valencià ha informat de la detecció de 925 noves parcel·les afectades pel bacteri de la xilel·la, cosa que suposa sumar 19 municipis més a les 31 localitats ja infectades. L’avanç del patogen, lluny d’aturar-se, s’amplia dia rere dia al País Valencià, amb el perill que això suposa per a la resta de comunitats autònomes, que podrien veure’s afectades en el futur, ja que el bacteri únicament s’ha detectat a Madrid i Almeria, però de manera molt aïllada.

Una altra dada negativa que ha donat el Consell és que, tot i que la gran majoria són casos d’ametllers, dels 920 nous positius, set s’han produït en albercoquers, sis en plantes aromàtiques –en concret, tres en aladerns i tres en romaní– i dos en pruners. És la primera vegada que es detecta el patogen en aquest últim fruiter i, per tant, s’obre encara més el ventall de cultius amenaçats, segons informa el diari ARA.

Des de l’agost del 2017, ja són 134.600 les hectàrees afectades al País Valencià, dividides en dos comarques, el Comtat i la Marina Alta, on sí s’han registrats positius, i una comarca veïna, la Safor, on tot i no haver-se detectat cap cas, sí es troba en una zona d’especial atenció per la seva proximitat. A més del cultius, també hi ha 17 nous vivers o centres de jardineria addicionals afectats per les restriccions de moviment de material vegetal, i sumen ja 45.

Davant aquest escenari tan cru, la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha defensat que el govern valencià està fent tot el possible per intentar reduir l’impacte de la plaga i que l’executiu ha d’aplicar el pla d’erradicació, que  preveu eliminar els arbres malalts i també els que són a 100 metres a la rodona de l’infectat. 

Per intentar mitigar l’impacte de l’arrencada d’arbres i de la prohibició de plantar el mateix cultiu a la parcel·la afectada fins que no es constati l’absència del patogen, el govern valencià està elaborant un pla de reconversió en el qual s’han inclòs possibles cultius alternatius. A més, ha previst 2,35 milions d’euros el 2018 i 2,2 milions el 2019 per a indemnitzacions per als llauradors als quals se’ls arrenquin els arbres.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -