14.3 C
Amposta

Desmantellen una organització criminal que va començar a operar a Tortosa

Ingressen a presó set dels vuit membres d'un grup criminal molt actiu que robava en domicilis de diferents municipis

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La Policia Nacional, en una operació conjunta amb els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil, han desmantellat una organització criminal que es dedicava a robar amb força en domicilis de tot l’Estat espanyol. Durant el passat mes de setembre, el grup criminal va començar a operar a Tortosa, on es va produir el primer fet. La investigació judicial es va iniciar sota la tutela del jutjat d’instrucció número 2 de Tortosa.

Els membres del grup vivien als voltants de Barcelona, ​​concretament a les poblacions de l’Hospitalet del Llobregat i Cornellà de Llobregat. Els investigadors van detectar que feien freqüents desplaçaments a Madrid, concretament al barri de Puente de Vallecas, on disposaven de la infraestructura necessària per romandre diverses setmanes, mentre desenvolupaven l’activitat il·lícita.

A mesura que avançava la investigació es va anar identificant nous membres i es va comprovar que disposaven de diversos vehicles que anaven alternant. També van detectar contactes i viatges d’alguns dels investigats a Itàlia, deixant palès una possible activitat criminal transnacional.

Els investigats actuaven sempre en hores diürnes, entre les 9 i les 14 hores, i al lloc dels fets sempre es desplaçaven un mínim de tres persones amb un mínim de dos vehicles. Quan s’acostaven a la població on havien seleccionat el domicili, començaven una sèrie de maniobres de vigilància consistents a realitzar una conducció erràtica i, en molts casos, inadequada, per a les vies per on circulaven, i un control de l’entorn per a assegurar l’èxit de l’operació.

Quan es trobaven en la zona del domicili escollit, almenys un dels investigats baixava del vehicle a cara tapada per comprovar els domicilis, mentre que la resta de membres feien amb els vehicles un perímetre de control de la zona d’influència.

Un cop assegurada, entre una i tres persones accedien a l’interior del domicili fent palanca amb un tornavís o una eina similar a la porta principal del domicili, per després fracturar el bombí del pany. Si a través d’aquesta tècnica no aconseguien forçar la porta, intentaven accedir als domicilis per alguna de les finestres. Depenent de la ubicació del domicili, de vegades col·locaven un dels seus vehicles davant de la porta per tapar l’individu que forçava l’accés, carregaven ràpidament els efectes sostrets i fugien ràpidament.

Durant tot aquest procés, els investigats estaven en contínua comunicació per tenir una reacció ràpida en cas que es produís algun imprevist, utilitzant auriculars i trucades telefòniques simultànies de diversos interlocutors. De la mateixa manera que a la fase d’aproximació, un cop executat el robatori, un dels vehicles feia d’avançada per detectar controls policials i donar temps a reaccionar als vehicles que portaven els objectes sostrets.

En relació amb els objectes sostrets, els membres del grup buscaven principalment joies, de les quals es desprenien en un màxim d’un o dos dies a través de persones conegudes que actuaven de receptadors, adquirint-les i revenent-les. La resta d’objectes (perfums, videoconsoles, roba, rellotges, etc.) els guardaven als seus domicilis fins que els poguessin vendre, o bé se’ls quedaven.

Les gestions de recerca a Madrid van corroborar que, durant la seua estada, els investigats van contactar amb un individu que tenia un negoci de compravenda d’or al barri d’Usera, perquè donés sortida a les peces de més valor.

El grup tenia una estructura molt ben organitzada i definida. Aquesta estructura, juntament amb les mesures de seguretat que els investigats adoptaven i l’ús d’identitats falses, denotava el nivell de professionalitat dels integrants del grup criminal.

Un cop identificada i acreditada la seua participació en els robatoris, i atenent a la frenètica activitat delictiva que duien a terme, i al risc de fuga dels investigats, es va dur a terme un operatiu conjunt entre Policia Nacional, Guàrdia Civil i Mossos d’Esquadra a l’àrea metropolitana de Barcelona i a la ciutat de Madrid, on es va detenir un total de vuit persones (set a Catalunya i una a Madrid), i es van realitzar un total de sis entrades i registres als domicilis dels investigats, on es van localitzar més de 7.000 euros en efectiu i més de 200 objectes provinents dels robatoris.

El grup criminal havia actuat a Catalunya principalment a les localitats de Tortosa, Taradell, Linyola, Santa Maria de Palautordera, Bell-lloc d’Urgell, Bellpuig, Sidamon, Navarcles, Sils, Calera i Manlleu. Dels vuit detinguts, l’autoritat judicial va decretar presó provisional per a set d’ells. La investigació continua oberta.

Redacció – I. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -