L’Institut de Robòtica per a la Dependència, amb la col·laboració del grup de recerca en Robòtica i Visió Intel·ligents de la Universitat Rovira i Virgili, està desenvolupant una plataforma d’acció comunitària per millorar la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental. El projecte, anomenat Siempre Contigo, acaba de finalitzar la primera part de la prova pilot. Després d’iniciar-se a l’agost amb les primeres entrevistes a pacients, al setembre es va dur a terme la presentació i la pràctica d’ús d’apps i web per, finalment, fer l’anàlisi de les dades recollides a través dels testimonis d’aquestes vint persones, residents a Reus i Valls, per obtenir les primeres conclusions del projecte.
Mitjançant l’especialització de l’aplicació Never Alone en salut mental, Siempre Contigo explora la creació d’un nou model d’atenció social mitjançant una acció conjunta i coordinada amb persones amb problemes de salut mental. L’objectiu és prevenir, avaluar i actuar proactivament en la millora de la seva qualitat de vida, oferint els suports necessaris a cada moment i durant tot el cicle vital.
Així, l’aportació del grup de recerca en Robòtica i Visió Intel·ligents del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques, coordinat per l’investigador Domènec Puig, consisteix en la sensorització de pisos tutelats per detectar l’activitat dels residents i determinar-ne la qualitat de vida. Aquesta monitorització mitjançant la intel·ligència artificial permet saber, a través d’indicadors com ara el consum energètic, la il·luminació o la temperatura, quin és el seu comportament durant el dia i si és l’adient per mantenir-se dins de paràmetres de qualitat de vida. Les dades recollides, integrades en la plataforma per enriquir-la i millorar-la, permeten a professionals de serveis de salut mental rebre alertes per poder actuar proactivament en el benestar i la prevenció dels beneficiaris finals. Les proves s’han dut a terme garantint la participació dels pacients en el desenvolupament i implementació dels seus propis plans de suport, aconseguint la seva implicació i participació activa en el seu benestar. El projecte augmenta les possibilitats d’adquirir competències i l’autonomia dels usuaris.
També col·labora en el projecte la Fundació Ave Maria de Sitges i l’Institut Pere Mata, l’operador de serveis de salut mental que gestiona tota la xarxa de la demarcació de Tarragona, que posa a la disposició del projecte un equip de professionals experts referents per a la definició dels requeriments funcionals i per a la realització de la prova pilot.
Els objectius que es planteja el projecte una vegada finalitzat el període de prova són promoure, prevenir, mantenir i millorar la qualitat de vida del pacient a través del suport personalitzat segons les necessitats de cada persona. A més, s’ha pogut comprovar que els pacients necessiten sentir-se implicats i connectats a la comunitat social, i que se’ls faciliti la permanència en la seva llar, fomentant-ne l’autonomia.
La següent fase serà l’elaboració d’un informe amb conclusions per part de l’equip bio-psicosocial, l’equip informàtic i l’equip d’intel·ligència artificial. També es realitzaran diferents reunions al costat de pacients i professionals per realitzar aportacions gràcies l’experiència i la usabilitat de la plataforma, en les modalitats web i app.
Aquest projecte ha estat seleccionat per la Secretaria d’Estat per a l’Agenda 2030 en el marc de les subvencions concedides per concurrència competitiva per a la realització d’activitats relacionades amb la promoció i implementació de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible a Espanya, corresponent a l’any 2021.
Redacció