14.3 C
Amposta

Descens de la participació en les eleccions municipals a Tortosa i Amposta

Gandesa manté una lleugera tendència a l'alça mentre que Móra d'Ebre experimenta una disminució preocupant

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Les eleccions municipals d’aquest diumenge han revelat una preocupant tendència a la baixa en la participació a les ciutats de Tortosa i Amposta, mentre que Gandesa mostra una lleugera tendència a l’alça i Móra d’Ebre experimenta una disminució preocupant.

Segons les dades oficials proporcionades fins a les 18:00 hores, a Tortosa havia votat el 45,96% del cens electoral, una xifra que representa un descens del 5,62% en comparació amb les eleccions municipals de 2019, on la participació va arribar al 51,58%. A les 14:00 hores, el diferencial negatiu ja era del 4,23%, amb una participació del 34,99% respecte al 39,22% de fa quatre anys. La participació final el 2019 va ser del 66,3%.

Pel que fa a Amposta, la situació no és millor. A les 18:00 hores, la participació era del 50,95%, un 2,63% inferior al 53,58% de les eleccions municipals de 2019. A migdia, havien votat el 39,35% dels ampostins, gairebé un punt percentual menys que el 40,3% de fa quatre anys. La participació final el 2019 va ser del 68,1%.

En canvi, la ciutat de Gandesa manté una lleugera tendència a l’alça en la participació. A les 18:00 hores, el 62% dels gandesans havien exercit el seu dret a vot, una xifra lleugerament superior al 61,52% de les eleccions de 2019. A les 14:00 hores, la participació era del 44%, un increment del 1,1% en comparació amb el 42,9% de fa quatre anys. La participació final el 2019 va ser del 77,4%.

D’altra banda, Móra d’Ebre experimenta una disminució preocupant en la participació. A les 18:00 hores, el diferencial negatiu era del 5,5%, amb una participació del 49,75% enfront del 55,29% de les eleccions de 2019. A migdia, la participació era del 35,5%, una disminució del 5,1% respecte al 40,6% de fa quatre anys. La participació final el 2019 va ser del 71%.

A nivell de Catalunya, la participació a les 18:00 hores era del 44,49%, un descens de 6,5 punts en comparació amb les eleccions de 2019, on la participació va ser del 51,01%. És important destacar

que en aquestes eleccions municipals de Catalunya el descens de la participació és significatiu en relació als comicis anteriors. Cal assenyalar que les dades del conjunt de l’estat espanyol mostren una tendència diferent, amb un increment de la participació respecte a les eleccions de fa quatre anys.

Els experts en política local i els membres de les diferents formacions polítiques han expressat la seva preocupació davant d’aquesta disminució de la participació ciutadana. L’abstenció pot tenir un impacte directe en la representativitat democràtica i en la legitimitat dels resultats electorals.

Diverses raons podrien explicar aquest descens de la participació. Alguns analistes assenyalen el cansament polític i la desafecció de la ciutadania, que podrien haver contribuït a una menor mobilització en aquestes eleccions locals. A més, factors com la pandèmia de la COVID-19 i les restriccions sanitàries podrien haver influït en la decisió dels electors de no acudir massivament a les urnes.

Les diferents forces polítiques han fet una crida a la participació ciutadana per tal de revertir aquesta tendència negativa i fomentar l’exercici del vot com a pilars fonamentals de la democràcia. En aquest sentit, s’han intensificat les últimes hores de la campanya electoral per motivar i conscienciar els ciutadans de la importància de la seva participació activa en la presa de decisions polítiques locals.

Amb el tancament dels col·legis electorals, arriba el moment de l’escrutini i l’espera dels resultats finals. Aquests determinaran la configuració dels nous governs municipals i marcaran el camí a seguir en els pròxims anys per a cada una de les localitats. Mentre els partits polítics i els ciutadans aguarden amb expectació, es manté la preocupació per la baixa participació i es plantegen estratègies per estimular l’interès i la implicació dels ciutadans en la vida política local.

Les eleccions municipals són un element clau per a la democràcia i el bon funcionament de les institucions locals. Els resultats electorals no només determinen els representants polítics, sinó que també reflecteixen el grau de participació i implicació de la ciutadania en la presa de decisions que afecten directament el seu entorn més proper.

Redacció- Ll. F

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -