EbreNotícies

Denuncien nou episodi d’espoli d’oliveres i fan petició a Change.org

Salvem lo Montsià ha engegat aquesta campanya virtual

El passat dilluns 21 de gener es va veure un gran camió carregat d’oliveres, de pas per la carretera d’Ulldecona a la Miliana – La Galera, a l’altura de les quatre carreteres, segons informa Salvem Lo Montsià.

L’entitat denuncia que aquestes d’oliveres monumentals, formen part del paisatge de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, i “se les emporten per sempre”. El col·lectiu ecologista va pujar un vídeo on es pot veure com un camió s’enduu diverses oliveres.

L’enllaç per entrar i signar la petició:

https://bit.ly/2MB0LNZ

A continuació passem a reproduir el text que justifica la campanya: 

Generacions i generacions de famílies han treballat aquestes terres, “amb sang, suor i llàgrimes”. Possiblement, és el paisatge agrícola més antic de l’Europa continental, que es conserva igual que en l’època romana. Cultiu d’oliveres de varietats antigues, en terrasses formades amb màrgens de pedra seca, tècnica reconeguda per la UNESCO com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Oliveres rústiques, capaces de suportar les inclemències del temps d’una forma heroica. Uns arbres que han conviscut en perfecta simbiosi amb l’ésser humà, durant mil·lennis.

No tenen escrúpols; el Mar d’Oliveres que hi ha al sud de Catalunya i nord de la Comunitat Valenciana, estan fent que desaparegui, a passos de gegant. Estan traficant amb tot tipus d’oliveres, centenàries i mil·lenàries, arrencades de la terra que les va veure nàixer, per anar a parar a qualsevol jardí a centenars o milers de km d’allà. I al problema de les oliveres arrencades per a jardins s’afegeixen les arrencades en la gran quantitat d’activitats extractives en terres amb aquest cultiu. Una zona que ha estat declarada Reserva de la Biosfera, per la UNESCO i catalogada com a SIPAM (Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial), per la FAO de les Nacions Unides. Dos importants reconeixements internacionals, que contrasten amb el fet que aquestes oliveres continuen totalment desprotegides. Una zona que ja hauria d’haver estat catalogada com a “Espai d’Alt Valor Agrari” a la “Llei catalana d’Espais Agraris”, pendent d’aprovació des de la passada legislatura.

Oliveres, algunes mil·lenàries, que són segrestades del seu hàbitat, al qual genèticament s’han adaptat, amb un treball herculà; ara són traslladades a llocs de condicions completament diferents a les viscudes, que faran que la gran majoria no sobrevisquin. Arbres que seran abandonats tard o d’hora, per no tenir la funció que sempre han tingut, donar aliment a l’home, en plena simbiosi.

Necessitem que les oliveres estiguin al seu lloc, al secà pedregós, que és la terra en la qual molt pocs cultius s’adapten i en què ha romàs sempre, l’hàbitat de varietats autòctones úniques com la Farga, de longevitat mil·lenària.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close