14.3 C
Amposta

Costes finalitza els treballs de regeneració parcial de la barra del Trabucador

S'inclou dintre de les actuacions d'emergència de la Direcció Provincial de Costes del Ministeri per a la Transició realitzades aquests darrers mesos per pal·liar els efectes del temporal Gloria

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquests darrers dies del mes de juliol s’han acabat els treballs de regeneració parcial del Trabucador al delta de l’Ebre, terme municipal de Sant Carles de la Ràpita, que ha portat a terme el Ministeri per a la Transició Ecològica, mitjançant el servei provincial de Costes. Com ja saben les tasques ambientals portades a terme estan incloses dintre de les actuacions d’emergència que s’han executat en els darrers mesos a tot el litoral tarragoní per recuperar els espais malmesos per les llevantades.

La barra del Trabucador té una longitud d’uns 6 quilòmetres dels quals 4,5 es van veure afectats pel temporal Gloria, trencant la barra i deixant la península dels Alfacs aïllada com si fos una illa. A la part central, i amb una longitud de 2,6 quilòmetres, es va obrir un canal de profunditat variable entre 1,5 i 3,0 metres, i a la resta la profunditat era entre 0,5 i 1,5 metros.

Els treballs portats a terme han consistit a restituir la continuïtat de la barra del Trabucador mitjançant la reposició de 350.000 m3 de sorra procedent de l’interior de la badia a les zones d’acumulació de sorra que foren desplaçades per la gran intensitat del temporal Gloria. Aquesta sorra fou transportada per medis terrestres, camions. També es van eliminar els dipòsits d’enderrocs existents a diversos punts, procedents d’actuacions realitzades a mitjans dels noranta i que interferien en la dinàmica natural de la barra.

Amb tot plegat s’ha restituït la part que va quedar més crítica de la barra reposant la seva continuïtat amb el propòsit de garantir el seu comportament natural i facilitant la seva recuperació mitjançant mecanismes de dinàmica costanera que fins al moment han generat i mantingut el braç a més de protegir l’ecosistema intern de la badia dels Alfacs.

Els treballs han tingut una duració de 3 mesos de maig a juliol, i les empreses que els han executat han estat Vives Anguera, S.L. i J.Morell, S.L. Per a la realització de la regeneració parcial s’ha comptat amb l’estreta col·laboració del Parc Natural del Delta de l’Ebre i l’assessorament del Laboratori d’Enginyeria Marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya, com a assessors tècnics i científics experts en qüestions relatives a la dinàmica litoral i morfo dinàmica costanera.

Aquest matí de divendres, el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, ha visitat l’indret on s’ha portat a terme l’actuació de Costes, acompanyat del cap del servei provincial de Costes, Antoni Espanya. En les últimes setmanes s’ha traslladat en diverses ocasions el delta de l’Ebre on s’ha entrevistat amb els responsables municipals i tècnics, amb especial interès per les tasques que es portaven a terme al Trabucador. Amb l’acabament dels treballs, vol manifestar el seu agraïment a les parts implicades així com la seva satisfacció institucional i personal en comprovar que la feina duta a a terme ha estat en tot moment acurada. En aquest sentit, Sabaté reitera un cop més el seu compromís de seguir pendent de les necessitats ambientals del Delta així com de tota la resta de la província de Tarragona. Tot plegat és una mostra irrefutable que el Govern d’Espanya té un gran interès per preservar i invertir en la millora de la costa tarragonina.

Inversió de 3,5 MEUR

La Direcció General de la Costa i el Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica va decidir a finals d’abril aixecar la suspensió temporal acordada el passat 16 de març de les obres d’emergència a tot el territori espanyol amb motiu de la declaració de l’estat d’alarma. A la nostra província la inversió ha estat de 3,5 MEUR. Els treballs dirigits des del Servei Provincial de Costes van reprendre’s al maig amb cincs empreses adjudicatàries distribuïdes per tot bel litoral, amb un termini d’execució de dos mesos.

Els treballs es van reiniciar amb les preceptives mesures de prevenció i seguretat recomanades per les autoritats sanitàries per evitar la propagació de virus. El protocol de contenció i les mesures a adoptar foren coherents amb el disposat pel Ministeri de Sanitat en el document “Procediment d’actuació per als serveis de prevenció de riscos laborals enfront de l’exposició a la Covid-19”, de 8 d’abril.

Aquestes obres d’emergència han tingut l’objectiu de reparar els danys produïts a causa dels temporals marítims, de vent i pluja, esdevinguts el passat mes de gener de 2020 a la costa de diverses províncies, entre elles Tarragona. L’import destinat a la nostra província fou de 3.500.000 euros amb càrrec a l’aplicació pressupostària de despeses de la Direcció General de la Costa i el Mar amb una anualitat total per al 2020.

Com ben bé saben, la intensitat de la borrasca Glòria entre els dies 19 i 24 de gener de 2020, més altres de posteriors, va provocar inundacions i diversos danys a la costa. El Servei de Costes del Ministeri a Tarragona va realitzar amb urgència un informe que va remetre a la seva direcció general i que ha portat a la resolució de les següents obres d’emergència:

A la província de Tarragona fou destacable l’erosió de les platges amb una considerable pèrdua de sorra, a més de danys a passejos marítims, sistemes dunars, esculleres de protecció i accessos a platges. Les actuacions han estat destinades, de forma genèrica, a la reparació de danys a cordons dunars, passejos, espigons i accessos a platges dels municipis de Cunit, Calafell, Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla, Tarragona, Vila-seca, Salou, Cambrils, Mont-roig, L’Hospitalet de l’Infant, L’Ametlla de Mar, El Perelló, L’Ampolla, Deltebre, Amposta, Sant Jaume d’Enveja, Sant Carles de la Ràpita, i Alcanar.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -