14.3 C
Amposta

Costes desmantella el Xiringuito de la Costa de la Ràpita    

Un cop aturada l’activitat a l’estiu de 2019 pels Mossos d’Esquadra i sense que els responsables se n’hagin fet càrrec de la retirada de la superfície

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquesta setmana que ve, el Servei de Costes de Tarragona del Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO) començarà les tasques de desmantellament del “xiringuito” situat a la Badia dels Alfacs, al Delta de l’Ebre, terme municipal de Sant Carles de la Ràpita. L’empresa que realitza els treballs és TRAGSA i el pressupost d’execució ascendeix a la quantitat de 184.789,26 € amb un termini d’execució de mes i mig. Aquests dies s’ha muntat la pontona al port de Sant Carles de la Ràpita amb la que es portarà a terme les feines.

El “xiringuito”, situat en aigües interiors de la badia dels Alfacs, davant el terme municipal de Sant Carles de la Ràpita, ocupa des de fa anys una porció de domini públic marítim terrestre i explotava fins l’estiu de 2019 activitats de restauració sobre una plataforma sustentada per pilons, de fusta. La construcció no estava emparada per cap autorització ni títol administratiu. L’Administració de l’Estat va reiterar-li als propietaris de l’explotació l’obligació de desocupar l’espai i restituir el domini públic marítim terrestre suspenent l’ús de les activitats lucratives que es portaven a terme. En aquest sentit es van instruir dos expedients sancionadors els anys 2016 i 2017. Finalment, al juliol de 2019 arran d’una denuncia efectuada per Mossos d’Esquadra, mitjançant una reunió conjunta dels serveis de Costes estatal i autonòmic, Mossos d’Esquadra, SEPRONA de la Guàrdia Civil, i la Subdelegació del Govern a Tarragona s’acorda instar a los Mossos que executessin el precinte definitiu de la instal·lació.

L’empresa s’hauria d’haver fet càrrec de les despeses conseqüents del desmantellament però com no ha estat el cas, és l’Administració de l’Estat qui se’n fa càrrec de les tasques amb les reclamacions cap als propietaris que se’n puguin derivar.

Valors mediambientals

Prèviament a l’inici dels treballs de desmantellament s’ha procedit, amb l’assessorament de personal de l’IRTA, a una inspecció per delimitar els valors mediambientals que es poguessin veure afectats per les obres, com podria ser el cas de l’espècie “PINNA NOBILIS” coneguda com NACRA, mol·lusc endèmic de la Mediterrània que el 2019 es va declarar en perill d’extinció a causa d’una epidèmia que va matar el 99% dels exemplars de l’litoral català el 2016. Els tècnics han estipulat que les obres no tindran cap afecció sobre el medi. A més, cal afegir que un cop acabats els treballs, s’habilitarà una zona que s’utilitzarà com a reservori de l’espècie abans esmentada.

Els treballs

Els treballs s’executen amb mitjans flotants, pontona, per retirar tots els elements que composen la instal·lació. S’ha habilitat una zona d’apilament al moll del port de Sant Carles de la Ràpita on s’ubicaran els diferents contenidors de recollida dels diferents tipus de residus per a, posteriorment, traslladar-los a l’abocador autoritzat més proper per a la seva correcta gestió. Es desmuntarà la plataforma de fusta, 1.344 m2 amb un pes total estimat de 74 Tm. S’extraurà l’estructura composta per pilons en forma d’estaca: 850 unitats de pilot de fusta amb un pes total estimat de 42,5 Tm. També es retiren els elements diversos que formaven l’establiment: com el contingut de la cuina, lavabos, etc.. amb un pes total estimat de 20 Tm.

Per a l’execució dels treballs d’extracció dels pilons de fusta, amb una penetració en el subsòl entorn a un metre i mig, així com altres elements que composen la instal·lació marina, s’ha considerat emprar un equip d’una pontona a la qual s’emplaçarà una grua de 35 Tn. La pontona realitzarà el trajecte diàriament fins a la zona d’obra amb els equips i de tornada es traslladaran els elements procedents del desmantellament per a la posterior gestió adequada de residus.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -