EbreIncendiNotícies

Continuen les protestes pels afectats de l’incendi de la Ribera

Un centenar de persones, representant pagesos i ramaders, han tornat a tallar aquest diumenge, de forma intermitent, la carretera C-12 a Flix. Els afectats per l’incendi de la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues es mostren indignats i decebuts per les primeres mesures que va anunciar, des de Flix, dimecres, la consellera Teresa Jordà. No entenen que es destinin fins a 2,5M EUR a netejar el bosc cremat i no s’hagin previst ajuts directes per a reparar els danys més urgents de les explotacions. A peu de carretera han anunciat que faran també una marxa lenta fins a la seu de la Conselleria d’Agricultura, a Barcelona, el 14 d’agost i no descarten seguir tallant setmanalment la carretera.

Foto – ACN

Des de les sis de la tarda, durant una hora i mitja i amb pas de trànsit cada quart d’hora aproximadament, un centenar de pagesos, ramaders i veïns afectats per l’incendi en aquesta zona de la Ribera d’Ebre i el sud de Ponent han tornat a tallar la carretera C-12 per fer sentir les seves reclamacions. A la concentració hi han participat alcaldes i representants municipals dels pobles de Ponent on va cremar el foc però cap de la Ribera d’Ebre. L’alcalde de Bovera, Òscar Acero, ha argumentat que rebutja seguir negociant. “Ja hem parlat prou, la consellera haurà anat de vacances i nosaltres ens quedem parlant i parlant. No volem fer reunió sobre reunió i no aclarir res“, ha dit. Acero ha insistit en què es proposi un “pla de xoc ràpid” per recuperar els cultius d’olivera que han perdut ja que el temps apressa.

Des dels sindicats agraris insisteixen que no han sortit a protestar en contra la Conselleria si no per ajudar-la a pressionar el Govern perquè hi hagi més partides per als pagesos afectats pel foc. “Que vinguin a parlar directament amb els damnificats i abans que crèdits tous han de proposar una fase d’ajuda directa. Els propietaris afectats s’ho mereixen”, ha reclamat Pere Roqué, president d’Asaja a Lleida.

Posposar aquestes converses al setembre no té cabuda per als agricultors, que no entenen de períodes de descans. “El pagès ha de regar, quan veu les oliveres i els ametllers cremats ho ha de netejar. Aquesta despesa ja l’està fent i l’administració ho ha de compensar i hi ha maneres per fer-ho”. Roqué proposa que es destini una part petita del pressupost de cada Departament per evitar noves protestes. “Sinó, ens tornarem a trobar”, ha advertit. De fet ja han anunciat una marxa lenta per l’autopista A-2 fins a la seu de la Conselleria d’Agricultura el 14 d’agost. Dimecres, en una nova assemblea, decidiran si mantenen també els talls de carretera els diumenges per la tarda perquè insisteixen que les accions que puguin fer-se a la tardor ja arribaran tard.

Redacció –  J.V.G

 

 

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close