14.3 C
Amposta

Condemnades dues infermeres acusades de negligència per la mort d’una nena a l’hospital de Vinaròs

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El jutjat penal número 1 de Vinaròs (Castelló) ha condemnat a una pena d’un any i nou mesos de presó a les dues infermeres acusades d’una negligència que va causar la mort a una nena de dos anys a l’hospital comarcal d’aquesta localitat El magistrat considera provat que van cometre un delicte d’homicidi per imprudència greu a administrar a la menor una pauta fluïdoteràpia diferent de la prescrita per una metgessa, el que va propiciar que la pacient entrés en coma hiperglucèmic i morís aquell mateix dia.

La sentència, que pot ser recorreguda en apel·lació davant l’Audiència Provincial, estableix a més indemnitzacions a favor dels pares de la víctima que sumen gairebé 232.000 euros en total, de les que hauran de respondre conjuntament les dues condemnades i tres companyies d’assegurances i, de manera subsidiària, la conselleria de Sanitat.

Els fets van passar el 13 de novembre de 2018, quan els progenitors van portar a la petita al servei d’Urgències de l’Hospital Comarcal de Vinaròs amb un quadre de diarrees i vòmits de cinc dies d’evolució. La metgessa que la va atendre va pautar per a la seva hidratació l’administració de sèrum glucosamina (1/3 de 500 mil·lilitres), més sèrum glucosat (40 mil·lilitres al 50%) durant quatre hores: la primera a una velocitat 250 mil·lilitres per hora i de la segona a la quarta hora a 125 ml/h.

No obstant això, la infermera que estava en el torn de matí, “amb desconeixement greu de la tècnica i ciència aplicable a l’exercici de la professió, per la seva falta d’atenció i cura en l’examen de la pacient”, va administrar un tractament diferent del pautat, segons recull en la resolució judicial.

En concret, va disposar 02:00 goters independents, un amb 1/3 de 500 mil·lilitres de sèrum glucosamina a una velocitat de 40 ml/h i un altre amb sèrum glucosat al 50% a 250 ml/h.

La infermera que la va substituir en el torn de tarda va incórrer, segons el magistrat, en la mateixa falta d’atenció i cura per no revisar la pauta prescrita a la menor ni consultar-la amb la metgessa que l’havia pautat.

Així, en comprovar que la bomba de sèrum glucosat s’havia esgotat, aquesta segona acusada la va reposar en dues ocasions. Això va provocar que la menor empitjorés i patís un xoc hiperglucèmic amb convulsions que la van portar al coma i, poc després, a la mort.

El titular del jutjat penal 1 de Vinaròs entén que la primera de les infermeres, la de torn del matí, “va incórrer en una conducta descuidada de la qual resulta un procedir irreflexiu” en obviar que no podia “perfondre de forma directa (de la manera en què ho va fer) el sèrum glucosat”.

D’aquesta manera, va administrar les quantitats de sèrum no diluïdes i a velocitats errònies, “condemnant el destí de la menor, per molt que el seu torn estigués concloent”, precisa la resolució.

Per la segona acusada, el magistrat conclou que va infringir “la norma objectiva de cura més elemental en l’exercici de la seva activitat sanitària (tant per acció com per omissió)”, per no adonar-se de l’error de la seva companya malgrat les moltes ocasions que va tenir per a això, “donant lloc al terrible resultat”. A més dels 21 mesos de presó, la sentència estableix per a les dues condemnades a la pena d’inhabilitació per a l’exercici de la professió sanitària o la professió d’infermera de tres anys i deu mesos.

Font: Vinaròs News

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -