Ebre

Compromís presenta al Senat una moció per avaluar l’impacte ambiental del cranc blau

Compromís al Senat ha presentat una moció a la Comissió de Medi Ambient que reclama analitzar l’impacte del cranc blau (Callinectes sapidus) després de la seua proliferació

Compromís al Senat ha presentat una moció a la Comissió de Medi Ambient que reclama analitzar l’impacte del cranc blau (Callinectes sapidus) després de la seua proliferació exponencial en les costes mediterrànies en els últims sis anys. Fins fa un parell d’anys no havia suposat un problema per a les espècies autòctones. Està considerada una de les 100 espècies invasores més perjudicials de la Mediterrània.

“Acabar amb l’amenaça que suposa el cranc blau no és tasca fàcil, ja que la seua reproducció és exponencial i la seua adaptació al medi és molt ràpida. En algunes zones de la Mediterrània ha arribat a configurar-se com un potencial negoci. Això passa, per exemple, a El Palmar o al sud de Catalunya, on els pescadors amb llicència ja els capturen” ha apuntat Jordi Navarrete, senador per Compromís i membre de la Comissió de Medi Ambient en aquesta Cambra.

Segons el senador de la coalició “hauria d’estudiar-se si les mateixes mesures que es van prendre fa al cranc roig haurien de donar-se per el cranc blau i poder ser capturat i comercialitzat amb autorització“. En l’actualitat existeixen ja mariscadors furtius dedicats a la captura il·legal i posterior comercialització de cranc blau i que infringeixen la Llei 3/2011 de pesca marítima de l’Estat.

Compromís proposa en aquesta proposta realitzar un estudi rigorós i científic que investigue l’impacte que pot tindre la presència del cranc blau a les costes i la seua possible condició d’espècie invasora. “Amb aquesta moció es pretén controlar la població del cranc blau per part de les administracions públiques i amb la col·laboració dels pescadors ja que pot acabar sent un problema greu que cal aturar. Ens vam mostrar en contra de la modificació de la Llei de Biodiversitat per introduir espècies invasores que entren en competència amb les autòctones. Ens sembla d’una greu irresponsabilitat, quan precisament s’haurien de centrar els esforços en recuperar les autòctones que es troben en una situació de debilitat“, matisa Navarrete.

La Guàrdia Civil ha advertit que, encara que aquest crustaci siga una espècie invasora, la seua captura incontrolada fora de les vies legals, impedeix conèixer la destinació que se li dóna al producte, pel que suposa un perill de proliferació incontrolada d’aquesta espècie i un greu risc tant per al medi ambient com per a la salut alimentària.

Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close