14.3 C
Amposta

Comencen a fer tractaments fitosanitaris amb drons als arrossars del delta de l’Ebre

Una empresa ebrenca aconsegueix la primera autorització per fumigar de forma "massiva" els cultius

El més vist

- Advertisement -
Els drons han començat a sobrevolar els camps d’arrossars del delta de l’Ebre per fer tractaments fitosanitaris amb fungicides. L’empresa EbreDrone va obtenir a finals d’aquest juliol la primera autorització del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per fer els tractaments, després de més de dos anys fent assajos. La ‘startup’ ebrenca es vol posicionar com una alternativa més respectuosa i amb menys petjada de CO₂ davant el posicionament de la Unió Europea que vol limitar la fumigació amb avionetes. Per això, la companyia ampostina treballa per aconseguir que els drons siguin considerats mitjans terrestres i per obtenir noves autoritzacions que li permetin aplicar herbicides i insecticides.
A les portes de l’inici de la campanya de la sega i a l’espera dels primers resultats, els responsables d’EbreDrone es mostren molt satisfets amb els tractaments de fungicida fets als arrossars des de finals d’aquest juliol, quan van obtenir la primera llicència excepcional per fumigar els conreus del delta. “Enguany estem molt contents perquè hem pogut comprovar com els pagesos dels dos hemideltes han integrat aquesta tecnologia per fer aplicacions aèries”, assegura Hadar Ayxendri, responsable de l’empresa. De fet, han arribat a més productors gràcies als convenis signats amb empreses com la Cooperativa Arrossaires del Delta de l’Ebre, Ebre Iteaf, Agrodelta, Servitec i Agrotec.

- Advertisement -

Així, molts arrossaires ja han començat a fer les primeres fumigacions amb drons, sense haver de recórrer al treball manual, de menys precisió, com són els fets amb tractors o motxilla. “Els avantatges dels drons s’han de poder generalitzar a altres cultius; volem que aquesta tecnologia sigui eficaç i segura i que s’apliqui de forma massiva als nostres pagesos”, afirma Ayxendri.

Per això, els reptes de l’empresa ebrenca passen, ara, per aconseguir que els drons siguin considerats mitjans terrestres, en lloc d’aeris, per tal de reduir la paperassa burocràtica a l’hora de sol·licitar llicències i per fer-los compatibles amb les normatives europees. “Hem treballat amb les administracions, amb centres de recerca, universitats i empreses mundials i hem aconseguit que els tractaments amb drons siguin tan segurs com un de terrestre”, destaca Ayxendri. Per aquesta raó, treballen per aconseguir noves autoritzacions per fer tota mena de tractaments, com ara herbicides o insecticides.

“Més precisió, més seguretat i més econòmic”

Segons el responsable tècnic d’Ebredrone, Pau Jornet, els avantatges d’incorporar la tecnologia dron als camps són múltiples, ja que es tracta d’una tecnologia “totalment neta i 100% elèctrica”. A més, explica, que el fet que l’aparell voli baix ajuda a localitzar la zona on es vol fumigar i això permet que el tractament s’apliqui amb més precisió i que la deriva sigui zero. També, assenyala, que es disminueix l’exposició química perquè l’operador es troba allunyat dels productes.

Un altre dels avantatges d’aquesta tecnologia respecte als tractaments més tradicionals és que s’opera de forma automàtica. “Tot va mil·limetrat i matemàtic, es planifiquen les rutes als camps i el dron hi treballa de forma autònoma, fent passades en horitzontal i transversals i sense cap error humà”, afegeix Jornet.

En Manuel Izarraga és un dels agricultors que ha utilitzat enguany els serveis de l’empresa EbreDrone. Ell afirma que fumigar amb drons li ha resultat molt més beneficiós perquè ha evitat les roderes i malmetre el sòl, ja que no li ha calgut entrar el tractor a la finca. A més, també subratlla que li suposa un estalvi econòmic. “Tiren el líquid que necessita cada quadre, no en sobra i no et cal tenir una garrafa tot l’any, per tant, és més barat que fer els tractaments amb tractors”, tanca el pagès.

Font: ACN
- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -